Asumislisä on tuloeroteko – siirron seuraukset sivuutettiin

Opiskelijoiden siirto yleiseltä asumistuelta opintotuen asumislisälle vie opiskelijoiden etuuksia väärään suuntaan kolmella tavalla. Se kasvattaa opiskelijoiden eriarvoisuutta, lisää perustoimeentulotuen tarvetta ja vaikeuttaa etuuksien välisiä siirtymiä. Haitallisille seurauksille ei ole valmistelussa ja päätöksenteossa annettu juurikaan painoarvoa, vaan hallitus toteuttaa siirron yksinkertaisena leikkaustoimena vaikutuksista välittämättä.

Opiskelijoiden palauttaminen opintotuen asumislisälle on mahdollisesti Orpon hallituksen räikein tuloeroteko. Se heikentää suhteellisesti heikommin pärjäävien opiskelijoiden tilannetta raskaasti, sillä pienituloisimmat opiskelijat menettävät siirron myötä jopa lähes 200 euroa kuukaudessa. Siirrosta hyötyvät opiskelijat, jotka saavat palkkatuloja yli 1200 euroa kuukaudessa. SYL on tyytyväinen aktiivisesti työskentelevien opiskelijoiden pärjäämisestä, mutta tällainen etuuksien painopisteen siirto on sosiaalipoliittisesta ja opintojen mahdollistamisen näkökulmasta heikosti perusteltavissa.

Toiseksi siirto vaikeuttaa erityisesti opiskelijoiden kesänaikaista toimeentuloa. Ilman kesätöitä jäävät opiskelijat joutuvat väistämättä turvautumaan yhä enemmän perustoimeentulotukeen. Hallituksen esityksessä toimeentulotukimenojen uskotaan kasvavan noin 6 miljoonalla, mutta opiskelijajärjestöjen yhteinen näkemys on, että arvio on moninkertaisesti alakanttiin.

Kolmanneksi asumislisälle siirto monimutkaistaa etuusjärjestelmää ja vaikeuttaa sosiaalietuuksien välisiä siirtymiä. Tulevaisuudessa opintojen aloittaminen tai lopettaminen, sairastuminen, opintoihin paluu sairauslomalta, lapsen saanti ja työntekijäksi siirtyminen johtavat usein siihen, että opiskelija siirtyy asumistuen ja asumislisän välillä. Jokaiseen siirtymään syntyy uusi tarpeeton kannustinkynnys ja byrokraattinen etuuksien hakuprosessi.

Eduskunta käsittelee parhaillaan opiskelijoiden siirtoa opintotuen asumislisälle. Sivistysvaliokunnan mietintö valmistui 28.11. Laki on tarkoitus hyväksyä vuoden loppuun mennessä.

SYL ja muut opiskelijajärjestöt ovat huomauttaneet asumislisäsiirron vaikutuksista useissa lausunnoissaan ja tapaamisissaan päättäjien kanssa.

”Opiskelijoiden siirto asumislisälle on valitettava esimerkki Orpon hallituksen taskulaskinpolitiikasta. Ainoana tavoitteena näyttää olevan riittävän säästömäärän kasaaminen ilman, että vaikutuksista välitetään”, SYLin hallituksen jäsen Aino Halinen summaa.

Lisätietoja:

Aino Halinen
Hallituksen jäsen
044 906 5007
aino.halinen@syl.fi

Sakari Tuomisto
Sosiaalipolitiikan asiantuntija
040 687 6353
sakari.tuomisto@syl.fi

Uusimmat julkaisut

Katso lisää
Syl contact us SYL LOGO
Kysymyksiä? Ota yhteyttä!
Olemme opiskelijaelämän asiantuntijat palveluksessasi. Vastaamme mielellämme kaikkiin opiskelijoihin ja korkeakoulutukseen liittyviin ajankohtaisiin kysymyksiin.