Ehdokkaat SYLin hallitukseen ja puheenjohtajaksi vuodelle 2025
Tutustu ehdokkaisiin SYLin hallitukseen ja puheenjohtajaksi vuodelle 2025! Ylioppilaskunnat valitsevat ensi vuoden toimijat SYLin liittokokouksessa 15.–16.11.2024.
Vastausten alkuperäinen kieli on suomi.
Esittele itsesi ja kerro, miksi haluat tai miksi olisit paras valinta SYLin puheenjohtajaksi?
Olen Anselmi ”Ansu” Auramo ja opiskelen LUT-yliopistossa kauppa- ja yhteiskuntatieteitä. Minulla on pitkä ura opiskelijatoiminnassa, aluksi ainejärjestön ja sittemmin ylioppilaskunnan piirissä. Ylioppilaskunnassani olen toiminut edustajiston 1. varapuheenjohtajana 2022, hallituksen kulttuurivastaavana 2023 ja hallituksen puheenjohtajana 2024.
Haen SYLiin, koska opiskelijoiden asia on minulle hyvin tärkeä. Olen itse saanut opiskelijaelämältä valtavasti ja haluan mahdollistaa tämän myös tuleville sukupolville.
Minulla on paljon relevanttia osaamista, jota voin SYLissä hyödyntää. Vahvuutenani koen kykyni esiintyä, puhua sekä verkostoitua. Lisäksi pystyn tuottamaan ammattimaisia audiovisuaalisia sisältöjä. Olen myös vienyt ylioppilaskuntamme läpi kolmen yhtäaikaisen organisaatiomuutoksen: Jaostotoiminnan ja kahden kampuksen hallitustoiminnan aloittamisen, sekä työkielen siirtämisen englanniksi.
Miten kehittäisit Suomen ylioppilaskuntien liiton toimintaa?
Mielestäni SYLin selkeänä haasteena on toiminnan lyhytjänteisyys. Samalla, kun ammattiliitoissa ja viestintätoimistossa ihmiset ovat kerryttäneet verkostojaan kymmeniä vuosia, SYLissä toimijat ovat nuoria ja vaihtuvat vuosittain. Paras lääke tähän on aloitetun strategiatyön jatkaminen tulevana vuonna. Vain pitkäaikaisella vaikuttamisella voimme mennä kohti opiskelijamyönteistä yhteiskuntaa.
SYLin pitää pyrkiä muuttamaan yleistä mielipidettä opiskelijoihin liittyen. Tämä tarkoittaa käytännössä toimenpiteitä, joiden päämääränä on keskustelun herättäminen opiskelijoiden asemaan liittyen. Tämän pitää olla ulkoisen viestinnän päätavoite.
SYLin retoriikan pitää siirtyä pois siitä, että opiskelijat näytetään heikossa asemassa olevana ihmisryhmänä siihen, että opiskelijat pitäisi nähdä mahdollisuutena ja voimavarana, johon kannattaa panostaa.
Mitkä ovat seuraavat tärkeät askeleet SYLin edunvalvonnassa?
SYLin täytyy siirtyä pitkäjänteisempään tekemiseen ja hyvä paikka aloittaa on eduskuntavaaleihin valmistautuminen lobbaamalla erityisesti polittiisia nuoriso- ja opiskelijajärjestöjä. Näin voimme vaikuttaa puolueiden ohjelmatyöhön ja prioriteetteihin.
Vastausten alkuperäinen kieli on suomi.
Esittele itsesi ja kerro, miksi haluat tai miksi olisit paras valinta SYLin puheenjohtajaksi?
Olen Noora, journalistiikan opiskelija ja tamperelaistunut savolainen. Toimin parhaillaan TREYn puheenjohtajana, jota edeltää pitkä tausta ainejärjestöstä ja kauden verran edustajistosta.
Oon ratkaisukeskeinen, luotettava ja tehokas, joten mun kanssa on helppo tehdä yhteistyötä. Haluan palvella koko kenttää ja yhdistää opiskelijoita.
Miten kehittäisit Suomen ylioppilaskuntien liiton toimintaa?
