D-viisumi helpottaa kansainvälisten opiskelijoiden maahantuloa, mutta vaikeudet toimeentulon kanssa pysyvät

Eduskunta hyväksyi hiljattain kansainväliset opiskelijat osaksi D-viisumin kohderyhmää, mikä helpottaa opiskelijoiden maahantuloa parhaimmillaan viikoilla.

Siitä lähtien kun kasvuyrittäjille ja erityisasiantuntijoille perustettiin Suomeen tuloa nopeuttava D-viisumi, olemme tavoitelleet myös opiskelijoiden saamista viisumin piiriin. Kansainvälisillä opiskelijoilla on usein erityisen tiukka aikataulu, sillä opiskelupaikan vastaanottamisen ja opintojen aloituksen välillä on voinut olla pienimmillään 3–5 viikkoa aikaa. D-viisumi mahdollistaa sen, että opiskelijan ei tarvitse odottaa kotimaassaan oleskelulupakortin postittamista, vaan hän voi tulla suoraan Suomeen viisumin voimin.

Nyt esitys on hyväksytty eduskunnassa, ja samalla myös tutkijat pääsivät osaksi kohderyhmää. Erinomaista!

Kansainvälisille opiskelijoille jää kuitenkin edelleen haasteeksi maahantulon suuret kustannukset, ja D-viisumi saattaa itse asiassa nostaa niitä entisestään, sillä myös viisumista on tarkoitus periä noin sadan euron maksu. Olemmekin pitäneet vaikuttamistyössämme esillä sitä, että opiskelijoille tulisi säätää oma matalampi hintaluokkansa, sillä muuten hinta Suomeen pääsylle kasvaa liian paljon. Tällä hetkellä kansainvälinen opiskelija joutuu itse Suomeen matkustamisen lisäksi maksamaan yli 300 euroa oleskeluluvasta, matkan tunnistautumaan suurlähetystölle ja usein yli 10 000 euron lukukausimaksut. Oleskeluluvan edellytyksenä on lisäksi noin 7000 euron toimeentulovaatimus, jonka opiskelijan on pystyttävä osoittamaan tililtään.

Talouteen ja toimeentuloon liittyvät vaikeudet ovat suurimpia tekijöitä, jotka kyselytutkimusten mukaan vaikuttavat kansainvälisten opiskelijoiden etenemiseen opinnoissa. Korkeakouluissa opiskelevien kansainvälisten osaajien on vaikea verkostoitua suomalaiseen työelämään ja oppia kotimaisia kieliä, kun oman toimeentulon turvaaminen ja suuret paineet opinnoissa kuormittavat heitä suhteettoman paljon. Suomi tavoittelee sitä, että 75 % kansainvälisistä tutkinto-opiskelijoista työllistyisi valmistumisen jälkeen Suomeen: tämän saavuttaminen tulee olemaan vaikeaa ilman merkittävää kevennystä kansainvälisten opiskelijoiden taloudelliseen taakkaan.

Myös maahantulossa ja Suomeen asettautumisessa riittää vielä tekemistä. Ongelmia on tällä hetkellä erityisesti pankkitilin avaamisessa, jossa kansainvälisellä opiskelijalla voi mennä pahimmillaan kuukausia. Tänä aikana opiskelijan on vaikeaa ellei käytännössä mahdotonta esimerkiksi maksaa vuokraansa tai ostaa lippua julkiseen liikenteeseen. Pankkiongelman lisäksi yksi tärkeä askel voisi olla maahantulon digitalisoiminen, jolloin opiskelijan ei tarvitsisi matkustaa suurlähetystöön paikan päälle, vaan vahva tunnistautuminen tapahtuisi vasta rajalla.

Seuraavalla hallituksella on siis runsaasti vielä tekemistä! Toivomme SYL:ssä, että maahanmuutto ja kansainvälisten osaajien saaminen nähdään Suomen tulevaisuudelle kriittisenä asiana, ja että kansainvälisten opiskelijoiden hyvinvointi ja toimeentulon helpottaminen priorisoitaisiin korkealle.

Yuri Birjulin
Kansainvälisten asioiden ja EU-edunvalvonnan asiantuntija

Uusimmat julkaisut

Katso lisää
Syl contact us SYL LOGO
Kysymyksiä? Ota yhteyttä!
Olemme opiskelijaelämän asiantuntijat palveluksessasi. Vastaamme mielellämme kaikkiin opiskelijoihin ja korkeakoulutukseen liittyviin ajankohtaisiin kysymyksiin.