SYL: Opiskelijoiden toimeentuloon pieni laastari – koulutuksen kunnianpalautus on vielä kaukana

Kannanotto 

Vapaa julkaistavaksi 9.9.2021

 

Suomen ylioppilaskuntien liitto pitää opintotuen tulorajojen väliaikaista nostoa riittämättömänä tilapäisratkaisuna ja huomauttaa samalla, että opintotukeen kipeästi tarvitut pitkän aikavälin parannukset jätettiin jälleen tekemättä. Budjettiriihen ilmastoa, kansainvälisten osaajien houkuttelemista ja tieteen rahoitusleikkauksen perumista koskevat päätökset sen sijaan ansaitsevat kiitoksen. 


Marinin hallitus on päättänyt korottaa opintotuen tulorajoja väliaikaisesti vuonna 2022. Tulorajojen nosto mahdollistaa opintojen ohella työskentelevien opiskelijoiden vapaamman työnteon ja toimeentulon vahvistamisen palkkatuloilla. Tulorajojen nosto on tarpeellinen toimi, mutta vain vuoden mittaisena sen vaikutuksia on mahdotonta arvioida. Korotuksen tarve olisi pysyvä. 

Tämän lisäksi pysyvät rakenteelliset ratkaisut opiskelijoiden toimeentulon ongelmien korjaamiseksi, kuten opintotuen tutkintoasteisiin jaottelun purkaminen, jäivät edelleen tekemättä. Kestävien ratkaisujen tarve opiskelijoiden hyvinvoinnin, jaksamisen ja toimeentulon vaikeuksiin vain voimistuu. Hallituksen on ryhdyttävä toimenpiteisiin opiskelijoiden tukemiseksi vielä jäljellä olevan kautensa aikana. 

Hallitus ansaitsee kuitenkin kiitokset siitä, että 40 miljoonan euron tiedeleikkauksille löydettiin vaihtoehto ja Suomen Akatemian myöntövaltuuksia ensi vuodelle nostettiin. Tiedeleikkaukset olisivat vaikuttaneet dramaattisesti tieteen tekemisen edellytyksiin ja yliopistokoulutukseen, joten päätös etsiä säästöt muualta oli viisas.

“Koulutuksen kunnianpalautus vaatii yhä aitoja panostuksia pitkäaikaiseen ja vakaaseen rahoitukseen. Hallitusohjelmassa valettiin uskoa koulutuksen ja tieteen rahoituksen turvaamiseen. Päätöksiä korkeakoulujen rahoituksen vahvistamisesta on siis tehtävä loppuhallituskauden aikana”, puheenjohtaja Annika Nevanpää muistuttaa.

Nopean D-viisumin käytön laajentaminen erityisosaajien lisäksi opiskelijoihin ja tutkijoihin, sekä maahanmuuttoviraston resurssien vahvistaminen ja ulkomaisten tutkintojen tunnistamisen helpottaminen ovat erinomaisia päätöksiä. Kansainvälisten opiskelijoiden maahantuloa on syytä edelleen helpottaa, sillä nyt moni jättää paikan vastaanottamatta Suomesta.

SYL haluaa kiittää hallitusta erityisesti riihessä tehdyistä ilmastopäätöksistä, jotka vievät Suomea monta askelta eteenpäin kohti hiilineutraaliutta vuoteen 2035 mennessä. Elinkelpoinen planeetta ja kestävä sukupolvipolitiikka vaativat juhlapuheiden lisäksi konkreettisia tekoja. Hallituksen on säilytettävä kyky ja tahtotila tehdä myös loppukauden aikana lisätoimenpiteitä niin biodiversiteettikriisin torjumisen kuin ilmaston ja luonnon monimuotoisuuden eteen, asiantuntijoiden ja tiedeyhteisön näkemyksiä noudatellen.

Vaikka pieniä, mutta opiskelijoiden kannalta positiivisia päätöksiä riihessä tehtiinkin, vielä ei kuitenkaan voida puhua koulutuksen kunnianpalautuksesta. Laastarit ovat kertakäyttöisiä – valoisampi huominen vaatii kestäviä ratkaisuja!

Lisätietoja: 

Puheenjohtaja Annika Nevanpää

annika.nevanpaa@syl.fi

044 906 5007

Uusimmat julkaisut

Katso lisää
Syl contact us SYL LOGO
Kysymyksiä? Ota yhteyttä!
Olemme opiskelijaelämän asiantuntijat palveluksessasi. Vastaamme mielellämme kaikkiin opiskelijoihin ja korkeakoulutukseen liittyviin ajankohtaisiin kysymyksiin.