Puheenjohtaja vuodelle 2024 esittäytyy!

Akseli Tiitta Turun yliopiston ylioppilaskunnasta (TYY) valittiin marraskuussa SYLin puheenjohtajaksi vuodelle 2024. Akseli on ollut kuluvana vuonna TYY:n hallituksen puheenjohtaja. Mistä Akselin innostus opiskelijatoimintaa kohtaan on syttynyt ja mitä hän ajattelee tulevasta vuodesta? Tutustu ensi vuoden puheenjohtajaan!

Esittely

Terve! Olen Akseli Tiitta, 23-vuotias taloustieteen ja tietotekniikan opiskelija. Taloustieteessä minua eniten on aina kiinnostanut julkinen talous ja yhteiskuntamme suurten ongelmien korjaaminen. Olen pitkään haaveillut urasta esimerkiksi valtiovarainministeriössä. Mutta saa nähdä minne elämä vie! Vapaa-ajalla urheilen paljon, soitan DJ-keikkoja yökerhoissa ja luen. Olen kotoisin alun perin Littoisista, ja rakastan Turkua. Olen kuitenkin jo pitkään odottanut muuttoa Helsinkiin! 

Miten innostuksesi opiskelijavaikuttamista kohtaan on syttynyt?

Pääsin heti fuksina vuonna 2019 edustajistoon varaedaattoriksi. Sen jälkeen muutamana vuotena peräkkäin TYYn hallituksessa istui ystäviäni, ja tiesin, että haluan joskus itsekin hakea hallitukseen. Sopiva hetki koitti kandin kirjoittamisen jälkeen, ja pääsin TYYn hallitukseen 2022 sektoreinani varapuheenjohtajuus ja sosiaalipoliittiset asiat. 

Innostus opiskelijavaikuttamiseen roihahti TYYn hallituksessa, kun hahmotin ylioppilaskunnan moninaista toimintakenttää ja mahdollisuuksia. Sain vastuulleni strategiaprosessin suunnittelun ja toteutuksen, ja hurahdin aiheeseen täysin. Aloin kiinnostumaan etenkin siitä, miten organisaatioita ja sen kyvykkyyksiä voidaan kehittää. 

Rakastan porukan johtamista ja organisaation ohjaamista siihen suuntaan, että asetetut tavoitteet saavutetaan. Odotan ensi vuodelta sitä, että pääsen oppimaan uutta ja hyödyntämään vuosien varrella kertynyttä osaamista. On suuri kunnia toimia ensi vuonna SYLin puheenjohtajana. Odotan innolla, mitä kaikkea vuosi tuo tullessaan. 

Mitkä ovat mielestäsi suurimmat haasteet, joita yliopisto-opiskelijat kohtaavat tänä päivänä?

Korkeakoulujen rahoitusvaje, niukka toimeentulo ja mielenterveyskriisi. Siinä on yhdistelmä, jolla me emme nosta Suomen koulutustasoa. On huolestuttavaa, että opiskelijaelämän perusedellytykset eivät ole kunnossa. Tulevaisuuden toivojen ei voi antaa uupua, ja Suomessa jokaisen tulisi ymmärtää tämä tosiasia. 

Minkälaisia asioita haluat SYLin puheenjohtajana edistää ensi vuonna?

SYLin tehtävä on edistää opiskelijoiden parempaa huomista. Kaikki kivet on käännettävä, jotta opiskelijoiden asemaa parannettaisiin. Meidän on kuitenkin pidettävä vaikuttamistyössämme idealismin ja realismin tasapaino kirkkaana, jotta tavoitteet on mahdollista saavuttaa. Ensi vuoden toimintasuunnitelma on täynnä tärkeitä projekteja, ja ne on toteutettava huolellisesti. Vaikuttamisen paikkoja ei voi hukata. Poliittinen tilannekuva on opiskelijoiden näkökulmasta haastava, ja siksi meidän on rakennettava luottamusta päättäjiin ja pystyttävä entistä vakuuttavammin perustelemaan tavoitteemme. 

Keskeistä ensi vuonna on toimia yhdessä. Koko Suomen opiskelijaliike on yhtenäisenä voimakas, ja sen johtaminen vaatii jokaisen toimijan tarpeiden ja toiveiden kuuntelemista. Aktiivista vuoropuhelua ja vaikuttamisen mahdollisuuksien fasilitointia. 

Haluan katsoa myös ensi vuotta pidemmälle: Meidän on aloitettava pohdinta SYLin strategiasta, koska meidän on pystyttävä toteuttamaan tavoitteemme muuttuvassa maailmassa ja haastavissa poliittisissa tilanteissa. 

Lue lisää SYLin ensi vuoden hallituksesta: SYLin hallitus vuodelle 2024 on valittu.

 

Lisätietoja
Akseli Tiitta
SYLin puheenjohtaja 2024
040 355 9910

Uusimmat julkaisut

Katso lisää
Syl contact us SYL LOGO
Kysymyksiä? Ota yhteyttä!
Olemme opiskelijaelämän asiantuntijat palveluksessasi. Vastaamme mielellämme kaikkiin opiskelijoihin ja korkeakoulutukseen liittyviin ajankohtaisiin kysymyksiin.