Tehdään vielä pitkäjänteisempää vaikuttamista, jossa mietitään asioita myös 10 tai 20 vuoden päähän. Suomen hallituksen toimet voivat pitkällä aikavälillä aiheuttaa säästöjen sijaan isompia menoeriä, kun opiskelijoiden lainataakat ja henkinen kuormitus realisoituvat entisestään.
Vaikuttamistyön on näyttävä isommin ulospäin. Kentän on tiedettävä, minkä puolesta SYLissä vaikutetaan, joten tarvitaan lisää yhteydenpitoa ylioppilaskuntiin. Lisäksi on tärkeää tehdä lisää yhteistyötä valtakunnallisten opiskelijajärjestöjen kanssa, koska yhdessä olemme vahvempia. SYL voisi myös etsiä uusia tahoja, jotka voivat viedä asiaamme eteenpäin.
Lisärahan pyytämisen ja leikkausten vastustamisen lisäksi on kyettävä ehdottamaan aitoja ratkaisuja, joihin päättäjien on helppo tarttua. Ilman kykyä kompromisseihin ja pieniin erävoittoihin voimme jäädä kokonaan vaihtopenkille.
Mitkä ovat seuraavat tärkeät askeleet SYLin edunvalvonnassa?
YLIOPPILASKUNNAT MUKAAN. Ylioppilaskuntien kuunteleminen ja hyödyntäminen vaikuttamistyössä antaa vipuvoimaa myös kansalliseen vaikuttamiseen. Ylioppilaskunnilla on myös arvokasta tietoa paikallistasolta, jota SYL voi käyttää omassa työssään. Tämä on tärkeää erityisesti ensi vuoden kunta- ja aluevaaleja ajatellen.
OPINTOTUKI JA ASUMINEN. Opintotuen kokonaisuudistuksen tulokset tulevat tammikuussa, ja SYLin on pysyttävä prosessissa tiiviisti mukana. Myös asuntopulasta ja asumislisään siirtymisestä on pidettävä ääntä.
UUDET AVAUKSET. SYL voisi puhua esimerkiksi lisää opiskelijoiden harjoittelu- ja työllistymismahdollisuuksista. Vaikka opiskelijan kuuluisi voida opiskella täysipäiväisesti, ei se tällä hetkellä ole monille mahdollista. SYL voisi tiivistää yhteistyötä työmarkkinajärjestöjen kanssa.
Vastausten alkuperäinen kieli on suomi.
Esittele itsesi ja kerro, miksi haluat tai miksi olisit paras valinta SYLin puheenjohtajaksi?
Olen 6. vuoden oikeustieteen opiskelija ja HYYn hallituksen puheenjohtaja. Vuonna 2023 toimin HYYn hallituksen varapuheenjohtajana ja sitä ennen olen ollut aktiivinen tiedekuntajärjestössäni Pykälässä.
Kun keväällä maailmalle kantautui uutinen opiskelijoiden siirtämisestä opintotuen asumislisälle, tulin vakuuttuneeksi, että minun on haettava SYLin puheenjohtajaksi. Totutut edunvalvonnan keinot tarvitsevat tuekseen uudenlaista taustatyötä, ja tiedän SYLin tarvitsevan itseni kaltaisen kokeneen johtajan vastaamaan tähän haasteeseen.
Miten kehittäisit Suomen ylioppilaskuntien liiton toimintaa?
Tahdon SYLin puheenjohtajana vahvistaa ylioppilasliikkeen mediavaikuttamista. Opiskelijoita koskevia julkisen keskustelun mielikuvia muuttamalla voimme myös muuttaa näiden varaan rakentuvaa politiikkaa. SYLin puheenjohtajana aion vahvistaa liikkeemme verkostoja ja kontakteja mediaan, etsiä koko liikkeelle paikkoja mediaesiintymisille ja luoda pysyviä rakenteita vahvemmalle mediavaikuttamiselle.
Tahdon osallistaa koko ylioppilasliikettä valtakunnalliseen edunvalvontaan. Esimerkiksi ensi vuoden alue- ja kuntavaalit ovat erinomainen alusta SYLin tavoitteiden sekä ylioppilaskuntien paikallisten intressien yhdistämiseen. SYListä käsin ei voida tyhjentävästi määritellä, mitä kentän kanssa tapahtuva yhteistyö tarkoittaa, ja siksi tahdon hallituksen yhteisellä periaatepäätöksellä toimeenpanna ylioppilaskunnille suoran jäsenaloitteen SYLin hallitukseen.
