Under nästa veckas budgetmangling behandlas miljöministeriets proposition om en övre gräns för kvadratmeterhyran för det allmänna bostadsbidraget. Experter, från Folkpensionsanstalten till ekonomer, har inte berömt återinförandet av denna reglering, som slopades 2015, i kriterierna för beviljandet av bostadsbidrag. Finlands studentkårers förbund FSF anser att förslaget om att återinföra den övre gränsen för kvadratmeterhyran är dåligt, skapar skillnader mellan olika bostadslösningar, och gör beviljandet av bostadsbidrag mer komplicerat. Vi på FSF är särskilt bekymrade över den övre gränsens inverkan på studerande: största delen av dem som får bostadsbidrag och vars stöd en övre gräns skulle påverka kan ersätta sitt förlorade bostadsbidrag med utkomststödet. Studerande har inte rätt att lyfta utkomststöd, utan de är tvungna att lyfta studielån.
En övre gräns för kvadratmeterhyran kommer inte att sänka hyresnivån på små bostäder i städers centrum till en sådan nivå att de skulle vara tillgängliga för personer med små inkomster. Redan nu ligger bostadsbidragets maximala belopp efter de genomsnittliga hyrorna i de stora städerna, och det motsvarar främst de skäliga boendeutgifter som godkänns för utkomststödet.
”Vi förstår miljöministeriets avsikt att bryta tillväxten hos boendekostnaderna, men vi tror inte att en övre gräns för kvadratmeterhyran är rätt lösning på detta problem. Enligt finansministeriets budgetförslag skulle de inbesparingar som denna övre gräns kunde leda till vara minimala, men inverkan på möjligheterna för personer med låga inkomster att bo i städernas centrum är stor. Vi vill inte tro att regeringen har som mål att skära ner ännu mer på studerandenas försörjning ovanpå de massiva nedskärningarna i studiestödet, men det verkar vara riktningen vi går i”, konstaterar FSF:s ordförande Riina Lumme.
Ytterligare information:
ordförande Riina Lumme, 044 906 5007, fornamn.efternamn@syl.fi
socialpolitisk sakkunnig Silja Silvasti, 041 515 2233, fornamn.efternamn@syl.fi