Kestävyys kannattaa, kannata kestävyyttä

SYL:n viestintä- ja globaalikasvatushanke Kestävyys kannattaa, kannata kestävyyttä haastaa opiskelijat pohtimaan kulutustottumustemme vaikutuksia ja tekee tutuksi YK:n kestävän kehityksen tavoitteita.

Mistä on kyse?

Hanke tutustuttaa opiskelijat erityisesti tavoitteeseen numero 12, joka keskittyy kulutus- ja tuotantotapojen kestävyyteen sekä vastuulliseen kuluttamiseen.

Osana hanketta kaikissa ylioppilaskunnissa järjestetään syys-marraskuussa 2022 vastuulliseen kuluttamiseen liittyviä tapahtumia ja koulutuksia, jotka käsittelevät muun muassa vaate- ja elektroniikkateollisuuden vastuullisuutta. Tapahtumia järjestetään yhteistyössä Reilun kaupan ja Eettisen kaupan puolesta ry:n kanssa. Lisäksi luvassa on mielenkiintoisia blogitekstejä ja podcasteja.

Tapahtumat ovat kaikille avoimia ja maksuttomia, ja tapahtumatiedot päivitetään näille verkkosivuille. Hankkeelle on myönnetty Suomen ulkoministeriön viestintä- ja globaalikasvatustukea.

Ulkoministeriön logo, jonka vieressä lukee tuettu Suomen kehitysyhteistyövaroin.

Lisätietoja

Sinituuli Suominen

Kehityspolitiikan asiantuntija

sinituuli.suominen@syl.fi

+358 44 780 0220

Menneet tapahtumat vuonna 2021

Maanantai 4.10. klo 11.00-14.00
Avajaiskahvit Instagram-livessä ja Assarin ullakon edustalla

Poikkea Assarin ullakon edustalla hakemassa Reilun Kaupan kahvia ja muita herkkuja! Samalla kuulet lisää muista teemaviikon tapahtumista ja siitä, mitä Agenda 2030 -tavoitteella numero 12 oikein tarkoitetaan. Instagram-livehaastatteluissa puolestaan kuulet, miten eri sertifikaatit ja tietolähteet helpottavat vastuullisten kulutuspäätösten tekoa.

Tiistai 5.10. klo 14.00
Vaatetusalan eettiset ja ekologiset ongelmat -työpaja
Turku-sali (Rehtorinpellonkatu 4 A, Turku-sali on Ylioppilastalo A:n toisessa kerroksessa)
Pitkät työpäivät, vaaralliset työolot ja liian pienet palkat ovat vaatetehtaissa arkipäivää. Ostosreissulla ei välttämättä tule ajatelleeksi, miten paljon ongelmia vaatteiden tuotantoketjuun liittyy sekä ihmisoikeuksien että kestävän kehityksen näkökulmasta. Työpajassa käydään läpi vaateteollisuuden ympäristövaikutuksia sekä eettisiä ongelmia ja tutustutaan vastuulliseen kuluttamiseen sekä tekstiilien kierrätykseen. Teemoihin pureudutaan käytännön esimerkkien ja tehtävien sekä tuoreen tutkimustiedon kautta vestonomi ja aikuiskouluttaja Pipsa Niemen johdolla. Vaatetusalan eettiset ja ekologiset ongelmat -työpaja innostaa opiskelijoita tekemään vastuullisempia kulutuspäätöksiä ja kannustaa kriittiseen ajatteluun. Työpaja on kaikille avoin ja maksuton. Tila on esteetön, mutta yläkertaan päästäksesi tarvitset hissiä. Apua saa tarvittaessa TYYn asiantuntija Satu Nurmelta ( p. 044 796 1063).

  • Ilmoittautuminen on sulkeutunut.

Keskiviikko 6.10. klo 13.30
Etäekskursio Globe Hopelle ja valtioneuvoston kansliaan
Zoom

Mitä tarkoitetaan Agenda 2030 -tavoitteilla? Miksi emme ole saavuttaneet tavoitetta numero 12, joka käsittelee vastuullista kuluttamista? Vierailulla valtioneuovoston kansliaan kuulemme, miten kestävän kehityksen tavoitteiden toteutumista seurataan Suomessa. Tämän jälkeen kuulemme Globe Hopen edustajalta, miten kierrätysmateriaaleja käyttävä muotialan yritys edistää vastuullisuutta.

  • Ilmoittautuminen on sulkeutunut.