Mitkä ovat seuraavat tärkeät askeleet SYLin edunvalvonnassa?
Yksittäisiä vaikuttamisen paikkoja on ensi vuonna useita. Esimerkiksi tulevana vuonna käydään puoliväliriihi, jossa on välttämätöntä puolustaa opiskelijoiden toimeentuloa ja korkeakoulujen rahoitusta. Lisäksi ensi vuonna valmistuvassa opintotuen kokonaisuudistuksessa on puolustettava opiskelijoiden sosiaaliturvaa uusilta heikennyksiltä.
Vähintään yhtä tärkeäksi näen SYLin vaikuttavuuden pitkäjänteisen parantamisen. Kulunut vuosi on osoittanut, että tällä hallituskaudella emme voi luottaa pelkästään totuttuihin edunvalvonnan keinoihin. Siitä syystä edunvalvonta tarvitsee rohkeaa uudistustyötä.
Vastausten alkuperäinen kieli on suomi.
Esittele itsesi ja kerro, miksi haluat tai miksi olisit paras valinta SYLin puheenjohtajaksi?
Olen Roope Rantala, parikymppinen oikeustieteen ylioppilas ja Lapin yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja. Lisäksi toimin kotikaupunkini Ulvilan kaupunginvaltuutettuna ja sivistyslautakunnan jäsenenä.
Tavoittelen SYLin puheenjohtajuutta, koska haluan olla mukana kehittämässä SYLin vaikuttamistyötä sekä jatkaa työtäni suomalaisten yliopisto-opiskelijoiden hyväksi. Laaja poliittinen kokemukseni tukisi tässä tehtävässä menestymistä erinomaisesti. Kunta- ja yliopistopolitiikan kokemuksen myötä tunnen suomalaisen koulutusjärjestelmän aina varhaiskasvatuksesta korkealle asteelle asti. Tämä laaja kokemus auttaa hahmottamaan kokonaisuutta erinomaisesti. LYYn hallituksen puheenjohtajuuden sekä muun poliittisen aktiivisuuden myötä median kanssa toimiminen on tullut minulle tutuksi ja tässä mielessä minulla on myös paljon annettavaa!
Miten kehittäisit Suomen ylioppilaskuntien liiton toimintaa?
Haluaisin edistää SYLlissä rakentavaa ja ratkaisukeskeistä linjaa unohtamatta opiskelijoille tyypillisiä teräviä kannanottoja, kun niille on aihetta. Mielestäni SYLlin tulisi kirkastaa omaa visiotaan ja kertoa laajemmin siitä millaiseksi me haluamme opiskelijoiden asemaa kehittää. Tässä yhteydessä SYLin on tärkeää tehdä yhteistyötä ylioppilaskuntien kanssa, jotta koko kentän viesti olisi selkeä ja saman suuntainen. Konkreettisena ratkaisuna pohtisin ekonomistin palkkaamista, jonka avulla SYL voisi kehittää oman edunvalvontatyönsä vaikuttavuutta.
Mitkä ovat seuraavat tärkeät askeleet SYLin edunvalvonnassa?
Eduskunnan vaalikausi lähestyy puoltaväliään, jonka vuoksi alkuvuonna on tehtävä kovasti töitä, mikäli haluamme saada tällä vaalikaudella tavoitteitamme läpi. Tässä mielessä suurennuslasin alle tulee ottaa erityisesti alkuvuonna lähestyvä puoliväliriihi. Kansallisella tasolla erityisesti hyvinvointiin ja asumiseen liittyvien teemojen tulisi olla keskiössä. Lisäksi SYLin tulee tehdä tiivistä yhteistyötä ylioppilaskuntien kanssa kunta- ja aluevaaliasioissa. Jokaisessa yliopistokaupungissa on omat haasteensa, mutta SYLlin tarjoama tuki ylioppilaskunnille on tärkeää onnistuneen vaikuttamistyön takaamiseksi.
