Kandidaterna för FSF:s styrelse och ordförande 2025
Kandidaterna för Finlands studentkårers förbunds styrelse och ordförande 2025 presenterar sig! FSF:s ordförande och styrelse väljs under förbundsmötet 15.–16.11.2024.
Svarens originalspråk är finska.
Presentera dig själv och berätta varför du vill bli eller varför du skulle vara det bästa valet av ordförande för FSF?
Jag heter Anselmi ”Ansu” Auramo och jag studerar handels- och samhällsvetenskaper vid LUT-universitetet. Jag har en lång karriär inom studerandeverksamheten, först inom ämnesföreningen och senare inom studentkåren. I min studentkår har jag varit första vice ordförande 2022, styrelsens kulturansvariga 2023 och styrelseordförande 2024.
Jag söker till FSF eftersom studerandenas angelägenheter är mycket viktiga för mig. Jag har själv fått mycket ut av studentlivet och jag vill ge även kommande generationer samma möjlighet.
Jag har mycket relevant kompetens som jag kan utnyttja i FSF. Som min styrka upplever jag min förmåga att uppträda, tala och nätverka. Dessutom kan jag producera professionellt audiovisuellt innehåll. Jag har också drivit igenom tre organisationsförändringar samtidigt i vår studentkår: inlett sektionsverksamhet och styrelseverksamhet vid två campus samt ändrat arbetsspråket till engelska.
Hur skulle du utveckla verksamheten vid Finlands studentkårers förbund?
Jag anser att en tydlig utmaning för FSF är att verksamheten är kortsiktig. Medan människor vid fackförbund och kommunikationsbyråer har byggt upp sina nätverk i tiotals år är aktörerna vid FSF unga och byts ut varje år. Den bästa medicinen för det här är att det strategiska arbete som inletts fortsätter under det kommande året. Långvarig påverkan är det enda sättet att gå mot ett studerandevänligt samhälle.
FSF bör sträva efter att ändra den allmänna åsikten om studerande. Det här innebär i praktiken åtgärder i syfte att väcka en diskussion om de studerandes ställning, vilket måste vara huvudmålet för den externa kommunikationen.
FSF:s retorik måste ändras så att de studerande i stället för att framställas som en människogrupp i svag ställning ses som en möjlighet och resurs som det lönar sig att satsa på.
Vilka är följande viktiga steg i FSF:s intressebevakning?
FSF måste övergå till ett mer långsiktigt arbete och bli en bra plats för att börja förbereda sig inför riksdagsvalet genom att lobba särskilt bland politiska ungdoms- och studerandeorganisationer. På så sätt kan vi påverka partiernas programarbete och prioriteringar.
Svarens originalspråk är finska.
Presentera dig själv och berätta varför du vill bli eller varför du skulle vara det bästa valet av ordförande för FSF?
Jag heter Noora, jag studerar journalistik och är en savolaxare som blivit Tammerforsbo. Jag är för närvarande ordförande för TREY, och har före det länge varit aktiv i en ämnesorganisation och suttit en period i representantskapet.
Jag är lösningsorienterad, pålitlig och effektiv, så det är lätt att samarbeta med mig. Jag vill tjäna hela fältet och förena studerandena.
Hur skulle du utveckla verksamheten vid Finlands studentkårers förbund?
Vi behöver arbeta med ännu mer långsiktig påverkan där vi funderar på vad som händer även om 10 eller 20 år. Finlands regerings åtgärder kan på lång sikt orsaka större utgiftsposter i stället för besparingar då studerandenas lånebörda och psykiska belastning realiseras ytterligare.
Påverkansarbetet måste synas mer utåt. Fältet ska veta vad FSF arbetar för att påverka, så det behövs mer kontakt med studentkårerna. Dessutom är det viktigt att samarbeta mer med de riksomfattande studentorganisationerna, eftersom vi tillsammans är starkare. FSF skulle också kunna söka nya aktörer som kan föra våra ärenden vidare.