Keskiviikko 6.10. klo 16.00-17.30
Ympäristösiiven roskaretki
Lähtö Tuomiokirkon edustalta

Kaipaatko vaihtelua webinaareihin ja luennoille? TYYn kestävän kehityksen viikko jatkuu keskiviikkona Roskaretkellä luonnon helmassa! Tule mukaan rentouttavalle kävelyretkelle, joka tutustuttaa sinut kaupungin ytimestä löytyviin luontoalueisiin. Samalla keräämme luontoon eksyneitä roskia talteen, jotta viheralueet säilyisivät jatkossakin vehreinä ja turvallisina. Retki alkaa klo 16 kokoontumisella Tuomiokirkon luona, eikä ennakkoilmoittautumista tarvitaa. Halukkaille jaetaan roskanpoimijat, hanskat ja muovipussit reitiltä löytyvien roskien noukkimista varten. Siitä lähdemme yhdessä kävelemään keskustan puistoihin ja luontoalueille sijoittuvaa reittiä. Sinun ei tarvitse ilmoittautua retkelle etukäteen.

Torstai 7.10. ko 18.00-20.00
Eettisen läppärin jäljillä -elokuvanäytös ja keskustelutilaisuus

Zoom
Tietokone ja puhelin helpottavat elämäämme monella tapaa, mutta niiden valmistamiseen liittyy monia ihmisoikeus- ja ympäristöongelmia. Elektroniikkatuotannon eettiset epäkohdat liittyvät niin Kongon lapsityövoimaan kuin elektroniikkatehtaiden vaarallisiin työoloihin. Missä on elektroniikkateollisuuden eettinen läppäri? Miksi sellaista ei ole olemassa? Eettisen läppärin jäljillä -dokumenttielokuva kertoo suomalaisen ihmisoikeusaktivisti Anna Härrin yrityksestä mullistaa elektroniikkateollisuuteen liittyvät ihmisoikeusrikkomukset ja ympäristöhaasteet. Härri on päättänyt rakentaa eettisen läppärin. Härri ei kaihda haasteita, vaan matkustaa rohkeasti eettisten mineraalien ja elektroniikan perässä niin Etelä-Kongon kobolttikaivoksille kuin Sotkamon Talvivaaraan. Elokuvan jälkeen keskustellaan asiantuntijoiden johdolla globaalista elektroniikkatuotannosta ja siitä, mitä me kaikki voimme edistää eettisemmän elektroniikan käyttöä. Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton.

  • Ilmoittautuminen on sulkeutunut.

Perjantai 8.10. klo 12.00
Miten olla vastuullisempi kuluttaja? -webinaari

Zoom

Pikamuotia, jätevuoria, ruokahävikkiä, ihmisoikeusloukkauksia. Jos kaikki maailman ihmiset kuluttaisivat kuten suomalaiset, tarvitsisimme 3,8 maapalloa. Mutta mitä täytyy tehdä, jotta voisi kuluttaa vastuullisemmin? Miten kaupasta voi löytää vastuullisia tuotteita – vai onko se oikeastaan edes mahdollista? Miksi kulutustottumusten muuttaminen on niin vaikeaa? Mikä oikeastaan on on turhaa kuluttamista?

Tervetuloa Turun yliopiston ylioppilaskunnan webinaariin keskustelemaan aiheesta! Mukana keskustelemassa ovat europarlamentaarikko Heidi Hautala, Sitran Kestävä arki -projektin projektijohtaja Markus Terho, Helsingin yliopiston Kotitaloustieteen ja -opetuksen professori Minna Autio sekä toimittaja sekä somevaikuttaja ja tietokirjailija Julia Thurén.

  • Ilmoittautuminen on sulkeutunut.

Maanantai 11.10. klo 17-19
Paneelikeskustelu: Vastuullinen kuluttaminen ja tasa-arvo
Zoom

Tiesitkö, että kaupassa tehty ostos voi vaikuttaa myös tasa-arvoon?

Miten kulutusvalintamme vaikuttavat globaalisti ja miten ne linkittyvät tasa-arvoon? Vastuulliset tuotteet käyvät usein kalliiksi kuluttajan lompakolle, joten kenellä on lopulta edes mahdollisuus tehdä vastuullisia kulutuspäätöksiä? Paneelissa aiheesta keskustelevat MEP Sirpa Pietikäinen, Helsingin yliopiston professori Eva Heiskanen ja Reilun Kaupan toiminnanjohtaja Janne Sivonen. Kestävän kehityksen viikon ja paneelikeskustelun avaa presidentti Tarja Halonen. Facebook-tapahtuman löydät klikkaamalla tätä linkkiä (aukeaa uuteen välilehteen).

