Maksuttoman koulutuksen päivä 19.10.2023: Maksuton koulutus on Suomen valttikortti

Tänään 19.10. vietetään Maksuttoman koulutuksen päivää. Näihin juhliin eivät voi kaikki osallistua, joten puolustamme jälleen kerran yhdenvertaisuutta, solidaarisuutta ja Suomen tulevaisuutta.

Orpon hallitus on nostamassa EU- ja ETA-alueen ulkopuolelta tulevien opiskelijoiden lukukausimaksuja, minkä seurauksena tulijoiden määrä tulee mitä todennäköisimmin romahtamaan. Aiemmin kansainvälisistä osaajista on kuitenkin haikailtu lisätyövoimaa paikkaamaan vanhenevaa väestörakennetta. Lukukausimaksujen täyskatteellistaminen romuttaa Suomen kansainvälistymistavoitteita ja koko suomalaista koulutusjärjestelmää, mikä heikentää kokonaisuudessaan Suomen tulevaisuusnäkymiä.

Hallitukselta ei liikene rahaa tavoitteeksi asetettuun koulutustason nostoon, vaan koulutuksen kasvavat kulut näyttävät jäävän kansainvälisten opiskelijoiden maksettavaksi. Samalla Suomi menettää kansainväliset opiskelijat muille maille. Hallitus ei näytä ymmärtävän romahtavan väestörakenteemme korjaustarvetta. Kansainvälisistä opiskelijoista jopa 90 prosenttia voisi jäädä Suomeen valmistumisen jälkeen (Eurostudent).

Entistä suuremmat lukukausimaksut johtavat todennäköisesti siihen, että korkeakouluihin valikoituvat entistä vahvemmin maksukykyisimmät hakijat akateemisesti kyvykkäimpien sijasta. Samalla kun muut maat kilpailevat maksukykyisimpien opiskelijoiden houkuttelusta, Suomi voisi saada aidosti kyvykkäimmät opiskelijat itselleen maksuttomalla koulutuksella.

Korkeiden lukukausimaksujen vuoksi kansainvälisillä opiskelijoilla on jatkuva paine edetä opinnoissaan tiiviiseen tahtiin, jolloin he eriytyvät helposti muusta opiskelijayhteisöstä. Opintojen venyessä maksujen kokonaismäärä kasvaa, joten opiskelijalla ei ole varaa käyttää opintojensa ohella aikaansa esimerkiksi kielen oppimiseen, yhteiskuntaan integroitumiseen tai työssäkäyntiin. Tämä ei ole inhimillistä ja voi johtaa siihen, että valmistumisen jälkeen työpaikkaa lähdetään hakemaan toisaalta.

Kun integroituminen opiskelijayhteisöönkään ei onnistu, jäljellä on kylmä yksinäisyys ja vielä kylmempi sää. Kansainväliset opiskelijat täytyykin kohdata erityisellä lämmöllä, maksuttomalla koulutuksella. Se on meidän valttikorttimme.

 

Lisätietoja

Roosa Grönberg
Hallituksen jäsen, koulutuspolitiikka
044 906 5001
roosa.gronberg@syl.fi

Uusimmat julkaisut

Katso lisää
Syl contact us SYL LOGO
Kysymyksiä? Ota yhteyttä!
Olemme opiskelijaelämän asiantuntijat palveluksessasi. Vastaamme mielellämme kaikkiin opiskelijoihin ja korkeakoulutukseen liittyviin ajankohtaisiin kysymyksiin.