Ordförande för år 2024 presenterar sig!

I november valdes Akseli Tiitta från Turun yliopiston ylioppilaskunta (Åbo universitets studentkår / TYY) till FSF:s ordförande för år 2024. Under det gångna året har Akseli varit styrelseordförande för TYY. Varifrån härstammar Akselis entusiasm för studerandeverksamheten och vad tänker hon om det kommande året? Lär känna nästa års ordförande!

Presentation

Hejsan! Jag är Akseli Tiitta, 23-årig studerande i ekonomi och informationsteknik. Det som alltid har intresserat mig mest inom ekonomi är den offentliga ekonomin och att lösa de stora problemen i vårt samhälle. Jag har länge drömt om en karriär exempelvis vid finansministeriet. Men vi får se vart livet tar oss! På fritiden tränar jag mycket, är DJ på nattklubbar och läser. Jag kommer ursprungligen från Littois, och jag älskar Åbo. Men jag har nog redan länge sett fram emot att flytta till Helsingfors! 

Hur väcktes din entusiasm för studerandepåverkan?

Jag valdes till ersättare i delegationen redan som gulnäbb, år 2019. Efter det hade jag under några år i rad vänner i TYY:s styrelse, och jag visste att jag själv någon dag kommer att vilja kandidera till styrelsen. Det rätta ögonblicket kom efter min kandidatexamen, och jag valdes till TYY:s styrelse 2022 som vice ordförande och ansvarig för socialpolitiska ärenden.

Min entusiasm för studerandepåverkan väcktes i TYY:s styrelse, då jag gestaltade studentkårens mångsidiga verksamhetsfält och möjligheter. Jag fick ansvar för utformningen och genomförandet av strategiprocessen, och blev helt fast. Jag började intresserad mig särskilt för hur man utvecklar organisationer och deras kompetens.

Jag älskar att leda ett team och styra en organisation till att uppnå de uppsatta målen. Nästa år ser jag fram emot att lära mig nya saker och kunna utnyttja den kompetens jag har samlat på mig under åren. Det är en stor ära att få vara FSF:s ordförande nästa år. Jag väntar ivrigt på att se vad året för med sig. 

Vilka av dagens utmaningar för universitetsstuderande tycker du är störst?

Bristande finansiering av högskolorna, mager utkomst och mentalvårdskrisen. Det är en kombination som inte kommer att höja Finlands utbildningsnivå. Det är oroande att de grundläggande förutsättningarna för studentlivet inte är i skick. Vi får inte låta framtidshoppen falna, och det borde alla i Finland förstå. 

Hurdana frågor vill du främja som ordförande för FSF nästa år?

FSF:s uppdrag är att främja en bättre morgondag för studerande. Vi måste vända alla stenar för att förbättra situationen för studenterna. Men för att uppnå våra mål måste vi hålla en tydlig balans mellan idealism och realism i vårt påverkansarbete. Handlingsplanen för nästa år är full av viktiga projekt, som vi måste genomföra omsorgsfullt. Vi får inte missa tillfällen att påverka. Det politiska landskapet är utmanande för studenter, och därför måste vi bygga förtroende med beslutsfattarna och kunna motivera våra mål på ett allt mer övertygande sätt.

Nästa år är det centralt att vi jobbar tillsammans. En enhetlig studentrörelse i Finland är stark, och för att leda den måste vi lyssna på varje aktörs behov och önskemål. Vi måste upprätthålla en aktiv dialog och facilitera möjligheter till påverkan.

Jag vill också se längre än nästa år: Vi måste börja fundera på FSF:s strategi, eftersom vi måste kunna nå våra mål i en föränderlig värld och i utmanande politiska situationer.

Läs mer om FSF:s styrelse nästa år: FSF:s styrelse för år 2024 har valts.

 

Mer information:
Akseli Tiitta
FSF:s ordförande 2024
040 355 9910

Nyaste publikationer

Se mer
SYL contact us SYL logo
Har du frågor? Kontakta oss!
Vi är experter på studentliv och står till din tjänst. Vi svarar gärna på alla aktuella frågor som gäller studerande och högre utbildning.