Tiistai 12.10. kello 14-17
Vaatetusalan eettiset ja ekologiset ongelmat -työpaja
Athena-sali 167 (Siltavuorenpenger
3 A).

Pitkät työpäivät, vaaralliset työolot ja liian pienet palkat ovat vaatetehtaissa arkipäivää. Ostosreissulla ei välttämättä tule ajatelleeksi, miten paljon ongelmia vaatteiden tuotantoketjuun liittyy sekä ihmisoikeuksien että kestävän kehityksen näkökulmasta. Työpajassa käydään läpi vaateteollisuuden ympäristövaikutuksia sekä eettisiä ongelmia ja tutustutaan vastuulliseen kuluttamiseen sekä tekstiilien kierrätykseen. Teemoihin pureudutaan käytännön esimerkkien ja tehtävien sekä tuoreen tutkimustiedon kautta vestonomi ja aikuiskouluttaja Pipsa Niemen johdolla. Vaatetusalan eettiset ja ekologiset ongelmat -työpaja innostaa opiskelijoita tekemään vastuullisempia kulutuspäätöksiä ja kannustaa kriittiseen ajatteluun. Työpaja on kaikille avoin ja maksuton. Ilmoittautuminen on päättynyt.

Keskiviikko 13.10. klo 17-19
Vaikuttajakoulutus: Vastuullinen kuluttaminen yliopistolla ja opiskelijajärjestöissä
Kauppakeskus REDI
Kiinnostaako vastuullisuus? Miten opiskelija voi edistää vastuullista kuluttamista omassa ainejärjestössään, ylioppilaskunnassa ja yliopistolla? Mitä yhteisö voi tehdä muuttaakseen yhteiskunnan kulutuskulttuuria kestävämmäksi? Tule kuulemaan opiskelija-aktiivien näkemyksiä ja oppimmaan uutta! Facebook-tapahtuman löydät klikkaamalla tätä linkkiä (aukeaa uuteen välilehteen). Ilmoittautuminen on päättynyt.

Torstai 14.10. kello 9-10
Asiantuntija-aamiainen: miten olla vastuullinen kuluttaja?
Paulig Kulma

Miten navigoida viherpesun ja viherpiilottelun maailmassa? Mistä tunnistaa vastuullisen tuotteen tai palvelun? Asiantuntija-aamiaisella Markus Terho kertoo, mitä kuluttajan pitää huomioida tehdessään vastuullisia kulutusvalintoja aamiaisen lomassa. Terho on Sitran Kestävä arki -asiantuntija ja vastuullisuuspanelisti Osta vastuullisesti-sivustolla. Facebook-tapahtuman löydät klikkaamalla tätä linkkiä (aukeaa uuteen välilehteen). Ilmoittautuminen on päättynyt.
Torstai 14.10. kello 17-19
Eettisen läppärin jäljillä -elokuvanäytös ja keskustelutilaisuus
Kauppakeskus REDI

Tietokone ja puhelin helpottavat elämäämme monella tapaa, mutta niiden valmistamiseen liittyy monia ihmisoikeus- ja ympäristöongelmia. Elektroniikkatuotannon eettiset epäkohdat liittyvät niin Kongon lapsityövoimaan kuin elektroniikkatehtaiden vaarallisiin työoloihin. Missä on elektroniikkateollisuuden eettinen läppäri? Miksi sellaista ei ole olemassa? Eettisen läppärin jäljillä -dokumenttielokuva kertoo suomalaisen ihmisoikeusaktivisti Anna Härrin yrityksestä mullistaa elektroniikkateollisuuteen liittyvät ihmisoikeusrikkomukset ja ympäristöhaasteet. Härri on päättänyt rakentaa eettisen läppärin. Härri ei kaihda haasteita, vaan matkustaa rohkeasti eettisten mineraalien ja elektroniikan perässä niin Etelä-Kongon kobolttikaivoksille kuin Sotkamon Talvivaaraan. Elokuvan jälkeen keskustellaan asiantuntijoiden johdolla globaalista elektroniikkatuotannosta ja siitä, mitä me kaikki voimme edistää eettisemmän elektroniikan käyttöä. Mukana keskustelemassa ovat ulkomaantoimittaja Sami Sillanpää ja dokumenttielokuvan ohjaaja Mari Pasula. Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton. Ilmoittautuminen on päättynyt.

