Opiskelija, aluevaalit koskettavat myös sinua!

Historialliset aluevaalit käydään ensimmäistä kertaa tammikuussa 2022. Opiskelijoiden Liikuntaliitto (OLL), Suomen opiskelijakuntien liitto – SAMOK ry sekä Suomen ylioppilaskuntien liitto SYL ry muistuttavat aluevaalien merkityksestä korkeakouluopiskelijalle.

Hyvinvointialueet tulevat tarjoamaan opiskelijoille kaikki sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut, jotka eivät kuulu YTHS:n tarjoaman perusterveydenhuollon piiriin. Näitä palveluita, kuten erikoissairaanhoitoa, päivystystä ja joitain perusterveydenhuollon tutkimuksia, monet opiskelijat tarvitsevat. Siksi opiskelijoiden äänen tulee kuulua hyvinvointialueiden päätöksenteossa.  

“Hyvinvointialueilla tulee pitää huolta sujuvista hoitopoluista YTHS:n, hyvinvointialueen  ja esimerkiksi korkeakoululiikunnan välillä. Opiskelijan tulee päästä erikoissairaanhoitoon inhimillisessä ajassa. Etenkin opiskelijoiden mielenterveyspalveluiden tulee olla tärkeässä roolissa uusilla hyvinvointialueilla. Opiskelijat voivat huonosti ja mielenterveyskriisin taltuttamiseksi tarvitsemme vahvaa, sitoutunutta ja opiskelijoita arvostavaa yhteistyötä”, korostavat opiskelijajärjestöt.

Opiskelijat tulee ottaa mukaan hyvinvointialueiden valmisteluun. Keskeistä on varmistaa toimiva työnjako, tiedonkulku, asiakkuuksien siirtyminen ja hoitopolut hyvinvointialueen ja YTHS:n palveluiden välillä. Lisäksi liikunta tulee huomioida ennaltaehkäisevänä tekijänä hyvinvointialueiden strategioissa ja hyvinvointiohjelmissa. 

Opiskelijoita tarvitaan! Ehdolle asettumisen viimeiset hetket alkavat olla käsillä. Lue lisää vaalikelpoisuudesta: https://vaalit.fi/vaalikelpoisuus-ja-ehdokasasettelu4. Myös kampanjatiimeillä on tärkeä rooli, joten jos et halua itse asettua ehdolle, lähde mukaan kaverin kampanjaan. Jos kuitenkin teet näihin vaaleihin liittyen vain yhden asian, käytä se äänestämiseen. “Anna äänesi opiskelijalle, sillä opiskelijoiden ääntä pitävät vain opiskelijat itse”, korostavat opiskelijajärjestöt.

 

Ehdolle asettautuminen päättyy 14.12.2021 klo 16

Ennakkoäänestys 12.-18.1.2022

Vaalipäivä 23.1.2022

Uudet valtuustot aloittavat 1.3.2022.

Aluevaalien tarkempi aikataulu: https://vaalit.fi/aikataulut-aluevaaleissa 

 

Lisätietoja: 

Suomen ylioppilaskuntien liitto 

Sakari Tuomisto

sakari.tuomisto@syl.fi

+358 40 687 6353

 

Suomen opiskelijakuntien liitto – SAMOK ry

Oona Löytänen

oona.loytanen@samok.fi

+358 50 389 1000

 

Opiskelijoiden Liikuntaliitto

Essi Lumme

essi.lumme@oll.fi

+358 44 780 0216

Uusimmat julkaisut

Katso lisää
Syl contact us SYL LOGO
Kysymyksiä? Ota yhteyttä!
Olemme opiskelijaelämän asiantuntijat palveluksessasi. Vastaamme mielellämme kaikkiin opiskelijoihin ja korkeakoulutukseen liittyviin ajankohtaisiin kysymyksiin.