Anna tänä jouluna aineeton lahja

Ilmasto- ja muut vastuullisuusasiat ovat olleet tänä vuonna esillä enemmän kuin koskaan aiemmin. Hallitustenvälinen ilmastonmuutospaneeli IPCC julkaisi syyskuussa kuudennen raporttinsa ilmastonmuutoksen tilasta, ja pian tämän jälkeen Glasgow’ssa järjestettiin kansainvälinen ilmastoasioiden huippukokous, jossa hallitukset tekivät uusia lupauksia ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Elokapina on osoittanut mieltään kaupunkien kaduilla ja sosiaalisessa mediassa on käyty kiivasta keskustelua oikeista ilmastotoimista ja siitä, tekeekö nykyinen hallituksemme tarpeeksi ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi.

Keskustelu ei kuitenkaan tunnu muistuvan mieleen kulutuspäätöksiä tehdessä: muutama viikko sitten Black Fridayna ihmiset jonottivat ostamaan uutta tavaraa ja ostoskeskukset täyttyivät liikkeestä toiseen parhaiden tarjousten perässä harhailevista kuluttajista. Esimerkiksi Gigantti, Intersport ja Tokmanni ovat jo avanneet verkkosivut vuoden 2022 Black Fridayta varten, vaikka esimerkiksi hintavertailupalvelu Hintaoppaan mukaankymmenien tuhansien tuotteiden data näytti tänä syksynä merkkejä hintojen ja siten alennusprosenttien tahallisesta manipuloimisesta. Kulutusjuhla on mitä ilmeisimmin niin kannattavaa kauppiaille, että sen mainostaminen kannattaa aloittaa vuosi etukäteen.

Eettisen kaupan puolesta ry eli Eetti julkaisi kuluneen syksyn aikana myös vastuullisuusraportin suomalaisista elektroniikkayrityksistä, joka ei ollut imartelevaa luettavaa – yksikään kahdeksasta arvioidusta yrityksestä ei päässyt edes kohtuulliselle tasolle vastuullisuustoimissaan. Jos edes suomalaisten yritysten tuotteiden vastuullisuuteen ei selvästikään voi siis luottaa, mistä tänä jouluna sitten löytäisi vastuullisen lahjan, joka ei kuormita ilmastoa? Miten voi välttyä joutumasta ylikansallisten yritysten viherpesun uhriksi?

Lahjoita tänä jouluna vammaisten etiopialaisten yliopisto-opiskelijoiden hyväksi tehtävää työtä varten sen sijaan, että ostaisit tavaroita! SYL:llä, Kynnys ry:llä ja paikallisella yhteistyökumppanillamme ECDD:llä on Etiopiassa kehitysyhteistyöhanke, joka parantaa vammaisten yliopisto-opiskelijoiden asemaa opiskelijayhteisössä erilaisten koulutusten, apuvälineiden ja esteettömyyshankintojen avulla. Jo viidellä eurolla voit rahoittaa pistekirjoitusoppikirjan hankinnan sokealle opiskelijalle Holvi-kauppamme kautta. 

Klikkaa itsesi tästä (linkki aukeaa uuteen välilehteen) tekemään vastuullisia lahjaostoksia.

 

Iikka Sorvali

SYL:n kehitysyhteistyöasiainneuvottelukunnan jäsen

Uusimmat julkaisut

Katso lisää
Syl contact us SYL LOGO
Kysymyksiä? Ota yhteyttä!
Olemme opiskelijaelämän asiantuntijat palveluksessasi. Vastaamme mielellämme kaikkiin opiskelijoihin ja korkeakoulutukseen liittyviin ajankohtaisiin kysymyksiin.