Perjantai 15.10. klo 13-14
Etäekskursio Finnwatchille: Vastuullinen kuluttaminen ja yritysvastuu
Zoom

Miten varmistetaan, etteivät yritykset polje ihmisoikeuksia? Miten estetään se, ettei yritystoimintaa pyöritetä ympäristöstä piittaamatta? Finnwatchin ilmastoasiantuntija Lasse Leipola esittelee Finnwatchin toimintaa ja tutustuttaa opiskelijat vaikuttamisen, yritysvastuun ja yritysvastuulain maailmaan. Facebook-tapahtuman löydät klikkaamalla tätä linkkiä (aukeaa uuteen välilehteen). Ilmoittautuminen on päättynyt.

Keskiviikko 27.10.2021 klo 14–17
Vaatetusalan eettiset ja ekologiset ongelmat -työpaja 

Luentosali 13
Yliopistonkatu 8, 96300 Rovaniemi
Ilmoittautuminen on päättynyt.

Pitkät työpäivät, vaaralliset työolot ja liian pienet palkat ovat vaatetehtaissa arkipäivää. Ostosreissulla ei välttämättä tule ajatelleeksi, miten paljon ongelmia vaatteiden tuotantoketjuun liittyy sekä ihmisoikeuksien että kestävän kehityksen näkökulmasta. Työpajassa käydään läpi vaateteollisuuden ympäristövaikutuksia sekä eettisiä ongelmia ja tutustutaan vastuulliseen kuluttamiseen sekä tekstiilien kierrätykseen. Teemoihin pureudutaan käytännön esimerkkien ja tehtävien sekä tuoreen tutkimustiedon kautta vestonomi ja aikuiskouluttaja Pipsa Niemen johdolla. Vaatetusalan eettiset ja ekologiset ongelmat -työpaja innostaa opiskelijoita tekemään vastuullisempia kulutuspäätöksiä ja kannustaa kriittiseen ajatteluun. Työpaja on kaikille avoin ja maksuton. Tila on esteetön.

Torstai 28.10.2021 klo 18-20
Eettisen läppärin jäljillä -elokuvanäytös ja keskustelutilaisuus etäyhteyksin
Ilmoittautuminen on päättynyt.

Tietokone ja puhelin helpottavat elämäämme monella tapaa, mutta niiden valmistamiseen liittyy monia ihmisoikeus- ja ympäristöongelmia. Elektroniikkatuotannon eettiset epäkohdat liittyvät niin Kongon lapsityövoimaan kuin elektroniikkatehtaiden vaarallisiin työoloihin. Missä on elektroniikkateollisuuden eettinen läppäri? Miksi sellaista ei ole olemassa? Eettisen läppärin jäljillä -dokumenttielokuva kertoo suomalaisen ihmisoikeusaktivisti Anna Härrin yrityksestä mullistaa elektroniikkateollisuuteen liittyvät ihmisoikeusrikkomukset ja ympäristöhaasteet. Härri on päättänyt rakentaa eettisen läppärin. Härri ei kaihda haasteita, vaan matkustaa rohkeasti eettisten mineraalien ja elektroniikan perässä niin Etelä-Kongon kobolttikaivoksille kuin Sotkamon Talvivaaraan. Elokuvan jälkeen keskustellaan asiantuntijoiden johdolla globaalista elektroniikkatuotannosta ja siitä, mitä me kaikki voimme edistää eettisemmän elektroniikan käyttöä. Mukana keskustelemassa Eetin paikalliskoordinaattori Helena Lehti ja tutkija Veera Kinnunen, joka työskentelee tutkijana Suomen Akatemian rahoittamassa Jäteyhteiskunta-hankkeessa. Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton.

Lisäksi luvassa on paljon LYYn järjestämiä tapahtumia:

Maaantantaina 25.10. Vastuullisuusviikon kirppis

Tiiistaina 26.10. Vastuullisuusviikon vaalipaneeli

Perjantaina 29.10. Hävikkisitsit

Lue lisää täältä ja ilmoittaudu mukaan täällä (linkki aukeaa uuteen välilehteen).

Maanantai 1.11. kello 14.30–16
Kestävä kulutus -webinaari
Zoom

Miksi on tärkeää, että muutamme kulutustottumuksiamme vastuullisemmiksi ja kestävimmiksi? Miten edistää ennen kaikkea kulutuksen kestävyyttä, ei vain kestävää kulutusta? Webinaarissa pohditaan kestävää kuluttamista arkipäivän, talouden, politiikan ja yhteiskunnan näkökulmista. Mukana puhumassa on sosiologian professori Terhi-Anna Wilska, ekonomisti Anni Marttinen, Sitran Kestävä arki -aihealueen projektijohtaja Markus Terho sekä europarlamentaarikko Henna Virkkunen.

