Ordförandens julhälsning

Mandatperioden för förbundets styrelse närmar sig sitt slut och i det här skedet är det kanske inte alltför mycket att gå händelserna i förväg att göra något av ett bokslut över året.

År 2016 har varit året då utbildningsnedskärningarna omsatts i praktiken. Under våren var det största samtalsämnet från vår synpunkt sett studiestödet, vilket regeringen skar ned med mer än en fjärdedel. Universiteten brottades under våren med verkställandet av finansieringsnedskärningarna, samtidigt som de sökte nya samarbetsmodeller som en del av en bredare strukturell utveckling av högskolefältet. Då social- och hälsovårdsreformen, den s.k. SOTE-reformen, framskridit har FSF jobbat hårt för att trygga de framtida verksamhetsförutsättningarna för studerandehälsovården och SHVS.

Under svåra omständigheter har vi ändå fått till stånd många bra grejer. Situationen för de studerande som försatts i den svåraste ställningen till följd av nedskärningarna i studiestödet underlättas något av att regeringspartierna under budgetförhandlingarna i augusti beslöt att flytta över studiestödets bostadstillägg till det allmänna bostadsbidraget från och med år 2017. FSF:s initiativ och soposektorns arbete hade stor betydelse för det här beslutet. Ett annat exempel är det att även om de viktigaste politiska besluten gällande SHVS framtid ännu låter vänta på sig, så har alla regeringspartier gemensamt uttryckt sin vilja att bevara SHVS och utvidga SHVS att omfatta även yh-studerande. Det är inte någon helt liten sak det heller.

Under året har vi även skapat nytt och jobbat med att definiera den framtida riktningen för FSF. I våras rekryterade vi Eero Manninen till ny generalsekreterare och Eero har också fått upp farten utmärkt i sitt nya jobb. Förbundsmötet spikade FSF:s nya politiska policydokument, som under året förnyats helt och hållet. Under mötet tyckte jag en starkt kunde förnimma andan av en gemensam studentrörelse. I vårt nya policydokument är ett nytt tema som betonas till exempel rättvisa mellan generationer och FSF:s roll som språkrör för den unga generationen. Jag vill också nämna att förbundet år 2016 tog initiativ till att grunda föreningen Sivistyskiihdyttämö rf för att främja livslångt lärande. Till Finlands 100-årsjubileumsårs ära arrangerar föreningen hösten 2017 för första gången ett stort internationellt evenemang om lärande.

Det har varit en stor ära och glädje att få jobba med FSF:s fantastiska gäng det här året. Sakkunniga sekreterare, en superengagerad styrelse, aktiva studentkårer samt ett omfattande och stödjande alumnnätverk gör FSF till den exceptionellt livskraftig röst för studerande som förbundet verkligen är.

I det här skedet kan jag således väl redan tacka för det gångna året och önska er en god jul och ett gott nytt år!

Heikki Koponen
Ordförande

PS Stafettpinnen tas i årsskiftet över av FSF:s nya ordförande Riina Lumme (TYY) med styrelse.

Nyaste publikationer

Se mer
SYL contact us SYL logo
Har du frågor? Kontakta oss!
Vi är experter på studentliv och står till din tjänst. Vi svarar gärna på alla aktuella frågor som gäller studerande och högre utbildning.