Den avgiftsfria utbildningens dag 19.10.2023: Avgiftsfri utbildning är Finlands trumfkort

I dag, den 19 oktober, firar vi Den avgiftsfria utbildningens dag! Alla kan inte delta i festligheterna, så igen en gång står vi upp för likaberättigande, solidaritet och Finlands framtid. 

Orpos regering håller på att höja studieavgifterna för studerande från länder utanför EU- och EES-området, vilket med största sannolikhet leder till en minskning av antalet studerande som kommer till landet. Tidigare har man dock tänkt sig att fylla det tomrum som den åldrande befolkningen lämnar med hjälp av internationella talanger. Heltäckande terminsavgifter undergräver Finlands internationaliseringsmål och hela det finska utbildningssystemet, vilket försvagar Finlands framtidsutsikter i sin helhet.

Regeringen tänker inte lägga pengar på att uppnå det uppsatta målet att förhöja utbildningsnivån, och det verkar som om det är de internationella studerande som får stå för kostnaderna. Samtidigt förlorar Finland internationella studerande till andra länder. Regeringen verkar inte förstå behovet av att reparera vår kollapsande befolkningsstruktur. Upp till 90 % av de internationella studerande kunde stanna i Finland efter examen (Eurostudent).

De allt högre studieavgifterna leder sannolikt till en starkare selektion av studerande med de bästa förutsättningarna att betala för högre utbildning än av studerande med de bästa akademiska talangerna. Medan andra länder tävlar om att locka till sig studerande med bäst betalningsförmåga kunde Finland locka till sig de genuint mest begåvade studerande genom gratis utbildning. 

På grund av höga studieavgifter är internationella studerande under ständig press att gå framåt i studierna i snabb takt, vilket lätt segregerar dem från resten av studerandegemenskapen. När den totala avgiften för utbildningen ökar har de studerande inte råd att lägga tid på att till exempel lära sig ett språk, integrera sig i samhället eller hitta ett jobb vid sidan av studierna. Det här är inte humant och kan leda till att människor söker jobb någon annanstans efter examen.

När inte heller integrationen i studentgemenskapen lyckas, resterar kall ensamhet och ännu kallare väder för de studerande. Internationella studerande måste bemötas med särskild värme, med gratis utbildning. Det är vårt trumfkort.

 

Mer information:

Roosa Grönberg
Styrelsemedlem
044 906 5001
roosa.gronberg@syl.fi

Nyaste publikationer

Se mer
SYL contact us SYL logo
Har du frågor? Kontakta oss!
Vi är experter på studentliv och står till din tjänst. Vi svarar gärna på alla aktuella frågor som gäller studerande och högre utbildning.