Ei vittu taas – SYL tyrmää opiskelijoiden siirron asumislisään

Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) on tyrmistynyt hallituksen päätöksestä poistaa opiskelijoilta oikeuden yleiseen asumistukeen. Hallitus on päättänyt kehysriihessään, että opiskelijat palautetaan yleisen asumistuen piiristä takaisin opintotuen asumislisään. Tämä voi tarkoittaa opiskelijan saamaan tukeen jopa tuhansien eurojen leikkausta vuodessa.

SYL näkee, että hallitus vesittää omat tavoitteensa talouden tasapainottamisesta, jos se edelleen heikentää opiskelun mahdollisuuksia. SYL muistuttaa, että korkeakoulutus on investointi nimenomaan valtion kestävään kasvuun.

”Hallitus vetää itseltään mattoa alta. Vaikka se päätti lukuisista kasvuun tähtäävistä toimista, aito kestävän kasvun resepti olisi vahva korkeakoulutukseen panostaminen. Opiskelijoilta edelleen leikkaaminen on täysin päinvastainen toimi”, SYLin puheenjohtaja Akseli Tiitta muistuttaa.

Hallitus on arvioinut, että se säästää opiskelijoiden palautuksella opintotuen asumislisään 57 miljoonaa euroa vuodessa. Tämä tarkoittaa väistämättä suurta leikkausta opiskelijoiden toimeentuloon.

”Tällä päätöksellä hallitus vie yhteiskuntaa seitsemän vuotta taaksepäin. Opiskelijoiden eriyttäminen muusta sosiaaliturvasta ja muista ihmisryhmistä on erikoista. Opiskelijat ovat yhteiskunnan osa siinä missä kaikki muutkin”, Tiitta sanoo.

Hallitus on päätöksessään kertonut opintotuen asumislisän tason olevan jatkossa 260 € kuukaudessa. Esimerkiksi Helsingissä asuvalle opiskelijalle tämä olisi yli 130 €:n leikkaus asumisen tukiin kuukaudessa. Jos tukea verrataan asumistuen tasoon ennen hallituksen jo toteuttamia leikkauksia, leikkauksen suuruus nousee yli 200 €:oon kuukaudessa. Mikäli asumislisä sidotaan jatkossakin opintosuorituksiin, jää moni opiskelija kesäisin ilman asumisen tukea ja ajautuu näin toimeentulotuen piiriin. SYL pitää tätä todennäköisenä ottaen huomion hallituksen laskeman yli 50 miljoonan €:n säästötavoitteen. Vuodessa tämä tarkoittaisi suurimmillaan 2 389,20 €:n leikkausta opiskelijan asumisen tukeen asumistuen leikkausten jälkeiseen tasoon verrattuna.

”Kyllä tämä vetää vakavaksi. Hallitus on oikeassa siinä, että kaikkien tulee osallistua säästöihin. Opiskelijat ovat kuitenkin jo tehneet oman osansa”, Tiitta päättää.

Katso laskelmat leikkauksista tästä.

Lisätietoja:

Akseli Tiitta
Puheenjohtaja, SYL
044 906 5004
akseli.tiitta@syl.fi

Uusimmat julkaisut

Katso lisää
Syl contact us SYL LOGO
Kysymyksiä? Ota yhteyttä!
Olemme opiskelijaelämän asiantuntijat palveluksessasi. Vastaamme mielellämme kaikkiin opiskelijoihin ja korkeakoulutukseen liittyviin ajankohtaisiin kysymyksiin.