Satavuotiaan ylioppilasliikkeen johdossa

Vuosi 2021 on jo nyt historiallinen opiskelijaliikkeelle, niin hyvässä kuin pahassa. SYL täyttää tänä vuonna sata vuotta, ja nyt on hyvä hetki niin pysähtyä arvostamaan SYL:n menneitä saavutuksia kuin ryhtyä hakemaan opiskelijaliikkeen tulevaisuuden suuntaa.

Kansainvälistyminen ja liikkuvuus on aina ollut meille sydämen asia. Erasmus-ohjelman alkaminen 80-luvun loppupuolella mullisti vaihto-opiskelun ja joitain vuosia myöhemmin SYL oli etulinjassa kannattamassa Euroopan unioniin liittymistä. Kuluva vuosi alkoi kuitenkin synkästi Brexitin merkeissä suomalaisten vaihtoon lähtijöiden suosituimpien kohteiden jättäytyessä ulos Erasmuksesta. Jäämme kauhulla seuraamaan tämän vaikutuksia jo nyt laskussa olevaan vaihto-opiskelun suosioon.

Vuoden alusta lähtien loputkin korkeakouluopiskelijat saatiin Ylioppilaiden terveydenhuoltosäätiön piiriin. Melkein 90 vuotta sitten aloitetut ylioppilaiden keuhkotarkastukset ja myöhemmin perustettu SYL:n terveydenhoitokomitea loivat pohjan kansanterveydellisesti merkittävälle toimijalle, joka vihdoin koskettaa kaikkia korkeakouluopiskelijoita. Ja hei, jos olet opiskelija, muista maksaa YTHS-maksu Kelalle tammikuun aikana!

“SYL:lla on – luoja paratkoon – näkemyksiä.”

Näin sanoi alumnimme Jorma Eloranta SYL100 -trailerissa kertoessaan SYL:n kiusanneen historian saatossa poliitikkoja kirjelmillään ja keskusteluillaan. Juhlimme tänä vuonna Suomen ylioppilaskuntien liiton satavuotista taivalta, joka toden totta on pitänyt sisällään näkemyksiä sekä tuhansia ja tuhansia kirjelmiä ja keskusteluita.

Ne tuhannet kirjelmät ja keskustelut ovat luoneet yhteiskunnan, joka ilman opiskelijaliikettä olisi kovin erinäköinen. Kävin tällä viikolla nauttimassa edullisen ateriatuetun opiskelijaruoan, joka syksyn hetkellisen hinnannousun jälkeen oli palannut lähes ennalleen. Tuo ateriatuki on yksi opiskelijavaikuttamisen tuloksista, jonka nelikymppisiä juhlittiin pari vuotta sitten.

Olen myös tällä viikolla työt aloittaessani päässyt suoraan esihenkilötehtävien syvään päätyyn osallistuessani kehitysyhteistyön asiantuntijan rekrytointiin. Eräs haastatelluista kysyi olennaisen kysymyksen: miksi kehitysyhteistyö SYL:ssa on tärkeää? Sitä varmasti pohdittiin tiukasti jo yli 70 vuotta sitten, kun SYL kehitysyhteistyön aloitettiin. Läpi vuosikymmenien olemme SYL:ssa tehneet työtä koulutuksen ja opiskelijoiden tukemisen puolesta, mutta myös kehitysyhteistyötietoisuuden lisäämiseksi. Globaalikasvatus ei ole tänä päivänä enää vieras termi monellekaan.

SYL on tehnyt sinnikästä ja väsymätöntä työtä yhdenvertaisemman ja sivistyneen yhteiskunnan puolesta lähes yhtä kauan kuin Suomi on ollut itsenäinen. Opiskelijaliike yhdessä on mahdollistanut korkeakoulutuksen siirtymän eliittien luksuksesta arkiseksi asiaksi, joka nähdään perusedellytyksenä valtaosaan tulevaisuuden työpaikoista. Työtä korkeakoulutuksen saavutettavuuden puolesta on vielä paljon jäljellä, mutta sitäpä varten SYL on edelleen olemassa.

Ilman opiskelijaliikettä koulutus olisi huomattavasti vähemmän saavutettavaa. Ei olisi opintotukea, ei olisi torpattu lukukausimaksuja. Koulutuslupauksista järjestettiin kampanja kuusi vuotta sitten, ja siitä puhutaan edelleen, vaikka hallituksiakin on vaihtunut välissä. Me olemme se taho, joka ärähtää opiskelijoiden äänellä, kun meitä haukutaan syöttöporsaiksi.

Edunvalvontaa tehneet ihmiset tietävät työn epäkiitollisuuden – työn hedelmät poimitaan usein vuosia tai vuosikymmeniä jäljessä, eikä kovin moni osaa sammutetuista tulipaloista kiittää, ne kun harvemmin ovat julkista tietoa. Myös minä olen ottanut monen asian itsestäänselvyytenä, mutta tänä vuonna ne kaivetaan esiin kaikkien nähtäville.

Vaikuttamistyötä ei tietenkään tehdä yksin, emmekä me myöskään juhli kovan työn saavutuksia yksin. Vaikka tämä vuosi on SYL:n juhlavuosi, se on myös koko opiskelijaliikkeen juhlavuosi. Eläköön opiskelijaliike ja onnea satavuotias SYL!

 

Annika Nevanpää

Puheenjohtaja

 

Uusimmat julkaisut

Katso lisää
Syl contact us SYL LOGO
Kysymyksiä? Ota yhteyttä!
Olemme opiskelijaelämän asiantuntijat palveluksessasi. Vastaamme mielellämme kaikkiin opiskelijoihin ja korkeakoulutukseen liittyviin ajankohtaisiin kysymyksiin.