Utöver att be om tilläggspengar och motsätta oss nedskärningar måste vi kunna föreslå genuina lösningar som beslutsfattarna har lätt att greppa. Utan förmåga att kompromissa och små delvinster kan vi hamna helt på avbytarbänken.
Vilka är följande viktiga steg i FSF:s intressebevakning?
STUDENTKÅRERNA MED. Att lyssna på och utnyttja studentkårerna i påverkansarbetet ger en hävstångseffekt också för den nationella påverkan. Studentkårerna har också värdefull information på lokal nivå som FSF kan använda i sitt eget arbete. Det här är viktigt särskilt med tanke på kommunal- och områdesvalet nästa år.
STUDIESTÖD OCH BOENDE. Resultaten av totalreformen av studiestödet kommer i januari och FSF måste hänga med i processen. Vi måste också höras när det gäller bristen på bostäder och övergången till bostadstillägg.
NYA ÖPPNINGAR. FSF skulle kunna tala mer om till exempel studerandenas praktik- och sysselsättningsmöjligheter. Även om studerande borde kunna studera på heltid är det för närvarande inte möjligt för alla. FSF skulle kunna intensifiera samarbetet med arbetsmarknadsorganisationerna.
Svarens originalspråk är finska.
Presentera dig själv och berätta varför du vill bli eller varför du skulle vara det bästa valet av ordförande för FSF?
Jag studerar juridik för sjätte året och är styrelseordförande för HUS. År 2023 var jag vice ordförande för HUS styrelse och före det har jag varit aktiv i min fakultetsförening Pykälä.
När nyheten om att studerande ska flyttas till studiestödets bostadstillägg nådde världen i våras blev jag övertygad om att jag måste söka till posten som ordförande för FSF. De gamla bekanta metoderna för intressebevakning behöver stöd av ett nytt slags bakgrundsarbete, och jag vet att FSF behöver en erfaren ledare som jag för att kunna svara på denna utmaning.
Hur skulle du utveckla verksamheten vid Finlands studentkårers förbund?
Som ordförande för FSF vill jag stärka studentrörelsens mediepåverkan. Genom att ändra uppfattningarna om studerandena i den offentliga debatten kan vi också ändra den politik som bygger på dem. Som ordförande för FSF tänker jag stärka nätverken och kontakterna till medierna, söka tillfällen där rörelsen får framträda i medierna och skapa permanenta strukturer för en starkare mediepåverkan.
Jag vill engagera hela studentrörelsen i den riksomfattande intressebevakningen. Till exempel är nästa års områdes- och kommunalval en utmärkt plattform för att förena FSF:s mål och studentkårernas lokala intressen. FSF kan inte på ett uttömmande sätt definiera vad samarbete med fältet innebär, och därför vill jag genom FSF:s gemensamma principbeslut verkställa ett direkt medlemsinitiativ till studentkårerna i FSF:s styrelse.
Vilka är följande viktiga steg i FSF:s intressebevakning?
Nästa år kommer det att finnas flera enskilda tillfällen att påverka. Till exempel kommer man under det kommande året att hålla en halvtidsöverläggning, och där är det nödvändigt att försvara de studerandes utkomst och högskolornas finansiering. Dessutom måste man i totalreformen av studiestödet som blir klar nästa år försvara studerandenas sociala trygghet så att den inte försämras ytterligare.
Och jag anser det vara minst lika viktigt att förbättra FSF:s genomslagskraft på lång sikt. Det gångna året har visat att vi under den här regeringsperioden inte kan lita enbart på invanda metoder för intressebevakning. Därför behöver intressebevakningen ett modigt reformarbete.
Svarens originalspråk är finska.
Presentera dig själv och berätta varför du vill bli eller varför du skulle vara det bästa valet av ordförande för FSF?
Jag heter Roope Rantala, en tjugoårig juris studerande och styrelseordförande för studentkåren vid Lapplands universitet. Dessutom är jag stadsfullmäktigeledamot och medlem i bildningsnämnden i min hemstad Ulvsby.
