Neliövuokrakatto heikentäisi entisestään vaikeaa asuntotilannetta

Ensi viikolla järjestettävässä budjettiriihessä käsitellään ympäristöministeriön esitys yleisen asumistuen neliövuokrakatosta. Asiantuntijat Kansaneläkelaitoksesta ekonomisteihin eivät ole kiitelleet tämän vuonna 2015 kuopatun sääntelyn palauttamista asumistuen myöntöehtoihin. Suomen ylioppilaskuntien liitto SYL pitää esitystä neliövuokrakaton palauttamisesta huonona, erilaisia asumisratkaisuja keskenään arvottavana ja asumistuen myöntämistä monimutkaistavana esityksenä. Erityisen huolissaan SYL on neliövuokrakaton vaikutuksista opiskelijoihin: suurin osa asumistuen saajista, joiden tukea katto leikkaa, pystyy korvaamaan asumistukimenetyksensä toimeentulotuella. Opiskelijat eivät saa nostaa toimeentulotukea, vaan he ovat velvoitettuja nostamaan opintolainaa.

Neliövuokrakatto ei tule laskemaan pienten asuntojen vuokratasoa keskustoissa sellaiselle tasolle, että se olisi pienituloisten ulottuvissa. Jo nykyisin asumistuen enimmäismäärä on jäänyt jälkeen suurten kaupunkien keskivuokrista ja vastaa lähinnä toimeentulotuessa hyväksyttyjä kohtuullisia asumismenoja.

“Ymmärrämme ympäristöministeriön tavoitteen asumistukimenojen kasvun taittamisesta, mutta emme usko neliövuokrakaton olevan oikea lääke tähän vaivaan. Valtiovarainministeriön budjettiesityksen mukaan katon asettamisesta saatavat säästöt ovat minimaaliset, mutta vaikutukset pienituloisten ihmisten mahdollisuuksiin asua kaupunkien keskustoissa ovat suuret. Emme halua uskoa, että hallituksen tavoitteena on leikata opiskelijoiden lompakosta enää massiivisia opintotukileikkauksia enempää, mutta näin näyttäisi olevan käymässä.” SYL:n puheenjohtaja Riina Lumme toteaa.

Lisätietoja:

puheenjohtaja Riina Lumme, 044 906 5007, etunimi.sukunimi@syl.fi

sosiaalipolitiikan asiantuntija Silja Silvasti, 041 515 2233, etunimi.sukunimi@syl.fi

 

Uusimmat julkaisut

Katso lisää
Syl contact us SYL LOGO
Kysymyksiä? Ota yhteyttä!
Olemme opiskelijaelämän asiantuntijat palveluksessasi. Vastaamme mielellämme kaikkiin opiskelijoihin ja korkeakoulutukseen liittyviin ajankohtaisiin kysymyksiin.