Ensikertalaiskiintiö ja toisen tutkinnon maksut perustuvat harhaanjohtaviin mielikuviin

SYL on päivystänyt viime viikot Säätytalolla ja muistuttanut hallitusneuvotteluihin kiirehtiviä poliitikkoja opiskelijamyönteisen koulutuspolitiikan tärkeydestä. On ollut ilo huomata, että ensikertalaiskiintiön poisto on herättänyt Säätytalon edustalla kiinnostusta. SYLin tavoite kiintiön poistosta löytyy myös RKP:n vaaliohjelmasta.

Vuodesta 2016 lähtien osa korkeakoulujen aloituspaikoista on varattu hakijoille, jotka eivät ole aiemmin vastaanottaneen opiskelupaikkaa. Kiintiön osuus aloituspaikoista vaihtelee aloittain, mutta lähtökohtaisesti yli puolet paikoista on varattu pelkästään ensikertalaisille. Vaikka ensikertalaiskiintiö on nopeuttanut siirtymää toiselta asteelta korkeakouluun, ei tilanne ole pelkästään voitokas.

Vaalien alla keskusteltiin myös toisen samantasoisen tutkinnon maksullisuudesta keinona rajata ihmisten mahdollisuuksia kouluttautua. Koulutuksen kiintiöinti ensikertalaisille ja toisen tutkinnon maksullisuus ovat molemmat keinoja rangaista opiskelijoita halusta kouluttautua ja erehdyksistä koulutusvalinnoista. Sen lisäksi perustelut kiintiöinnin ja maksujen puolesta perustuvat harhaanjohtavalle mielikuvalle opiskelijasta, joka haalii tutkinto-oikeuksia ahneuttaan. Tämä ei pidä paikkaansa.

Syyt toisen tutkinnon hankkimisen taustalla ovat moninaiset. Päätökseen vaikuttaa usei kiinnostuksen lopahtaminen opintoihin tai halu työllistyä toiselle alalle. Myös elämäntilanteeseen liittyvät seikat, kuten esimerkiksi muutto tai perheenlisäys ovat yleisiä syitä hakea toista tutkintoa. Alanvaihto yliopiston sisällä on usein vaikeaa, minkä vuoksi alanvaihtajat päätyvät hakemaan toista tutkintoa yhteishaussa.

Kiintiöinti ja maksullisuus muodostavat inhimillisille erehdyksille kovan hinnan. Ensikertalaiskiintiö tekee toisen asteen jälkeisestä alavalinnasta riskialttiimpaa sekä lisää opiskelijavalinnan taktikointia ja nuorten paineita entisestään. Toisen tutkinnon maksut puolestaan mahdollistaisivat erehdykset vain paksumman lompakon omaaville ja siirtäisivät taktikoinnin valmistumista edeltävään vaiheeseen.

Kaikilla tulisi olla mahdollisuus opiskella niin pitkälle kuin rahkeet ja motivaatio riittävät. Tämä on periaate, jota Suomessa on ennen pidetty korkeassa arvossa. Nyt aiempia virheitä aloituspaikkojen ja niiden rahoituksen suhteen yritetään korjata paikkojen säännöstelyllä, kun opiskelupaikkoja ei ole tarpeeksi. Yliopistossa pitää olla tilaa ensikertalaisten lisäksi myös alanvaihtajille.

Keskeinen ratkaisu ensikertalaisten aseman parantamiseen on aloituspaikkojen lisääminen ja niiden rahoittaminen kestävästi. Toinen tehokas keino on vahvistaa valintakokeiden ja maksuttomien valintakurssien roolia opiskelijavalinnoissa, sillä ne antavat hakijalle todistusvalintaa paremmin osviittaa soveltuvuudesta ja kiinnostuksesta alalle. Mahdollisuuksia alanvaihtoon yliopiston sisällä ja siirtohakuun yliopistojen välillä on myös parannettava ja siihen on oltava riittävät tukipalvelut, se on yhteinen etu.

Jenni Suutari
Hallituksen jäsen
044 906 5002
jenni.suutari@syl.fi

Roosa Grönberg
Hallituksen jäsen
044 906 5001
roosa.gronberg@syl.fi

Uusimmat julkaisut

Katso lisää
Syl contact us SYL LOGO
Kysymyksiä? Ota yhteyttä!
Olemme opiskelijaelämän asiantuntijat palveluksessasi. Vastaamme mielellämme kaikkiin opiskelijoihin ja korkeakoulutukseen liittyviin ajankohtaisiin kysymyksiin.