Jag vill bli ordförande för FSF eftersom jag vill vara med och utveckla FSF:s påverkansarbete och fortsätta arbeta för universitetsstuderandena i Finland. Min breda politiska erfarenhet skulle ge ett utmärkt stöd för att lyckas i denna uppgift. Tack vare min erfarenhet från kommunal- och universitetspolitiken känner jag till det finländska utbildningssystemet ända från småbarnspedagogiken till högskolenivå. Denna omfattande erfarenhet hjälper mig att gestalta helheten på ett utmärkt sätt. I och med min roll som ordförande för studentkåren vid Lapplands universitet och min övriga politiska aktivitet har jag blivit van vid att arbeta med medierna och har även i detta avseende mycket att ge!
Hur skulle du utveckla verksamheten vid Finlands studentkårers förbund?
Jag skulle vilja främja en konstruktiv och lösningsorienterad linje vid FSF, utan att glömma de skarpa ställningstaganden som är typiska för studerande när det finns anledning till det. Jag anser att FSF borde förtydliga sin egen vision och berätta mer om hur vi vill utveckla de studerandes ställning. I detta sammanhang är det viktigt att FSF samarbetar med studentkårerna så att hela fältets budskap är tydligt och går i samma riktning. Som en konkret lösning skulle jag fundera på att anställa en ekonom, som kunde hjälpa FSF att utveckla effektiviteten i det egna intressebevakningsarbetet.
Vilka är följande viktiga steg i FSF:s intressebevakning?
Snart är riksdagen halvvägs i sin valperiod och därför måste vi i början av året arbeta hårt för att uppnå våra mål under denna valperiod. I detta avseende måste vi titta särskilt på de halvtidsöverläggningar som närmar sig i början av året genom förstoringsglas. På nationell nivå borde i synnerhet teman som anknyter till välfärd och boende stå i centrum. Dessutom måste FSF samarbeta intensivt med studentkårerna i frågor som beror kommunal- och välfärdsområdesvalet. Varje universitetsstad har sina egna utmaningar, men det stöd som FSF erbjuder studentkårerna är viktigt för att garantera ett lyckat påverkansarbete.
Svarens originalspråk är finska.
Presentera dig själv och berätta varför du vill vara med i eller varför du skulle vara det bästa valet till FSF:s styrelse?
Hej! Jag heter Mira Kokko, journaliststuderande som bor i Tammerfors men är hemma från Jämsä. Jag har varit verksam i en ämnesorganisation, representantskapet och nu i TREY:s styrelse, men har också förbättrat världen inom scouterna och Journalistförbundet.
Jag är alltid redo, en solig och effektiv person. Mitt mål är att studietiden ska vara så bra som möjligt för varje studerande. Jag är en modig och diskuterande intressebevakare som sätter in mig i saker med en nyhetsredaktörs snabbhet.
Hur skulle du utveckla verksamheten vid Finlands studentkårers förbund?
Mitt FSF är en gemensam budbärare för alla studerande, en stark och effektiv aktör. FSF satsar på internationella studerandes och det svenska språkets ställning men främjar också internationalisering. FSF arbetar för mer jämlika och flexibla studier och sörjer för universitetsdemokratin.
Vilka sektorer intresserar dig mest i styrelsearbetet?
Jag är intresserad av internationella frågor och utbildningspolitik. I år ledde jag ett eurovalprojekt och grundade ett studentråd för universitetsalliansen. Jag är förtrogen med universitetens beslutsfattande och är särskilt insatt i finansieringen av utbildningen och antagningen av studerande.
Mer om mig på Instagram @migrasii
Svarens originalspråk är finska.
Presentera dig själv och berätta varför du vill vara med i eller varför du skulle vara det bästa valet till FSF:s styrelse?
Jag heter Tilda Lassila och jag är en lösningsfokuserad doer och studerande inom politik och kommunikation från Helsingfors. I år har jag arbetat med kommunikation, kommunalvalet och hållbar utveckling i HUS styrelse. Jag har också en lång organisationskarriär före HUS.
