ESU – tärkeä, rakas häröpallo

Taas se oli, nimittäin European Students’ Unionin liittokokous! ESU:n liittokokous järjestetään kahdesti vuodessa, viimeksi 1.–7.5. Maltalla ja nyt 27.11.–3.12. Israelissa. Kyllä, Israelissa. ESU nimittäin ei ole EU-Euroopan laajuinen, vaan Euroviisu-Euroopan laajuinen organisaatio. Viikon kestäneessä seminaarissa ja liittokokouksessa keskustelimme niin Israelin start-up -skenestä ja paikallisten opiskelijoiden roolista siinä, kuin ESU:n toiminnasta seuraavien vuosien aikana.

Tämä oli juuri siksi merkittävä liittokokous, että nyt ei päätetty ainoastaan ensi vuoden toimintasuunnitelmasta, vaan myös seuraavien kolmen vuoden strategisista prioriteeteista. Strategisten prioriteettien kausi tulee ylettämään kahden Bolognan ministerikokouksen yli, joten on hyvin tärkeää määritellä taas uudestaan, mitä varten ESU on ja miten sen tulisi toteuttaa tätä tehtävää. Meille näihin kysymyksiin on selkeä vastaus: ESU on olemassa Euroopan tason edunvalvontaa varten ja parhaiten sitä toteutetaan priorisoimalla niitä toimintoja jotka tukevat sitä. SYL on ESU:n jäsen sen vuoksi, että ESU:lla on pääsy Brysselin päädyssä ja Bolognan prosessin monitorointiryhmissä sellaisiin pöytiin, mihin SYL ei ikinä kansallisena opiskelijaliittona pääsisi. Siksi on tärkeää, että SYL:n tavoitteet näkyvät ESU:n toiminnassa vahvasti.

SYL:llä oli liittokokouksessa kolme päätavoitetta:

  1. Strategisten prioriteettien tulisi olla realistisesti toteutettavissa olevia tavoitteita, jotka keskittyvät EU-koulutuspolitiikkaan sekä Bolognan prosessiin. ESU:n tulisi myös ottaa vahvempi rooli edunvalvonnan koordinoimisessa kansallisten liittojen kautta.
  2. Toimintasuunnitelma on toteutettavissa oleva, tasapainoinen ja keskittyy vahvasti edunvalvontaan.
  3. ESU:n taloutta kehitetään kestävälle pohjalle.

Tavoitteet toteutuivat delegaatiomme mielestä todella hyvin. Kun puhutaan ESU:n kaltaisesta kansainvälisestä organisaatiosta, on selvää, että tulokset ovat aina kompromisseja. Jäsenliitot tulevat hyvin erilaisista maista ja järjestökulttuuritaustoista, ja dokumentteihin tulee aina mukaan sellaista mikä on jonkun liiton mielestä huono asia. Erityisen hyviä onnistumisia oli mm. strategisten prioriteettien taloustavoitteiden järkevöittäminen sekä toimintasuunnitelman johdanto-osan lisääminen, joka määritteli EU-edunvalvonnan ja Bologna-vaikuttamisen tärkeimmiksi asioiksi dokumentissa.

Kaiken kaikkiaan pystyn olemaan liittarireissusta erittäin ylpeä. Minun vuoteni SYL:ssä sai loppua siihen, että todellakin jätimme onnistuneesti kädenjälkemme ESU:n seuraavaan kolmeen vuoteen. Huomasin myös, miten rakas järjestö ESU:sta oli minulle vuodessa tullut. Kun ESIB-kokous kolmen päivän kokoustamisen jälkeen lopetettiin ja aloitettiin ESU-kokous (älä kysy), ja laulettiin viimeistä kertaa Peppi Pitkätossua, meinasihan siinä itku päästä. ESU on valtava häröpallo, mutta niin tärkeä ja niin rakas sellainen. Toivon, että tulevaisuudessa ESU kehittyy ja muuttuu yhä paremmaksi, mutta että peppipitkätossumaiset outoudet saavat jatkua. Ne tekevät liitosta sen, mikä se on: eurooppalaisten opiskelijoiden liiton.

P.S. Maltalla alkanut Graduate tracking -keskustelu sai jatkoa, kun SYL yhteistyössä Saksan kanssa avasi koulutuspoliittisen linjapaperin kohdan uudestaan auki. Lopputulos vastasi erittäin hienosti SYL:n pari viikkoa sitten uusittua linjaa datan keräämisestä ja käyttämisestä!

 

Veera Alahuhta

Hallituksen jäsen, SYL

Uusimmat julkaisut

Katso lisää
Syl contact us SYL LOGO
Kysymyksiä? Ota yhteyttä!
Olemme opiskelijaelämän asiantuntijat palveluksessasi. Vastaamme mielellämme kaikkiin opiskelijoihin ja korkeakoulutukseen liittyviin ajankohtaisiin kysymyksiin.