Orpon hallitus on eilen illalla valmistuneessa puoliväliriihessään linjannut yhteensä 117,7 miljoonan euron suuruisista leikkauksista korkeakoulujen rahoitukseen. Kaiken huippuna hallitus on päättänyt säätää tutkinnonanto-oikeuden avoimeen korkeakoulutukseen, mikä käytännössä tarkoittaa maksullista koulutusta. SYL on pöyristynyt esityksistä.
Aloituspaikkoihin tehtävät kertaluontoiset rahoituslisäykset ovat silkka silmänkääntötemppu, kun samalla leikataan perusrahoituksesta. Koulutus rahoitetaan nimenomaan perusrahoituksella, eikä kertaluontoinen lisäys riitä koulutustason nostoon. Hallitus pitää pilkkanaan omaa hallitusohjelmakirjaustaan nuorten koulutustason nostosta. Lisäksi on epäselvää, mihin arvio eri alojen vaikutuksista talouskasvuun perustuu. Korkea koulutustaso korreloi yleisesti talouskasvun kanssa.
”Hallituksen toimet koulutustason nostamiseksi ovat hölmöläisten peiton jatkamista. Kyseessä on sumutus – kertaluonteiset panostukset eivät korvaa perusrahoitusta”, SYLin puheenjohtaja Anselmi Auramo ärähtää.
Avoimen tutkinnonanto-oikeudella hallitus luo maksullisen koulutusväylän Suomen kansalaisille ja hautaa maksuttoman koulutuksen periaatteen sellaisena kuin sen olemme tottuneet tuntemaan. Rikkaimmat voivat jatkossa ohittaa korkeakoulujen opiskelijavalinnat ja ostaa itselleen tutkinnon.
”Hallitus on kadottanut Suomen menestyksen avaimet. Näillä toimilla hivutetaan koulutuksen maksutaakkaa enenevissä määrin valtiolta yksilölle. Hallitus murentaa koulutuksellista tasa-arvoa”, Auramo muistuttaa.
Hallitus kertoi ennalta tavoittelevansa puoliväliriihessään talouskasvua. Siksi on järjetöntä leikata korkeakoulutuksesta. Myös Risto Murron luotsaama Kasvuriihi-työryhmä nosti koulutustason noston yhdeksi keskeisimmistä talouskasvun edellytyksistä. Suomen tavoite on korkeakouluttaa 50 % nuoresta ikäluokasta vuoteen 2035 mennessä, eikä tavoitteeseen päästä, jos koulutuksen rahoituksesta leikataan.
SYL vaatii, että hallitus perääntyy leikkauksista ja pitää kiinni maksuttomasta korkeakoulutuksesta. Leikkaamisen ja erinäisten puliveivausten sijaan on haettava kestäviä ratkaisuja koulutustason nostoon hallituskaudet ylittävällä parlamentaarisella rahoitussuunnitelmalla.
Lisätietoja:
Anselmi Auramo, puheenjohtaja
anselmi.auramo@syl.fi, 045 647 1116
Heidi Rättyä, koulutuspolitiikan asiantuntija
heidi.rattya@syl.fi, 041 515 2231