SYL: Kiitos hallitus, koulutus on paras tie ulos koronakriisistä! 

Tiedote

Vapaa julkaistavaksi 3.6.2020

 

SYL iloitsee lisätalousarvioesityksen panostuksista koulutukseen ja opiskelijoiden hyvinvointiin.  

Suomen hallitus julkaisi eilen vuoden neljännen lisätalousarvioesityksen, jossa esitetään tärkeitä panostuksia koulutukseen ja opiskelijoiden hyvinvointiin. 

Hallitus esittää korkeakoulujen aloituspaikkojen lisäämistä 4 800 paikalla. Yliopistoille tästä kohdistuu 2 600. Aloituspaikkojen lisäämiseen ehdotetaan 124 miljoonaa euroa.  Aloituspaikkojen lisääminen on tärkeä lisäys korkeakoulujen hakijasuman purkamiseen. Osa paikoista on tarkoitus ottaa käyttöön jo tänä syksynä. Korkeakoulut ja opetus- ja kulttuuriministeriö neuvottelevat paikkojen kohdistumisesta. SYL näkee, että yliopistojen on erityisen tärkeää lisätä mahdolliset syksyn lisäaloituspaikat nimenomaan valintakoejonosta tuleville opiskelijoille.

Avoimella korkeakoulutuksella on tärkeä rooli osaamisen täydentämisessä, erityisesti niille, jotka ovat koronakriisistä kärsineet. SYL pitää hyvänä, että koulutuksen saavutettavuutta lisätään maksuja poistamalla esimerkiksi koulutuksen ja työelämän ulkopuolella oleville nyt 10 miljoonan euron panostuksilla. Ensisijainen väylä päästä opiskelemaan tutkinto-opiskelijaksi on edelleen normaali opiskelijavalinta. Lisäksi työikäisten osaamisen kehittämiseen ja jatkuvan oppimisen digitaalisiin palveluihin ehdotetaan 20 miljoonaa euroa.

Opiskelijat ovat olleet henkisesti ja sosiaalisesti kuormittuneita koronan vaikutuksista, joten 6 miljoonan euron kohdistaminen korkeakouluille ja YTHS:lle opiskelijoiden hyvinvoinnin tukemiseen tulee tarpeeseen. Erityisesti mielenterveyspalveluihin panostaminen on todella tärkeää.

“Me uskomme, että koulutukseen panostaminen on tie ulos koronakriisistä. Hienoa, että hallitus päätti satsata koulutukseen ja opiskelijoihin,” SYL:n puheenjohtaja Tapio Hautamäki iloitsee.

Ehdotetut panostukset vastaavat kriittiseen tarpeeseen lisätä korkeakoulujen opiskelijamäärää ja antaa tukea opiskelukyvyn turvaamiseksi. SYL jää odottamaan elokuun budjettiriihestä päätöksiä opiskelijoiden ateriatuen korottamiseksi. Opiskelijan elämän perusedellytykset on pakko pitää kunnossa poikkeustilassa ja sen jälkeen.

 

Lisätietoja: 

puheenjohtaja Tapio Hautamäki 

044 906 5007, tapio.hautamaki@syl.fi 

Uusimmat julkaisut

Katso lisää
Syl contact us SYL LOGO
Kysymyksiä? Ota yhteyttä!
Olemme opiskelijaelämän asiantuntijat palveluksessasi. Vastaamme mielellämme kaikkiin opiskelijoihin ja korkeakoulutukseen liittyviin ajankohtaisiin kysymyksiin.