SYL & SAMOK: Odotamme opiskelijamyönteistä EU-parlamenttikautta

Viime sunnuntaina Euroopan kansalaiset äänestivät uuden Euroopan parlamentin ja EU:n poliittiset mannerlaatat liikkuivat. SAMOK ja SYL onnittelevat valittuja suomalaisia europarlamentaarikkoja ja panevat ilolla merkille, että tulevaksi viideksi vuodeksi on näillä näkymin luvassa hyvinkin opiskelijamyönteinen parlamentti ja suomalainen MEP-delegaatio.

EU:n sisäiset poliittiset liikehdinnät menivät odotetusti – perinteiset jättiryhmät S&D (sosialistit ja demokraatit) ja EPP (oikeistolainen kansanpuolueryhmä) menettivät lähes yhtä paljon paikkoja, kun taas liberaaliryhmä ALDE nousi vahvaksi kolmanneksi suureksi puolueryhmäksi. Lisäksi Greens (vihreät) nousivat selkeäksi neljänneksi suurimmaksi puolueeksi ja täten vahvaksi neuvotteluosapuoleksi keskelle perinteisiä suuria ryhmiä. Oletettavasti nämä neljä puolueryhmää muodostavat EU-myönteisen koalition Euroopan parlamentin sisällä. Vaikka äärioikeiston ja EU-vastaisten populistiryhmien murskavoittoa uumoiltiin, jäi nousu kuitenkin odotuksia laimeammaksi. Muun muassa yli puolet EFDD:n paikoista kuuluu Iso-Britannian Brexit-puolueelle, joka nimensä mukaisesti häviää Brexitin jälkeen parlamentista.

(Lähde: The Guardian: https://www.theguardian.com/world/ng-interactive/2019/may/26/eu-election-results-2019-across-europe)

 

Mitä vaalitulokset tarkoittavat opiskelijalle?

Seuraavat viisi vuotta EU-myönteiset puolueet luultavasti tekevät lähempää yhteistyötä ja vievät EU-integraatiota syvemmälle. Neljä suurinta puolueryhmittymää (EPP, S&D, ALDE ja Greens) ovat kaikki hyvin koulutusmyönteisiä ja ajavat vaivattovampaa EU:n sisäistä koulutusyhteistyötä.  

Syksyllä 2017 Euroopan komissio aloitti European Education Area-projektin (eurooppalainen koulutusalue), joka on edennyt täyttä höyryä eteenpäin etenkin Ranskan ja Saksan aloitteesta. Myös Suomi on ollut vahva neuvotteluosapuoli koulutusalueen tavoitteiden määrittelyssä. Näillä neljällä suurimmalla puolueryhmällä koulutusalueen kehittäminen oletettavasti jatkuu ongelmitta.

SYL ja SAMOK ovat viimeisen vuoden aikana tavanneet tiheästi eurovaaliehdokkaita. Muistutamme nyt valittuja europarlamentaarikkoja lupauksista opiskelijaliikkeelle, joista tärkeimmät ovat:

  • Tarvitsemme ainakin yhden suomalaisen MEPin parlamentin Euroopan parlamentin kulttuuri- ja koulutusvaliokuntaan (CULT).
  • Erasmus-ohjelman rahoitusta tulee edelleen kasvattaa nykyisen tuplaamisen jälkeenkin.
  • Ammatillinen koulutus tulee siirtää työllisyyspolitiikasta takaisin osaksi koulutuspolitiikkaa.

 

Tulevalla Suomen hallituksella on myös suuri rooli Euroopan komission valinnoissa ja EU-puheenjohtajamaan uuden komission agendan sovittamisessa. Opiskelijaliike on kiitollinen elinikäisen oppimisen nostosta yhdeksi EU-puheenjohtajakauden teemaksi, mutta jäämme odottamaan, mitä konkreettisia tavoitteita teemasta seuraa. Toivomme, että tulevassa Euroopan komissiossa on koulutus-, tutkimus- ja innovaatiokomissaari, sillä innovaatiot ja talouskasvu eivät synny tyhjiössä. Samaten on tulevan Suomen hallituksen käsissä vahvistetaanko koulutuksen itseisarvoa ja neuvotellaanko ammatillinen koulutus takaisin koulutuskomissaarin vastuuksi.

Opiskelijaliike lähettää lämpimät onnittelut valituille europarlamentaarikoille! Muistakaa, että olemme käytettävissänne opiskelija-asioiden asiantuntijoina tulevaisuudessakin.

Uusimmat julkaisut

Katso lisää
Syl contact us SYL LOGO
Kysymyksiä? Ota yhteyttä!
Olemme opiskelijaelämän asiantuntijat palveluksessasi. Vastaamme mielellämme kaikkiin opiskelijoihin ja korkeakoulutukseen liittyviin ajankohtaisiin kysymyksiin.