SYLin liittokokous: Yliopistoilla on vastuu tukea ihmisoikeuksien, rauhan ja kansainvälisen oikeuden toteutumista – SYL vaatii Israelin akateemista boikottia

Kuluneen vuoden aikana Gazan jokainen yliopisto on tuhottu. YK:n alainen UNRWA on todennut, että 85% Gazan kouluista on tuhottu täysin tai osittain, ja yli puoli miljoonaa lasta Gazassa ei pääse kouluun. Yhdistyneiden kansakuntien erityisasiantuntija on todennut, että on perusteita päätellä Israelin syyllistyvän kansanmurhaan Gazassa. Kuluneena syksynä lähi-idän kriisi on eskaloitunut edelleen. Opiskelijaliikkeenä tehtävämme on edistää kaikkien oikeutta opiskeluun, tutkitun tiedon mukaisesti toimimista sekä rauhaa. Siksi Suomen ylioppilaskuntien liitto vaatii, että suomalaiset yliopistot liittyvät akateemiseen boikottiin Israelia kohtaan.

Yliopistoilla on keskeinen rooli sivistyksen ja kriittisen keskustelun vaalijoina sekä tuottajina. Akateemisilla instituutioilla on tehtävä tuottaa tutkittua tietoa, ja meillä kaikilla on yhteisön jäseninä myös vastuu toimia tutkitun tiedon mukaisesti. Kuluneen vuoden aikana akateemisesti sekä kansainvälisesti tunnustetut toimijat ovat tuottaneet todisteita siitä, kuinka Israel toimii kansainvälisen oikeuden vastaisesti. Israel on huomautuksista huolimatta jatkanut sopimusten vastaista toimintaa, vieden palestiinalaisilta niin mahdollisuuden opiskella sekä edellytykset elämiseen.

Israelilaiset yliopistot eivät ole Gazan humanitaarisesta katastrofista irrallisia. Yliopistot ovat merkittävä toimija esimerkiksi Israelin asejärjestelmien ja tiedustelutoiminnan kehittämisessä, jonka lisäksi ne ovat aktiivisesti tukeneet maan sotatoimia sekä opiskelijoidensa osallistumista niihin. Tehdessään yhteistyötä Israelin akateemisten instituutioiden kanssa, tukevat suomalaiset yliopistot tätä toimintaa.

Tämä vuoksi edellytämme, että kaikki suomalaiset yliopistot vetäytyvät yhteistyöstä Israelin akateemisten instituutioiden kanssa jäädyttämällä nykyiset vaihto-opiskeluohjelmat ja tutkimushankkeet sekä pidättäytymällä yhteistyöstä tulevaisuudessa niin kauan kuin Israel jatkaa kansainvälisen oikeuden rikkomista. Lisäksi yliopistojen on käytävä sijoituksensa läpi ja vedettävä ne pois yrityksistä, jotka tukevat palestiinalaisten sortoa. Yhteistyö israelilaisten akateemisten insituutioiden kanssa ja investoinnit israelilaisiin yrityksiin voivat jatkua vasta kun palestiinalaisten erottamattomat ihmisoikeudet Israelissa, miehitetyillä alueilla ja diasporassa ovat toteutuneet kansainvälisen oikeuden mukaan.

Kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan vuonna 2022 tuomitsi koko suomalainen yhteiskunta hyökkäyksen yksiselitteisesti. Suomen rehtorineuvoston yhteisymmärryksessä suomalaiset yliopistot jäädyttivät korkeakoulu- ja tutkimusyhteistyön Venäjän kanssa ja ovat edistäneet toimia, joilla konfliktista kärsiviä opiskelijoita voidaan tukea.

Yliopistojen reaktio Ukrainan sotaan on osoittanut, että yliopistoilla ei ole estettä toimia periaatteellisesti, kun tilanne sitä vaatii. Päinvastoin, myös toimimattomuus on teko itsessään. Yliopistot ovat autonomisia toimijoita, joilla on ja tulee olla mahdollisuus toimia myös ilman valtionhallinnon ohjausta. Ylioppilasliikkeenä peräänkuulutamme yliopistoja tukemaan kaikkien oikeutta kouluttautumiseen, sääntöpohjaista maailmanjärjestystä, ihmisoikeuksia sekä kansainvälisen oikeuden toteutumista.

Kuluneen vuoden aikana useat ylioppilaskunnat ovat ottaneet kantaa sen puolesta, että yliopistot reagoisivat humanitaariseen kriisiin Gazassa. HYY, TYY, JYY ja TaiYo ovat hyväksyneet aloitteita tai kannanottoja, jotka vaativat vaihto-ohjelmien katkaisua israelilaisten yliopistojen kanssa. Tähän mennessä yliopistoista Taideyliopisto on vastannut opiskelijoidensa vaatimuksiin jäädyttämällä yhteistyön toistaiseksi israelilaisten akateemisten instituutioiden kanssa sekä sijoituksiaan tarkastelemalla.

Ylioppilasliikkeenä vaadimme, että suomalaiset yliopistot johdonmukaisesti ja kautta linjan asettuvat tukemaan Israelin akateemista boikottia. Yliopistojen rehtorineuvosto Unifin tulee edistää akateemista boikottia ja tukea sen toteutumista jäsenyhteisöissään. Opiskelijoina seisomme ihmisoikeuksien, kansainvälisen oikeuden sekä sivistyksen puolella. Akateemisella yhteisöllä on tärkeä rooli näiden periaatteiden ylläpitämisessä ja rauhan rakentamisessa – vetoamme yliopistoihin, että sitä käytetään.

Lisätietoja:

Akseli Tiitta
Hallituksen puheenjohtaja
044 906 5004
akseli.tiitta@syl.fi

Uusimmat julkaisut

Katso lisää
Syl contact us SYL LOGO
Kysymyksiä? Ota yhteyttä!
Olemme opiskelijaelämän asiantuntijat palveluksessasi. Vastaamme mielellämme kaikkiin opiskelijoihin ja korkeakoulutukseen liittyviin ajankohtaisiin kysymyksiin.