Jag har en passionerad ambition att alla även i framtiden ska ha rätt och möjlighet att studera. Jag vill fortsätta med och fördjupa detta arbete och därför söker jag till FSF:s styrelse.
Hur skulle du utveckla verksamheten vid Finlands studentkårers förbund?
FSF ska vara en modig, framtidsorienterad och ihärdig intressebevakare som agerar på ett proaktivt och lösningsorienterat sätt. I svåra tider får vi inte ge upp, utan vi måste arbeta långsiktigt för en rättvisare framtid.
Vilka sektorer intresserar dig mest i styrelsearbetet?
Jag förhåller mig med öppet sinne till indelningen i sektorer, men den socialpolitiska sektorn och utvecklingssamarbete är för mig naturliga områden som jag gärna skulle vilja fortsätta arbeta med. Jag tycker dock också om att lära mig nya saker.
Svarens originalspråk är finska.
Presentera dig själv och berätta varför du vill vara med i eller varför du skulle vara det bästa valet till FSF:s styrelse?
Jag heter Samuli Leppämäki och är en 25-årig studerande vid programmet för Europa- och Nordenstudier vid Helsingfors universitet. Jag kandiderar till Finlands Studentkårers Förbunds styrelse för 2025 eftersom jag vill arbeta för den gemensamma studentrörelsen. Tidigare har jag arbetat med intressebevakning för studerande på flera arenor samt med påverkan på riksnivå.
Hur skulle du utveckla verksamheten vid Finlands studentkårers förbund?
Jag skulle utveckla FSF:s påverkansarbete i en mer strategisk riktning genom att utnyttja mina befintliga nätverk inom politiken och vid högskolorna. Jag skulle bidra till FSF med min kompetens om EU-påverkan, finansieringsmodellen och internationellt samarbete. Jag skulle aktivt delta i lobbningen inom min sektor och i utarbetandet av dokument med anvisningar.
Vilka sektorer intresserar dig mest i styrelsearbetet?
De sektorer där jag har mest sakkunskap är högskolepolitik, arbetsliv samt internationellt samarbete och ESU närmast min egen sakkunskap. Dessutom har jag erfarenhet av kommunikation och EU-politik. Jag har varit högskolans interna språkrör i internationella frågor både i fråga om intressebevakning för studerande och arbetslivsfrågor.
Svarens originalspråk är finska.
Presentera dig själv och berätta varför du vill vara med i eller varför du skulle vara det bästa valet till FSF:s styrelse?
Jag heter Heini och är en klasslärarstuderande från Lappland. I år ansvarar jag särskilt för socialpolitiken och tutorverksamheten i LYY:s styrelse. Jag har erfarenhet av att påverka inom allt från ämnesorganisationen ända till riksnivå. Mina kolleger beskriver mig som en lösningsorienterad och aktiv teamspelare. FSF behöver denna lappländska energi.
Hur skulle du utveckla verksamheten vid Finlands studentkårers förbund?
Jag är en effektiv påverkare som i FSF:s styrelse kommer att vara studerandenas språkrör i beslutsfattande som gäller studerande. Processerna för att påverka bör utvecklas så att de blir öppnare och så att de beaktar skillnader mellan olika studentkårer och kårernas olika behov. På så sätt skulle samarbetet bli smidigare. FSF måste vara genuint närvarande i studerandenas vardag genom att aktivt besöka universitetskommunerna och förbättra sin egen synlighet i medierna.
Vilka sektorer intresserar dig mest i styrelsearbetet?
Mitt hjärta slår för teman som berör utbildningspolitik, till exempel utbildningens kvalitet och finansiering. Studerandenas välbefinnande är viktigt inom FSF, så också socialpolitiska teman är viktiga för mig. Jag står dock till förfogande där jag behövs, eftersom arbetet inom FSF är #heininheiniä!
Svarens originalspråk är finska.
Presentera dig själv och berätta varför du vill vara med i eller varför du skulle vara det bästa valet till FSF:s styrelse?