Kommenttipuheenvuoroja kuullaan Jyväskylän yliopiston resurssiviisausyhteisöltä luonnonsuojelubiologi Panu Halmeelta sekä JYY:n opiskelijaedustajalta. Keskustelussa halutaan tuoda esille erityisesti opiskelijan näkökulmaa ja sitä, miten voidaan kannustaa opiskelijoita ja nuoria tekemään vastuullisia kulutuspäätöksiä. Tervetuloa kuuntelemaan ja osallistumaan itsekin keskusteluun!

Ilmoittautuminen on sulkeutunut.

Tiistai 2.11.2021 kello 8.30-10.30
Yritysesittelyaamupala
Ravintola Ilokivi

Millainen on vastuullinen yritys? Miten yritys voi edistää kestävää kehitystä? Nyt on hyvä tilaisuus päästä tutustumaan vastuullisuuden ja kestävän kehityksen kanssa toimiviin paikallisiin yrityksiin! Parkkipaikkojen vertaisvuokrausta tarjoava Shareway kertoo jakamistalouden mahdollisuuksista ja siitä, miten se voi edistää resurssiviisautta ja kestävää kehitystä. Second hand -vaatteita myyvä kauppa Aarre Store pureutuu esittäytymisen yhteydessä mm. siihen, miten jokainen voi löytää oman kestotyylin.

Tapahtuma järjestetään yhteistyössä Jyväskylä Entrepreneurship Societyn kanssa. Tilaisuus on avoin kaikille ja aamupalalla tarjotaan osallistujille vegaanista purtavaa ravintola Ilokivellä.

Ilmoittautuminen on sulkeutunut.

Keskiviikko 3.11. kello 14–17
Vaatetusalan eettiset ja ekologiset ongelmat -työpaja
Ruusupuiston aula

Pitkät työpäivät, vaaralliset työolot ja liian pienet palkat ovat vaatetehtaissa arkipäivää. Ostosreissulla ei välttämättä tule ajatelleeksi, miten paljon ongelmia vaatteiden tuotantoketjuun liittyy sekä ihmisoikeuksien että kestävän kehityksen näkökulmasta. Työpajassa käydään läpi vaateteollisuuden ympäristövaikutuksia sekä eettisiä ongelmia ja tutustutaan vastuulliseen kuluttamiseen sekä tekstiilien kierrätykseen. Teemoihin pureudutaan käytännön esimerkkien ja tehtävien sekä tuoreen tutkimustiedon kautta vestonomi ja aikuiskouluttaja Pipsa Niemen johdolla. Vaatetusalan eettiset ja ekologiset ongelmat -työpaja innostaa opiskelijoita tekemään vastuullisempia kulutuspäätöksiä ja kannustaa kriittiseen ajatteluun. Työpaja on kaikille avoin ja maksuton.

Ilmoittautuminen on sulkeutunut.

Torstai 4.11. kello 18–20
Eettisen läppärin jäljillä -elokuvanäytös ja keskustelutilaisuus
Ilokiven alakerta

Tietokone ja puhelin helpottavat elämäämme monella tapaa, mutta niiden valmistamiseen liittyy monia ihmisoikeus- ja ympäristöongelmia. Elektroniikkatuotannon eettiset epäkohdat liittyvät niin Kongon lapsityövoimaan kuin elektroniikkatehtaiden vaarallisiin työoloihin. Missä on elektroniikkateollisuuden eettinen läppäri? Miksi sellaista ei ole olemassa? Eettisen läppärin jäljillä -dokumenttielokuva kertoo suomalaisen ihmisoikeusaktivisti Anna Härrin yrityksestä mullistaa elektroniikkateollisuuteen liittyvät ihmisoikeusrikkomukset ja ympäristöhaasteet. Härri on päättänyt rakentaa eettisen läppärin. Härri ei kaihda haasteita, vaan matkustaa rohkeasti eettisten mineraalien ja elektroniikan perässä niin Etelä-Kongon kobolttikaivoksille kuin Sotkamon Talvivaaraan. Elokuvan jälkeen keskustellaan asiantuntijoiden johdolla globaalista elektroniikkatuotannosta ja siitä, mitä me kaikki voimme edistää eettisemmän elektroniikan käyttöä. Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton.

