Opiskelijat paremman huomisen puolesta – poikkeustilanteesta huolimatta

Koronavirus mullisti suomalaisten elämän maaliskuussa. Siitä maaliskuun puolen välin ensimmäisestä hallituksen tiedotustilaisuudesta tuntuu olevan ikuisuus, vaikka olemme eläneet poikkeustilanteessa oikeasti vasta hieman yli kuukauden. Monet nuoren sukupolven edustajat muistavat ehkä 1990-luvun laman tai vuoden 2008 finanssikriisin lapsuudestaan, mutta koronaviruksen kaltaista poikkeuksellisen vakavaa kansallista kriisiä ei nuori sukupolvi ole aikaisemmin nähnyt.

Oppilaitokset 191 maassa ovat joutuneet sulkemaan ovensa. Suomalaisissa yliopistoissa tehdään nyt kovasti töitä sen eteen, että poikkeustila vaikuttaisi mahdollisimman vähän tutkijoiden ja opiskelijoiden arkeen ja jotta opiskelijat voisivat edistää opintojaan ja tutkijat jatkaa tutkimustaan. Koronaviruksen aiheuttama poikkeustila testaa suomalaisen yliopistoyhteisön neuvokkuutta ja solidaarisuutta: monet yliopistot ovat esimerkiksi avanneet avoimen yliopiston kurssivalikoimaa maksuttomana kaikille opiskelijoille. Tällaisessa tilanteessa on tärkeää, että puramme aitoja ja rakennamme uusia siltoja, kun fyysinen kohtaaminen on jätettävä minimiin.

Myös Kelassa ja ministeriöissä on tehty tärkeitä päätöksiä opiskelijoiden toimeentulon turvaamiseksi. Esimerkiksi opintotuen maksamista voidaan jatkaa, vaikka opinnot eivät etenisi koronaviruksen vuoksi ajallaan. Opiskelijoiden kesän toimeentuloon tehdään helpotuksia muun muassa toimeentulotuen ja työttömyysturvan myöntämisen osalta. Opiskelijaravintolat saavat myydä ateriatuettuja lounaita take away -annoksina, ja monet ravintolat ovat ottaneet käyttöön opiskelija-aterioiden kuljetusautot.

Me SYL:ssa teemme samaan aikaan hartiavoimin töitä sen eteen, että poikkeustilanne vaikuttaisi mahdollisimman vähän opiskelijoiden arkeen, etuuksiin tai oikeuksiin. Koska emme voi tavata päättäjiä fyysisesti, olemme ottaneet käyttöön perinteisen puhelinsoiton lisäksi etätapaamiset verkossa. Olemme pitäneet esillä esimerkiksi kansainvälisten opiskelijoiden kohtaamia ongelmia, opintotuen joustoja, opiskelijavalintojen yhdenvertaisuutta ja harjoittelujen, kesätöiden ja vaihtojen peruuntumisen seurauksia sekä opintolainahyvityksen ehdottomuutta.

Olen seurannut ihaillen, miten tarmokkaasti ylioppilasliike on tarttunut toimeen ja ryhtynyt ratkomaan koulutuksen ja opiskelijaelämän kohtaamia haasteita. Ylioppilasliike ei jää lepäämään laakereilleen vaikeuksien edessä. Ylioppilaskunnat ovat keksineet toinen toistaan luovempia ratkaisuja yhteisöllisyyden ja opiskelijaelämän ylläpitämiseen myös koronan aikana. Parhain esimerkki tästä on ehdottomasti vappu, joka järjestettiin monin paikoin perinteisin menoin, mutta etäyhteyden välityksellä.

Tällaisessa tilanteessa, kun maailmanlaajuinen pandemia uhkaa ihmiskuntaa, on entistä tärkeämpää panostaa koulutukseen, tutkimukseen ja osaamiseen. Koulutus ja sivistys takaavat hyvinvoivan ja resilientin yhteiskunnan, jossa luottamus kanssaihmiseen on vahva ja jossa notkahduksista selvitään. Ylioppilasliike on jälleen kerran osoittanut tämän toteen.

 

Tapio Hautamäki

puheenjohtaja

Uusimmat julkaisut

Katso lisää
Syl contact us SYL LOGO
Kysymyksiä? Ota yhteyttä!
Olemme opiskelijaelämän asiantuntijat palveluksessasi. Vastaamme mielellämme kaikkiin opiskelijoihin ja korkeakoulutukseen liittyviin ajankohtaisiin kysymyksiin.