Jag heter Mirka, är studerande inom socialt arbete, styrelseordförande för ISYY och under det senaste året har jag ansvarat för socialpolitiska ärenden. Jag har fått en bred bild av studerandenas situation lokalt och nationellt och är beredd att dela med mig av min erfarenhet till FSF:s intressebevakning. Jag vill förbättra studerandenas välbefinnande och vardag genom att främja utkomsten, boendet och finansieringen av SHVS. Jag är en ihärdig intressebevakare och medlare. Jag vågar lyfta fram svåra frågor och beakta olika åsikter för att hitta den bästa lösningen.
Hur skulle du utveckla verksamheten vid Finlands studentkårers förbund?
Jag vill utveckla FSF:s påverkan för att hitta konkreta lösningar tillsammans med studentkårerna och intressentgrupperna. Samarbete är nyckeln till att beakta alla studerande och till ett bättre beslutsfattande. Jag vill skapa en påverkansstrategi som öppnar upp metoderna och målen och som även studentkårerna kan använda.
Vilka sektorer intresserar dig mest i styrelsearbetet?
Jag är särskilt intresserad av socialpolitik, och tack vare min starka erfarenhet av ledarskap står jag gärna till förfogande som vice ordförande. I sista hand är jag tillgänglig där jag behövs mest!
Svarens originalspråk är finska.
Presentera dig själv och berätta varför du vill vara med i eller varför du skulle vara det bästa valet till FSF:s styrelse?
Jag heter Maria Saita och studerar offentlig rätt vid Vasa universitet. Jag har varit stadsfullmäktigeledamot i Vasa i nästan fyra år. Jag söker till FSF eftersom jag vill att vi studerande inte bara ska anpassa oss till nuläget, utan även utmana det. Min starka erfarenhet av beslutsfattande och främjande av studerandeärenden både i egenskap av fullmäktigeledamot och som styrelsemedlem i vår studentkår ger mig en stark grund för att arbeta i FSF:s styrelse 2025.
Hur skulle du utveckla verksamheten vid Finlands studentkårers förbund?
Nästa år vill jag stödja studentkårerna i val- och påverkansarbetet. Studerandenas röst måste höras i områdes- och kommunalvalet 2025. Vi måste förmedla ett enhetligt och starkt budskap till beslutsfattare och intressentgrupper. Dessutom ska FSF skapa en modell för ett räntetak för studielån som förs vidare i samband med totalreformen av studiestödet. FSF bör har ett nära samarbete med SOA ry så att varje studerande har rätt till en förmånlig, trygg och trivsam bostad.
Vilka sektorer intresserar dig mest i styrelsearbetet?
Socialpolitik, val och kommunikation.
Svarens originalspråk är finska.
Presentera dig själv och berätta varför du vill vara med i eller varför du skulle vara det bästa valet till FSF:s styrelse?
Jag heter Aino Uitamo. Jag studerar finska vid Uleåborgs universitet för fjärde året. Jag har ansvarat för socialpolitiska ärenden i OYY:s styrelse 2024. Finland behöver i dessa tider en aktiv och effektiv studeranderörelse. Jag har nytta av min studiebakgrund när det ska beredas utlåtanden och andra handlingar. Jag är beredd att utföra ett lugnt, väl argumenterat och orubbligt påverkansarbete till studerandenas fördel.
Hur skulle du utveckla verksamheten vid Finlands studentkårers förbund?
Vi måste modigt ta plats i medierna och påverka på bred front. Vi ska bedöma hurdant påverkansarbete som har gett resultat under denna regeringsperiod. Utifrån bedömningen riktas påverkansarbetet så att vi kan uppnå mål som underlättar studerandenas situation i nuläget. Vi ska fortsätta lobba för långsiktiga mål samt skapa och upprätthålla omfattande nätverk.
Vilka sektorer intresserar dig mest i styrelsearbetet?
Jag är särskilt intresserad av socialpolitik. Jag är också kunnig i ärenden som gäller kommunikation och hållbar utveckling.
Svarens originalspråk är finska.
Presentera dig själv och berätta varför du vill vara med i eller varför du skulle vara det bästa valet till FSF:s styrelse?