Vastausten alkuperäinen kieli on suomi.
Esittele itsesi ja kerro, miksi haluat tai miksi olisit paras valinta SYLin hallitukseen?
Moro! Mä oon Mira Kokko, tamperelaistunut jämsäläinen toimittajaopiskelija. Olen vaikuttanut ainejärjestössä, edustajistossa ja nyt TREYn hallituksessa mutta parantanut maailmaa myös partiossa ja Journalistiliitossa.
Olen aina valmis, aurinkoinen ja aikaansaava tekijä. Mun tavoite on, että opiskeluaika olisi jokaiselle opiskelijalle mahdollisimman hyvä. Olen rohkea ja keskusteleva edunvalvoja, joka perehtyy asioihin uutistoimittajan nopeudella.
Miten kehittäisit Suomen ylioppilaskuntien liiton toimintaa?
Mun SYL on kaikkien opiskelijoiden yhteinen sanansaattaja, vahva ja vaikuttava. SYL panostaa kv-opiskelijoiden ja ruotsin kielen asemaan mutta myös lisää kansainvälistymistä. SYL vaikuttaa yhdenvertaisemman ja joustavamman opiskelun puolesta ja huolehtii yliopistodemokratiasta.
Mitkä sektorit kiinnostavat sinua eniten hallitustyöskentelyssä?
Olen kiinnostunut kv- ja koposektoreista. Tänä vuonna johdin eurovaaliprojektia ja perustin yliopistoallianssiin opiskelijaneuvoston. Tunnen yliopistojen päätöksenteon, ja olen perehtynyt erityisesti koulutuksen rahoitukseen ja opiskelijavalintoihin.
Lisää musta ig @migrasii
Vastausten alkuperäinen kieli on suomi.
Esittele itsesi ja kerro, miksi haluat tai miksi olisit paras valinta SYLin hallitukseen?
Olen Tilda Lassila, ratkaisukeskeinen tekijätyyppi ja politiikan ja viestinnän opiskelija Helsingistä. Tänä vuonna olen työskennellyt HYYn hallituksessa viestinnän, kuntavaalien ja kestävän kehityksen parissa. Myös ennen HYYtä olen tehnyt pitkän järjestöuran.
Suhtaudun intohimoisesti siihen, että myös tulevaisuudessa aivan jokaisella olisi oikeus ja mahdollisuus opiskella. Tätä työtä haluan päästä jatkamaan ja syventämään, ja siksi haen SYLin hallitukseen.
Miten kehittäisit Suomen ylioppilaskuntien liiton toimintaa?
SYLin tulee olla rohkea, tulevaisuusorientoitunut ja sisukas edunvalvoja, joka toimii proaktiivisesti ja ratkaisukeskeisesti. Vaikeina aikoina emme saa lannistua, vaan meidän tulee pitkäjänteisesti tehdä töitä reilumman tulevaisuuden eteen.
Mitkä sektorit kiinnostavat sinua eniten hallitustyöskentelyssä?
Sektorijakoon suhtaudun avoimin mielin, mutta sosiaalipoliittinen sektori ja kehitysyhteistyö ovat minulle luontevia alueita, joiden parissa mielelläni jatkaisin työtä. Pidän kuitenkin myös uuden oppimisesta.
Vastausten alkuperäinen kieli on suomi.
Esittele itsesi ja kerro, miksi haluat tai miksi olisit paras valinta SYLin hallitukseen?
Olen Samuli Leppämäki, 25-vuotias Euroopan ja Pohjoismaiden tutkimuksen opiskelija Helsingin yliopistosta. Olen ehdolla Suomen Ylioppilaskuntien Liiton hallitukseen vuodelle 2025, koska haluan tehdä työtä yhteisen opiskelijaliikkeen eteen. Aiemmin olen tehnyt opiskelijaedunvalvontaa useilla areenoilla sekä valtakunnallisen tason vaikuttamista.
Miten kehittäisit Suomen ylioppilaskuntien liiton toimintaa?
