Ison vaihtuvuuden vuosi: mitä olemme rekrytoinneista oppineet?

Viimeisen vuoden aikana meillä on ollut SYL:ssa aika monta rekrytointia. Ajattelin niiden pohjalta kirjoittaa muutaman esiin nousseen ajatuksen ja myös listata pari vinkkiä työnhakijoille.

Rekrytoinnit ovat aikaa vieviä, mutta samaan aikaan niihin on tärkeää panostaa. Työntekijä voi olla pitkäaikainenkin sitoumus, ja pienehkössä työyhteisössä osaaminen, persoona ja asenne saattaa muuttaa työntekemistä isostikin.

Hyvin hoidettu rekrytointi on tärkeää hyvän työnantajakuvan luomista, ja siksikin siihen kannattaa käyttää aikaa. Olen ottanut tavaksi antaa mahdollisuuksien mukaan palautetta ainakin haastatelluille, mutta myös kiinnostaville hakijoille, jotka eivät syystä tai toisesta päässeet haastattelukierrokselle asti. Osa hakijoista on vielä kokemattomia, ja he voivat olla potentiaalisia hakijoita myöhemmin. Heille kannattaa siis jättää fiksu työnantajakuva, ja olen kokenut tärkeäksi tsempata nuoria työuran alussa!

Olemme myös lisänneet kysymyspatteristoomme tunneälyä arvioivia kysymyksiä, kuten mitä hakija tekisi tilanteissa, joissa kaikki tuntuu menevän pieleen tai mitä hän tekee tilanteessa, jossa huomaa toisella olevan huono päivä. Hyvä tunneäly on yhteydessä hyvään työssä suoriutumiseen. (Starczewski 2016). SYL:ssa tehdään paljon työtä tiimeissä ja työpareina, ja vuosittain vaihtuvan hallituksen takia iso osa työpareistakin vaihtuu vuosittain. Myös työ vaikuttamisen parissa pitää sisällään paljon kohtaamisia ihmisten kanssa. Hyvä tunneäly on siis tarpeen!

Toinen rekrytointiemme kantava periaate on moninaisuuden vahvistaminen työyhteisössä. Pidempään ylioppilasliikkeessä olleiden toimijoiden palkkaamisella säilytämme perinteitä ja vahvistamme jatkuvuutta. Toisaalta tarvitsemme toimijoita myös opiskelijaliikkeen ulkopuolelta tuomaan meille uutta näkökulmaa. Toisinaan kaipaamme jo aikaisempaa kokemusta, ja toisissa rekrytoinneissa on tilaa palkata potentiaalia. Valitettavasti SYL:n toimisto on hyvin valkoinen, joten meilläkin on vielä tekemistä moninaisuuden vahvistamisessa työyhteisössämme.

Lupasin loppuun vinkkejä hakijoille.

  1. Lue hakukuulutus huolella, ja huolehdi, että vastaat siihen CV:lla ja hakemuksella.
  2. CV:n sisältöä ei ole tarpeen toistaa hakemuksessa. Kerro mieluummin, mikä motivoi hakemaan tai millaisia asioita tekisit työtehtävässä. Jaa visiotasi ja näkemystäsi!
  3. Haastattelussa saa kertoa myös omista kehittymiskohteista ja kasvusta. Reflektio on osa tunneälyä ja se saa näkyä.
  4. Muista, että hakemasi työpaikka on usein onnekas saadessaan juuri sinut heille töihin. Ei tarvitse siis olla turhan nöyrä itseä kohtaan.

Sonja Raitamäki

pääsihteeri

 

Lähteet:

Tunneäly yksilön ominaisuutena työelämässä

Rekrytoijien näkökulma

Hanna Starczewski 2016

Sonja Raitamäki
Pääsihteeri

Uusimmat julkaisut

Katso lisää
Syl contact us SYL LOGO
Kysymyksiä? Ota yhteyttä!
Olemme opiskelijaelämän asiantuntijat palveluksessasi. Vastaamme mielellämme kaikkiin opiskelijoihin ja korkeakoulutukseen liittyviin ajankohtaisiin kysymyksiin.