Artturi Vuorinen, magisterstuderande i folkmusik, vice ordförande för KonSt och expert inom kreativitet. Jag har blivit bekant med studerandenas mångfald i tvärvetenskapliga studentkretsar och jag vill representera dessa. Jag är en uppfinningsrik och hängiven typ man kan lita på.
Hur skulle du utveckla verksamheten vid Finlands studentkårers förbund?
FSF har en etablerad intressebevakning, men behöver dessutom utveckla nya idéer och sätt att bli effektivare i studerandenas intressebevakning. Det känns ofta som om beslutsfattarna har en föråldrad uppfattning om livet som studerande. FSF måste kunna skapa och förmedla en realistisk bild av vad studier och livet som studerande innebär i nuläget.
Vilka sektorer intresserar dig mest i styrelsearbetet?
Främst utbildningspolitik. Examensstrukturerna har blivit mindre flexibla, så nästan alla studerande måste genomföra samma kurser. Världen förändras hela tiden och ingen kan förutspå alla behov i framtidens samhälle. Olikhet är en rikedom och man får inte placera alla studerande i samma form.
Svarens originalspråk är finska.
Presentera dig själv och berätta varför du vill vara med i eller varför du skulle vara det bästa valet till FSF:s styrelse?
Jag heter Heli Ylikoski, sjätte årets studerande och långsiktig intressebevakare. Jag studerar kulturforskning, men jag har också tagit pauser från det akademiska livet för att arbeta inom handeln. Under de senaste åren har studierna emellertid kommit i andra hand då jag fokuserat på min andra passion, intressebevakning.
Jag har en stark identitet som intressebevakare eftersom jag har arbetat med utbildningspolitik sedan 2020 i en ämnesförening, vid kulturstuderandenas takorganisation Kulo och vid JYY, först som ordförande för det utbildningspolitiska utskottet, sedan som koordinator för arbetet med läroplaner och nu i styrelsen.
Hur skulle du utveckla verksamheten vid Finlands studentkårers förbund?
Att agera och påverka utifrån kunskap är en förutsättning för en stark intressebevakning. Studentkårernas erfarenhet och syn på fältet är en gåva som FSF inte alltid förstår att öppna i tid, men som studentkårerna också kan glömma att ge. Det är livsviktigt att samarbetet fungerar smidigt oberoende av språk, läge eller område.
Vilka sektorer intresserar dig mest i styrelsearbetet?
Utbildningspolitik är min främsta kompetens, särskilt utbildningspolitik på nationell nivå, utbildningens tillgänglighet och kvalitet.
Svarens originalspråk är engelska.
Presentera dig själv och berätta varför du vill vara med i eller varför du skulle vara det bästa valet till FSF:s styrelse?
Jag heter Mantė Žygelytė och jag är en litauisk designer som bor i Finland sedan 2021. Jag är masterstudent vid Högskolan för konst, Aalto-universitetet, och är för närvarande vice ordförande med ansvar för rättvisa och intressebevakning vid Aalto-universitetets studentkår (AUS).
Jag kandiderar till FSF eftersom jag vill fortsätta att bygga en mer positiv framtid för studenter utan att kompromissa med kostnadsfri, jämlik och tillgänglig utbildning för både finländska och internationella studenter. Jag är en modig och beslutsam förespråkare med erfarenhet av lobbyverksamhet på universitets-, lokal och nationell nivå.
Hur skulle du utveckla verksamheten vid Finlands studentkårers förbund?
I min vision för FSF 2025 är en av nyckelfaktorerna ett inkluderande och tillgängligt nationellt studentförbund. FSF måste utveckla en trespråkiga förfaringssätt och en trespråkig atmosfär för att säkerställa att svensk- och engelskspråkiga känner sig delaktiga i studentrörelsen. Som antirasistisk och feministisk organisation bör FSF fortsätta att öka likabehandlingen för att säkerställa att alla studeranden känner sig delaktiga.
Vilka sektorer intresserar dig mest i styrelsearbetet?
Internationalitet, språkfrågor och vicepresidentskap.