Kehittäisin SYLin vaikuttamistyötä strategisempaan suuntaan hyödyntämällä olemassa olevia verkostojani politiikassa ja korkeakouluissa. Tarjoaisin SYLin käyttöön osaamiseni EU-vaikuttamisesta, rahoitusmallista sekä kansainvälisestä yhteistyöstä. Olisin aktiivisesti mukana sektorini lobbauksessa sekä ohjeistavien asiakirjojen laatimisessa.
Mitkä sektorit kiinnostavat sinua eniten hallitustyöskentelyssä?
Sektoreista lähimpänä omaa asiantuntemustani ovat korkeakoulupolitiikka, työelämä sekä kansainvälinen yhteistyö ja ESU. Minulla on lisäksi kokemusta viestinnästä ja EU-politiikasta. Olen ollut korkeakoulun sisäinen äänitorvi kansainvälisissä kysymyksissä sekä opiskelijoiden edunvalvonnassa että työelämäasioissa.
Vastausten alkuperäinen kieli on suomi.
Esittele itsesi ja kerro, miksi haluat tai miksi olisit paras valinta SYLin hallitukseen?
Oon Heini, luokanopeopiskelija Lapista. Tänä vuonna vastaan LYYn hallituksessa erityisesti sosiaalipolitiikasta ja tuutoroinnista. Vaikuttamiskokemusta löytyy ainejärjestöistä aina valtakunnan tasolle asti. Kollegat kuvailevat mua ratkaisukeskeiseksi ja aktiiviseksi tiimipelaajaksi. Tätä Lapin energiaa SYL kaipaa.
Miten kehittäisit Suomen ylioppilaskuntien liiton toimintaa?
Aikaansaavana vaikuttajana tuun olemaan SYLin hallituksessa opiskelijoiden äänitorvena opiskelijoita koskevassa päätöksenteossa. Vaikuttamisen prosesseja tulee kehittää avoimemmiksi ja ylioppilaskuntien väliset erot ja tarpeet huomioivammiksi. Näin yhteistyö olisi sujuvampaa. SYLin on oltava aidosti läsnä opiskelijan arjessa jalkautumalla aktiivisesti y-kuntiin ja parantamalla omaa medianäkyvyyttään.
Mitkä sektorit kiinnostavat sinua eniten hallitustyöskentelyssä?
Sydämeni sykkii kopo-teemoille, kuten koulutuksen laatu ja rahoitus. Opiskelijoiden hyvinvointi on SYLissä tärkeää, mikä tekee sopo-teemoista itselleni myös merkittäviä. Kuitenkin olen käytettävissä siellä, missä minua tarvitaan, koska nämä SYLin hommat ovat #heininheiniä!
Vastausten alkuperäinen kieli on suomi.
Esittele itsesi ja kerro, miksi haluat tai miksi olisit paras valinta SYLin hallitukseen?
Olen Mirka, sosiaalityön opiskelija, ISYYn hallituksen puheenjohtaja ja viime vuoden sopohallituslainen. Olen saanut laajan kuvan opiskelijoiden tilanteesta paikallisesti ja kansallisesti, ja valmis antamaan kokemukseni SYLin edunvalvontaan. Haluan parantaa opiskelijoiden hyvinvointia ja arkea edistämällä toimeentuloa, asumista ja YTHSn rahoitusta. Olen sisukas edunvalvoja ja sovittelija. Uskallan nostaa vaikeat asiat pöydälle ja huomioin eri näkemykset parhaan ratkaisun löytämiseksi.
Miten kehittäisit Suomen ylioppilaskuntien liiton toimintaa?
Haluan kehittää SYLin vaikuttamista konkreettisten ratkaisujen löytämiseksi ylioppilaskuntien ja sidosryhmien kanssa. Yhteistyö on avain kaikkien opiskelijoiden huomioimiseen ja parempaan päätöksentekoon. Haluan luoda keinoja ja tavoitteita avaavan vaikuttamisstrategian, jota myös ylioppilaskunnat voivat käyttää.
Mitkä sektorit kiinnostavat sinua eniten hallitustyöskentelyssä?
Erityisesti minua kiinnostaa sosiaalipolitiikka, ja vahvan johtamiskokemukseni vuoksi olen mielelläni käytettävissä varapuheenjohtajaksi. Viimekädessä olen käytettävissä missä eniten tarvitaan!
Vastausten alkuperäinen kieli on suomi.
