En undersökning av FSF och Otus: Utbildnings- och arbetspolitiska strukturer samt sociala orsaker ligger bakom studerandes flera studierätter

Pressmeddelande

Får publiceras 12.9.

 

En ny undersökning av FSF och Forskningsstiftelsen för studier och utbildning Otus belyser orsakerna till att studerande skaffar flera studierätter. Undersökningen heter Monta opinto-oikeutta – Tutkimus useamman opinto-oikeuden hankkimiseen johtaneista syistä ja tekijöistä (Flera studierätter – En undersökning om orsaker och faktorer bakom att skaffa flera studierätter).

I och med undersökningen får vi äntligen reda på varför studerande skaffar flera studierätter. Den ger ny information om ett tema som inte undersökts i någon större utsträckning. Vi vet från tidigare att 27 procent av dem som börjar studera på universitet redan bedrivit högskolestudier. Samtidigt känner vi till de många problemen med högskolornas studentantagning och anhopning av sökande på universiteten.

Undersökningen svarar på frågan om varför studerande upplever flera examina eller studier som viktiga och vad som får dem att skaffa en andra eller flera studierätter.

Möjlighet att uppdatera och bredda sin kompetens genom högskolestudier är också något som hör samman med livslångt lärande. Vad gäller det högaktuella ämnet kontinuerligt lärande är det nödvändigt att fundera på hur vi kan göra det möjligt för människor att avlägga en andra examen utan att det tar studieplatser från förstagångssökande.

Undersökningen visar att det främst är utbildnings- och arbetspolitiska strukturer men också sociala orsaker som ligger bakom studerandes flera studierätter. Därför lönar det sig inte att skuldbelägga studerande för deras val. I ljuset av den här undersökningen verkar det varken vara en vettig eller fungerande lösning att strängt begränsa en andra studierätt.

 

Mer information:

Utbildningspolitisk sakkunnig Jani Kykkänen

Finlands studentkårers förbund (FSF)

041 515  2230

jani.kykkanen@syl.fi

 

Nyaste publikationer

Se mer
SYL contact us SYL logo
Har du frågor? Kontakta oss!
Vi är experter på studentliv och står till din tjänst. Vi svarar gärna på alla aktuella frågor som gäller studerande och högre utbildning.