SYL ja Otus julkaisivat tutkimustulokset useamman opinto-oikeuden hankkimiseen johtaneista syistä ja tekijöistä

Tiedote

Vapaa julkaistavaksi 12.9.

SYL:n ja Opiskelun ja tutkimuksen koulutussäätiö Otus julkaisivat Monta opinto-oikeutta – Tutkimus useamman opinto-oikeuden hankkimiseen johtaneista syistä ja tekijöistä -tutkimuksen tulokset. Tutikimus valottaa syitä useiden opinto-oikeuksien hankkimisen taustalla.

Tutkimuksessa on ensimmäistä kertaa selvitetty, miksi opiskelijat hankkivat useampia opinto-oikeuksia. Aiemmin on tiedetty, että 27 %:lla yliopisto-opinnot aloittavista on jo alla korkeakouluopintoja. Samaan aikaan on tunnettu yliopistojen hakijasuman ja opiskelijavalinnan monet ongelmat.

Tutkimus vastaa osaltaan siihen kysymykseen, miksi useampi tutkinto tai opinnot koetaan tärkeäksi ja mikä johtaa toisen tai useamman opinto-oikeuden hankkimiseen.

Tutkimus osoittaa, että moninkertaisten opinto-oikeuksien taustalla ovat pääasiassa koulutus- ja työpoliittiset rakenteet, sosiaalisia syitä unohtamatta. Tulosten perusteella on myös turhaa syyllistää opiskelijoita heidän valinnoistaan,  koska syyt useamman opinto-oikeuden hankkimisen taustalla ovat usein rakenteellisia. Toisen tutkinnon opinto-oikeuden voimakas rajaaminen ei tämän tutkimuksen valossa näytä toimivalta ratkaisulta.

Tutkimustulokset tukevat ajatusta elinikäisen oppimisen tärkeydestä ja yhä laajemmasta korostumisesta tulevaisuudessa. Elinikäiseen oppimiseen kuuluu mahdollisuus päivittää ja laajentaa osaamistaan myös korkeakouluopinnoilla. Ajankohtaiseen jatkuvaan oppimiseen liittyen onkin tarpeen pohtia miten voidaan mahdollistaa myös toisen tutkinnon suorittaminen ilman, että se vie opiskelupaikkoja ensikertalaisilta.

Lue lisää tutkismusraportista. Tiivistetty esitys koko tutkimuksesta täällä.

Lisätietoja:

SYL:n koulutuspolitiikan asiantuntija Jani Kykkänen

041 515 2230

jani.kykkanen@syl.fi

SYL:n koulutuspolitiikan asiantuntija Ainomaija Rajoo

041 515 2231

ainomaija.rajoo@syl.fi

Uusimmat julkaisut

Katso lisää
Syl contact us SYL LOGO
Kysymyksiä? Ota yhteyttä!
Olemme opiskelijaelämän asiantuntijat palveluksessasi. Vastaamme mielellämme kaikkiin opiskelijoihin ja korkeakoulutukseen liittyviin ajankohtaisiin kysymyksiin.