Esittele itsesi ja kerro, miksi haluat tai miksi olisit paras valinta SYLin hallitukseen?
Olen Maria Saita ja opiskelen Vaasan yliopistossa julkisoikeutta. Olen lähes neljä vuotta toiminut Vaasassa kaupunginvaltuutettuna. Haen SYLiin, koska haluan, että me opiskelijat emme vain sopeudu nykytilaan, vaan haastamme sitä. Vahva kokemukseni päätöksenteosta sekä opiskelija-asioiden edistämisestä niin valtuutettuna kuin ylioppilaskuntamme hallituslaisena antaa minulle vahvan pohjan toimia SYLin hallituksessa vuonna 2025.
Miten kehittäisit Suomen ylioppilaskuntien liiton toimintaa?
Haluan ensi vuonna tukea ylioppilaskuntia vaali- ja vaikuttamistyössä. Vuoden 2025 alue- ja kuntavaaleissa opiskelijoiden äänen on kuuluttava. Meillä tulee olla yhtenäinen ja vahva viesti päättäjille ja sidosryhmille. Lisäksi SYLin tulee luoda malli opintolainan korkokatosta, jota viedään eteenpäin opintotuen kokonaisuudistuksen yhteydessä. SOA ry:n kanssa tulee tehdä tiivistä yhteistyötä, jotta jokaisella opiskelijalla on oikeus edulliseen, turvalliseen ja viihtyisään asuntoon.
Mitkä sektorit kiinnostavat sinua eniten hallitustyöskentelyssä?
Sosiaalipolitiikka, vaalit sekä viestintä.
Vastausten alkuperäinen kieli on suomi.
Esittele itsesi ja kerro, miksi haluat tai miksi olisit paras valinta SYLin hallitukseen?
Olen Aino Uitamo. Opiskelen suomen kieltä Oulun yliopistossa neljättä vuotta. Olen toiminut OYY:n hallituksessa sopo-hallituslaisena vuonna 2024. Suomi tarvitsee tässä ajassa aktiivista ja vaikuttavaa opiskelijaliikettä. Opiskelutaustastani on hyötyä, kun valmistellaan lausuntoja ja muita asiakirjoja. Olen valmis tekemään rauhallista, hyvin argumentoitua ja periksiantamatonta vaikuttamistyötä opiskelijoiden eduksi.
Miten kehittäisit Suomen ylioppilaskuntien liiton toimintaa?
Meidän on otettava rohkeasti mediatilaa ja tehtävä vaikuttamistyötä laajalla rintamalla. Tehdään arvio siitä, millainen vaikuttamistyö on tuottanut tulosta tällä hallituskaudella. Kohdennetaan arvion perusteella vaikuttamistyötä niin, että saavutetaan tavoitteita, joilla helpottavat opiskelijoiden tilannetta tässä hetkessä. Jatketaan pitkän aikavälin tavoitteiden lobbaamista sekä laajojen verkostojen luomista ja ylläpitämistä.
Mitkä sektorit kiinnostavat sinua eniten hallitustyöskentelyssä?
Olen kiinnostunut erityisesti sosiaalipolitiikasta. Minulla on myös valmiuksia viestintään ja kestävään kehitykseen liittyvissä asioissa.
Vastausten alkuperäinen kieli on suomi.
Esittele itsesi ja kerro, miksi haluat tai miksi olisit paras valinta SYLin hallitukseen?
Artturi Vuorinen, kansanmusiikin maisteriopiskelija, TaiYon varapuheenjohtajana ja luovuuden ammattilainen. Olen oppinut tuntemaan opiskelijuuden monimuotoisuuden poikkitieteellisissä opiskelijapiireissä ja haluan edustaa heitä. Olen kekseliäs ja omistautunut luottotyyppi.
Miten kehittäisit Suomen ylioppilaskuntien liiton toimintaa?
SYLin edunvalvonta on vakiintunut, mutta lisäksi olisi tarpeen kehittää myös uusia ideoita ja tapoja, miten olla vaikuttavampi opiskelijoiden edunvalvonnassa. Usein tuntuu, että päättäjien käsitys opiskelijuudesta on vanhentunutta. SYL:n on kyettävä luomaan ja tekemään tunnetuksi realistinen kuva siitä, mitä opiskelu ja opiskelijuus tässä hetkessä tarkoittaa.
