Puheenjohtajan joulutervehdys

Liiton hallituksen kausi lähestyy loppuaan, eikä tässä vaiheessa ole suuren suurtakaan ennakointia tehdä vuodesta jo pientä tilinpäätöstä.

Vuosi 2016 on ollut koulutusleikkausten toimeenpanon vuosi. Keväällä kannaltamme suurin keskustelunaihe oli opintotuki, jota hallituksen toimesta leikattiin noin neljänneksellä. Yliopistot painivat keväällä rahoitusleikkausten toimeenpanon kanssa samalla kun ne hakivat uusia yhteistyön malleja osana laajempaa korkeakoulukentän rakenteellista kehittämistä. Sote-uudistuksen edetessä on SYL:ssa tehty paljon töitä opiskeluterveydenhuollon ja YTHS:n tulevaisuuden toimintaedellytysten turvaamiseksi.

Tiukoissa olosuhteissa olemme kuitenkin saaneet aikaiseksi monia hienoja asioita. Opintotuen leikkauksen vaikutuksia hankalimmassa asemassa olevien opiskelijoiden osalta helpottaa hiukan se, että opiskelijat päätettiin elokuun budjettiriihessä siirtää opintotuen asumislisältä yleisen asumistuen piiriin ensi vuodesta alkaen. Tässä muutoksessa SYL:n aloitteella ja soposektorin työllä oli suuri merkitys. Toisena esimerkkinä se, että vaikka YTHS:n jatkoa koskevat tärkeimmät poliittiset linjaukset antavat tätä kirjoitettaessa vielä odottaa itseään, ovat kaikki hallituspuolueet antaneet yhteisen tahdonilmauksen YTHS:n säilyttämisestä ja laajentamisesta amk-opiskelijoille – ei ihan pieni asia sekään.

Tämä vuosi on lisäksi ollut uuden rakentamista ja SYL:n tulevaisuuden suunnan määrittelemistä. Keväällä rekrytoimme uudeksi pääsihteeriksi Eero Mannisen, joka onkin päässyt erinomaiseen vauhtiin uudessa tehtävässään. Vuoden aikana kokonaisuudessaan uudistettu SYL:n poliittinen linjapaperi lyötiin lukkoon liittokokouksessa, jossa oli aistittavissa vahvaa yhtenäisen opiskelijaliikkeen tuntua. Uudessa linjapaperissa korostuu teemana aiempaan nähden esimerkiksi sukupolvien välinen oikeudenmukaisuus ja SYL:n rooli nuoren sukupolven äänenkäyttäjänä. Mainittakoon vielä, että vuonna 2016 perustettiin SYL:n aloitteesta elinikäisen oppimisen edistämiseksi Sivistyskiihdyttämö ry, joka järjestää syksyllä 2017 Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi ensimmäistä kertaa suuren kansainvälisen oppimistapahtuman.

Tänä vuonna on ollut suuri kunnia ja ilo tehdä töitä SYL:n erinomaisen porukan kanssa. Asiantuntevat sihteerit, täysin omistautunut hallitus, aktiivinen kenttä sekä tukeva ja laaja alumniverkosto tekevät SYL:sta poikkeuksellisen elinvoimaisen opiskelijoiden äänen, joka se todella on.

Tässä vaiheessa voin kai siis jo kiittää kuluneesta vuodesta toivottaa hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta!

Heikki Koponen
Puheenjohtaja

P.S. Viestikapulan nappaa ensi vuoden alusta TYY:sta tuleva uusi puheenjohtaja Riina Lumme hallituksineen.

Uusimmat julkaisut

Katso lisää
Syl contact us SYL LOGO
Kysymyksiä? Ota yhteyttä!
Olemme opiskelijaelämän asiantuntijat palveluksessasi. Vastaamme mielellämme kaikkiin opiskelijoihin ja korkeakoulutukseen liittyviin ajankohtaisiin kysymyksiin.