SYL: Tulevaisuuden tekijät unohtuivat kehysriihessä – opiskelijat ansaitsevat parempaa 

Kannanotto 30.4.2021

Opiskelijoiden mielenterveyskriisille viitattiin kintaalla kehysriihessä. Koulutuksesta ei leikattu, mutta se on laiha lohtu. Opiskelijat odottivat koulutusmyönteiseksi itseään kutsuvalta hallitukselta aivan jotain muuta.

Marinin hallituksen pitkittyneiden kehysriihineuvotteluiden tulos on opiskelijoille suuri pettymys. Hallituksen tiedotustilaisuudessa korkeakouluopiskelijoita ei taaskaan mainittu sanallakaan. SYL on turhautunut hallituksen kyvyttömyyteen vastata opiskelijoiden huoliin riittämättömästä toimeentulosta ja mielenterveyskriisistä. Vaikka koulutuksesta ja opintososiaalisista etuuksista ei tulevassa kehyksessä leikata, opiskelijoiden toimeentulon ja hyvinvoinnin tilanne vaatisi kipeästi panostuksia.

“Väliaikaisista opintotuen helpotuksista on tehtävä pysyviä, koska opiskelijoiden tilanne on ollut vaikea jo ennen koronaa ja se tulee pysymään vaikeana. Opintorahan korottamiselle on edelleen huutava tarve,” SYL:n puheenjohtaja Annika Nevanpää huomauttaa.

Hallitus heitti hukkaan mahdollisuuden tukea opiskelijoita vaikeassa tilanteessa. Monin tavoin riittämätön toimeentulo on yksi opintoja hidastava tekijä ja heikentää merkittävästi opiskelijoiden hyvinvointia. Opintorahan tason korottaminen, tukikuukausien lisääminen ja opintotuen ehtojen helpottaminen olisivat auttaneet tuhansia opiskelijoita hädässä. Riittävä toimeentulo on yksi keskeisimpiä tekijöitä opiskelijan hyvinvoinnissa. Toimeentulopanostukset ovat nimenomaan panostuksia opiskelijoiden hyvinvointiin.

Opiskelijoiden hyvinvointi on historiallisen huonossa tilassa, mutta opiskelijat tippuvat jälleen hallituksen esittämien mielenterveystoimien väliin. Mielenterveyskriisi jatkuu ja syvenee. On arvioitu, että terapiatakuun toteuttaminen palauttaisi vuodessa työelämään 7500 henkilöä. Tämä tuottaa julkiselle taloudelle arviolta 340 miljoonan euron säästöt. Myöskään maksuttomaan psykoterapiakoulutukseen ei tartuttu, vaikka ammattilaisista on pulaa. Kelan kuntoutusjärjestelmää ja tukia kehitetään, mutta konkreettiset ja akuutit toimet jäävät puuttumaan.

Koulutukseen panostaminen on erinomaista ja tulevaisuuteen katsovaa koronaelvytystä. Se, että koulutukseen ei panostettu, antaa surullinen kuvan suomalaisesta koulutusmyönteisyydestä. Hallituksella oli mahdollisuus tehdä koulutuksen kunnianpalautus ja paikata yliopistojen rahoitusvajetta.

“Ilmeisesti korkeakoulutukseen panostaminen sai väistyä menneeseen maailmaan kuuluvan kestämättömän energiantuotannon jäähyväismiljoonien tieltä,” puheenjohtaja Nevanpää toteaa.

Kehysriihessä opiskelijat jäivät tyhjin käsin. Koulutusmyönteiseksi itseään kutsuvalta hallitukselta odotettiin enemmän. Opiskelijat ansaitsevat parempaa.

 

Lisätietoja:

puheenjohtaja Annika Nevanpää

annika.nevanpaa(a)syl.fi

044 906 5007

Uusimmat julkaisut

Katso lisää
Syl contact us SYL LOGO
Kysymyksiä? Ota yhteyttä!
Olemme opiskelijaelämän asiantuntijat palveluksessasi. Vastaamme mielellämme kaikkiin opiskelijoihin ja korkeakoulutukseen liittyviin ajankohtaisiin kysymyksiin.