Mitkä sektorit kiinnostavat sinua eniten hallitustyöskentelyssä?
Eniten koulutuspolitiikka. Tutkintorakenteista on kehitetty jäykempiä, jolloin lähes kaikki opiskelijat joutuvat tekemään samat kurssit. Maailma muuttuu koko ajan, eikä kukaan pysty ennustamaan kaikkia tulevaisuuden yhteiskunnan tarpeita. Erilaisuus on rikkaus eikä opiskelijoita pidä tunkea samaan muottiin.
Vastausten alkuperäinen kieli on suomi.
Esittele itsesi ja kerro, miksi haluat tai miksi olisit paras valinta SYLin hallitukseen?
Mä olen Heli Ylikoski, 6. vuoden opiskelija ja pitkän linjan edunvalvoja. Opiskelen kulttuurientutkimusta, mutta olen myös tehnyt akateemisia syrjähyppyjä työskentelemällä kauppiksen puolella. Viime vuosina opinnot ovat kuitenkin jääneet sivuun keskittyessäni toiseen intohimooni, edunvalvontaan.
Olen identiteetiltäni vahvasti edunvalvoja ja kopo, sillä vuodesta 2020 olen tehnyt kopoa ainejärjestössä, kulttuuriopiskelijoiden kattojärjestö Kulossa ja JYYssä ensin kopovaliokunnan puheenjohtajana, sitten OPS-työkoordinaattorina ja nyt hallituksessa.
Miten kehittäisit Suomen ylioppilaskuntien liiton toimintaa?
Tiedolla toimiminen ja vaikuttaminen on vahvan edunvalvonnan edellytys. Ylioppilaskuntien kokemus ja näkemys kentästä on lahja, jota SYL ei aina ymmärrä avata ajoissa, mutta jonka myös ylioppilaskunnat voivat unohtaa antaa. Elintärkeää on, että yhteistyö pelaa saumattomasti riippumatta kielestä, sijainnista tai alasta.
Mitkä sektorit kiinnostavat sinua eniten hallitustyöskentelyssä?
Koulutuspolitiikka on osaamiseni kärki, erityisesti kansallisen tason koulutuspolitiikka, koulutuksen saavutettavuus ja laatu.
Vastausten alkuperäinen kieli on englanti.
Esittele itsesi ja kerro, miksi haluat tai miksi olisit paras valinta SYLin hallitukseen?
Olen Mantė Žygelytė, Suomessa vuodesta 2021 lähtien asunut liettualainen suunnittelija. Olen maisteriopiskelija Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa ja toimin tällä hetkellä yhdenvertaisuudesta ja edunvalvonnasta vastaavana varapuheenjohtajana Aalto-yliopiston ylioppilaskunnassa (AYY).
Olen ehdolla SYLiin, koska haluan jatkaa positiivisemman tulevaisuuden rakentamista opiskelijoita varten vaarantamatta sekä suomalaisten että kansainvälisten opiskelijoiden maksutonta, yhdenvertaista ja saavutettavaa koulutusta. Olen rohkea ja määrätietoinen vaikuttaja, jolla on kokemusta edunvalvonnasta yliopistotasolla, paikallisella tasolla ja kansallisella tasolla.
Miten kehittäisit Suomen ylioppilaskuntien liiton toimintaa?
SYL 2025 -visiossani yksi keskeisistä elementeistä on osallistava ja saavutettava kansallinen ylioppilaskunta. SYLin on kehitettävä kolmikielisiä käytäntöjä ja ilmapiiriä sen varmistamiseksi, että ruotsin ja englannin puhujat kokevat kuuluvansa opiskelijaliikkeeseen. Rasisminvastaisena ja feministisenä järjestönä SYLin tulee jatkaa yhdenvertaisuuden edistämistä sen varmistamiseksi, että jokainen opiskelija tuntee kuuluvansa mukaan.
Mitkä sektorit kiinnostavat sinua eniten hallitustyöskentelyssä?
Kansainvälisyys, kieliasiat ja varapuheenjohtajuus.