Tietoa­ opis­keli­jal­le

Mietityttääkö toimeentulo?
1.8.2017 lähtien opintotuki koostuu opintorahasta, yleisestä asumistuesta ja opintolainan valtiontakauksesta. Opintotuen hakeminen ja muutosilmoitusten tekeminen onnistuu helpoiten Kelan sähköisen palvelun kautta. Kelan sivuilta löydät paljon tietoa opintotuesta, Kelan sähköiset neuvontapalvelut sekä laskurin, jolla voit tarkastaa opintojen edistymisen vaatimukset ja tulorajasi sekä opintotuen että yleisen asumistuen osalta.

Käy lääkärissä jos opintosi hidastuvat sairastamisen vuoksi. Saatat tarvita lääkärintodistusta myöhemmin opintojen edistymisen seurannassa ja jos sairautesi pitkittyy, voit hakea sairauspäivärahaa. Voit lukea lisää Kelan sivuilta.

Jossain tilanteissa opiskelijoilla on myös oikeus toimeentulotukeen. Toimeentulotukilaskurin avulla voit arvoida oikeuttasi toimeentulotukeen. Toimeentulotuen perusosaa haetaan 1.1.2017 alkaen Kelasta. Huomaathan, että myös nostamaton opintolaina otetaan huomioon tuloina toimeentulotukea myönnettäessä.

Opiskelijan terveys ja hyvinvointi

Opintojesi aikana Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö (YTHS) on hyvinvointisi ja terveytesi tukena.  YTHS on opiskeluterveydenhuollon asiantuntija ja tarjoaa yleisterveyden, suunterveyden ja mielenterveyden palveluita sekä huolehtii opiskeluyhteisöjen hyvinvoinnista. YTHS palvelee verkossa ja  opiskelupaikkakunnallasi! Kaikkien toimipisteiden yhteystiedot ja aukioloajat sekä poikkeusaikataulut löytyvät osoitteesta yths.fi

yths.fi/self on opiskelijan oma verkkopalvelu, jossa voi hallinnoida omia ajanvarauksia, tarkistaa tutkimustuloksia ja viestiä chatissa.

Kuinka voit?

Ensimmäisen lukuvuoden aikana kaikki uudet opiskelijat saavat täytettäväkseen sähköisen terveyskyselyn Selfiin. YTHS:n terveydenhoitaja käy vastaukset läpi ja antaa henkilökohtaisen arvion terveydentilasta sekä tarvittaessa tarjoaa vastaanottoajan terveydenhoitajalle ja/tai hammastarkastukseen.

Ota YTHS omaksesi myös Facebookista, Instagramista, Youtubesta, Twitteristä ja LinkedInistä.

Perheelliset opiskelijat
Omien opintojen edistäminen samanaikaisesti lastenhoidon kanssa on haastavaa. SYL on yhdessä Väestöliiton ja HYY:n kanssa koonnut Perheellisen opiskelijan oppaan, josta löydät vinkkejä omista oikeuksista ja vastuistasi opiskeluun liittyen.
Opiskelijoiden hyvinvointia tukevia organisaatioita
SYL tekee yhteistyötä useiden opiskelijoiden ja nuorten hyvinvointia tukevien organisaatioiden kanssa. Voit tutustua näihin järjestöihin ja hankkeisiin alla olevien linkkien kautta.

Nyyti 
Nyyti ry on opiskelijoiden mielen hyvinvointia edistävä valtakunnallinen yhdistys. Nyytin tavoitteena on vahvistaa opiskelijoiden opiskelukykyä, arjessa pärjäämistä ja vertaistoimintaa. Nyyti tarjoaa opiskelijoille tietoa mielenterveyteen ja elämänhallintataitoihin liittyvissä kysymyksissä sekä järjestää vertaistuellisia keskusteluryhmiä.

Väestöliitto
Väestöliitto on sosiaali- ja terveysalalla toimiva asiantuntijajärjestö. Väestöliiton toiminta painottuu nuorten ja perheiden hyvinvoinnin lisäämiseen, suomalaisen yhteiskunnan monikulttuurisuuden vahvistamiseen sekä seksuaaliterveyden edistämiseen. SYL on mukana Väestöliiton Perheystävällisesti töissä -hankkeessa hankekumppanina 2014-2018.

Seta
Seta on valtakunnallinen ihmisoikeusjärjestö. Setan tavoitteena on, että kaikki voisivat elää yhdenvertaisina riippumatta seksuaalisesta suuntautumisesta, sukupuoli-identiteetistä tai sukupuolen ilmaisusta. SYL on Setan kannatusjäsen.

EHYT
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry valtakunnallinen terveyden edistämisjärjestö. Alkoholiin, tupakkaan ja huumeisiin liittyvän ehkäisevän työn ohella EHYT ry ehkäisee pelaamisesta syntyviä haittoja. SYL on EHYT ry:n jäsen.

Oma ylioppilaskunta auttaa!
Monessa opiskelijan arkipäiväisessä asiassa apua saat parhaiten omasta ylioppilaskunnastasi. Löydät oman ylioppilaskuntasi kautta tietoa esimerkiksi opiskelija-asumisesta, korkeakoululiikunnan palveluista, paikallisista joukkoliikennealennuksista sekä opiskelijaravintoloista.

Muistathan, että yliopisto tarjoaa useita opiskelua tukevia palveluita, kuten vaihto-opinnoista vastaava kansainvälisten asioiden yksikkö ja työelämäpalvelut.