Ylioppilaskunnat viettävät maksuttoman koulutuksen päivää pe 30.11.2018

Tiedote

Julkaisuvapaa heti

Ylioppilaskunnat ja yliopisto-opiskelijat ympäri Suomen viettävät maksuttoman koulutuksen päivää tänään perjantaina 30.11.2018. Suomalaiset opiskelijat näkevät maksuttoman koulutuksen tärkeänä osana suomalaista hyvinvointivaltiota ja koulutuksellista tasa-arvoa. Opiskelijaliike puolustaa maksutonta koulutusta kaikille kansalaisuuteen katsomatta. Päivän aikana ylioppilaskunnat kampanjoivat maksuttoman koulutuksen puolesta sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #maksutonkoulutus.

“Maksuton koulutus ehkäisee eriarvoistumista. Kaikille saavutettava koulutus on syy sille, miksi Suomi on tunnettu korkeasta osaamisesta. Tästä ei ole missään tapauksessa varaa päästää irti nyt, kun nuorten määrä vähenee ja nuoren sukupolven tulisi toisaalta ratkaista moninaisia yhteiskunnallisia ongelmia ilmastonmuutoksesta aina työn murrokseen asti, painottaa Suomen ylioppilaskuntien liiton (SYL) puheenjohtaja Miika Tiainen.

Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) muistuttaa, että maksuton koulutus pelkästään ei takaa mahdollisuuksien tasa-arvoa, vaan se on osa laajempaa yhteiskuntapolitiikkaa, johon kuuluvat myös tuloeroja tasaava veropolitiikka sekä riittävät opintososiaaliset edut.

Suomalainen koulutusjärjestelmä on maailmalla tunnettu erityisesti sen yhteiskunnallista tasa-arvoa lisäävistä elementeistä. Suomessa koulutus on maksutonta peruskoulusta tohtoriopintoihin asti. Korkeakoulutuksen periytyvyys onkin Suomessa kansainvälisesti vertailtuna alhaista.

EU ja ETA-alueiden ulkopuolelta tuleville opiskelijoille asetettujen lukukausimaksujen vaikutus on ollut tuntuva. Viimeisen kahden vuoden aikana EU- JA ETA -alueiden ulkopuolelta tulleiden kansainvälisten opiskelijoiden määrä on selvästi vähentynyt: vielä vuonna 2016 Suomessa yliopistossa opintonsa aloittaneita kv-opiskelijoita oli lähes 2000, kun taas tänä syksynä opintonsa aloitti vain noin 1600 kansainvälistä opiskelijaa (Kokemuksia lukuvuosimaksujen käyttöönotosta lukuvuonna 2017–2018 – seuranta‐ ja arviointityöryhmän väliraportti, 2018).

Lisätietoja:

Puheenjohtaja Miika Tiainen, p. 044 906 5007

Yhteiskuntavaikuttamisen koordinaattori Sonja Raitamäki, p. 040 741 1251

etunimi.sukunimi@syl.fi

Uusimmat julkaisut

Katso lisää
Syl contact us SYL LOGO
Kysymyksiä? Ota yhteyttä!
Olemme opiskelijaelämän asiantuntijat palveluksessasi. Vastaamme mielellämme kaikkiin opiskelijoihin ja korkeakoulutukseen liittyviin ajankohtaisiin kysymyksiin.