Ilmoittautuminen on sulkeutunut.

Perjantai 5.11.
Ainejärjestöjen kestävän kehityksen vaikuttajakoulutus
Paikka julkaistaan pian

Miten voimme edistää vastuullista kuluttamista ja arjen ekotekoja omissa yhteisöissämme? Tähän pähkinään pureudutaan kestävän kehityksen vaikuttajakoulutuksessa ammattilaiskouluttajan ohjaamana!

Koulutuksen vetää Elina Mikola, hän työskentelee vaikuttamistyön ja kestävän talouden asiantuntijana Fingossa.

Koulutus järjestetään yhteistyössä Fingon kanssa, joka on suomalaisten kansalaisjärjestöjen kattojärjestö ja toimii reilumman ja kestävämmän maailman puolesta. Koulutukseen ovat tervetulleita kaikki Jyväskylän yliopiston opiskelijat, ainejärjestöjen edustajat, opiskelijaedustajat ja muut yliopiston kanssa vaikuttamistyötä tekevät tahot. Tule oppimaan ja innostumaan kestävyysvaikuttamisesta yhdessä!

Ilmoittautuminen on sulkeutunut.

 

Lisäksi

 

JYYn ympäristövaliokunnan Kirppisapprot 1.-3.11.

Yhteiskuntamme isoimpia ongelmia on jatkuvasti uusien tavaroiden hankkiminen, mikä on pitkällä aikavälillä kestämätöntä. Kirpputoreilta voi löytää itselle tai lahjaksi hienoja aarteita, jotka ovat olleet jollekin toiselle tarpeettomia. Jos Jyväskylän kirpputoritarjonta on vielä tuntematon, niin nyt saat hyvän syyn tutustua siihen! Ympäristövaliokunta järjestää yhteistyössä JYY:n kanssa Kirppisapprot, joihin on lähtenyt mukaan useita eri kirpputoreja ympäri Jyväskylää.

Vierailemalla vähintään neljällä eri kirpparilla 1.-3.11. ja ottamalla itsestäsi niiden luona kuvan saat upean haalarimerkin koristamaan haalareitasi! Merkki on haettavissa 4.11. klo 14-18 ja 5.11. klo 14-16 kirjasto Lähteeltä luokasta B239. Varaudu näyttämään ottamasi neljä kuvaa. Sata ensimmäistä palkitaan, joten älä viivyttele!

TAPAHTUMASSA OVAT MUKANA SEURAAVAT KIRPPARIT – käy neljässä tai vaikka kaikissa:

Aarre Store (erityisesti tätä tapahtumaa varten auki ma-ke!) (Cygnaeuksenkatu 5, klo 12-18)
Keskustan kirppis (Vapaudenkatu 40-42, klo 11-18)
Talentti Harjunporras (Gummerruksenkatu 13, klo 10-18)
kirpparilla.fi (Sorastajantie 1, 10-18)
UFF (Asemakatu 4, klo 10-19)
Kilpisen kirppis (Vapaudenkatu 38A, käynti Kilpisenkadulta, klo 10-17)
Seppälä SPR (Ahjokatu 14-16, klo 10-18)
Fida Jyväskylä (Tapionkatu 12, klo 9-17)

Vaatetusalan eettiset ja ekologiset ongelmat -työpaja
Tiistaina 2.11. kello 15–17, Zoom
Ilmoittautuminen on sulkeutunut.

Pitkät työpäivät, vaaralliset työolot ja liian pienet palkat ovat vaatetehtaissa arkipäivää. Ostosreissulla ei välttämättä tule ajatelleeksi, miten paljon ongelmia vaatteiden tuotantoketjuun liittyy sekä ihmisoikeuksien että kestävän kehityksen näkökulmasta. Työpajassa käydään läpi vaateteollisuuden ympäristövaikutuksia sekä eettisiä ongelmia ja tutustutaan vastuulliseen kuluttamiseen sekä tekstiilien kierrätykseen. Teemoihin pureudutaan käytännön esimerkkien ja tehtävien sekä tuoreen tutkimustiedon kautta vestonomi ja aikuiskouluttaja Pipsa Niemen johdolla. Vaatetusalan eettiset ja ekologiset ongelmat -työpaja innostaa opiskelijoita tekemään vastuullisempia kulutuspäätöksiä ja kannustaa kriittiseen ajatteluun. Työpaja on kaikille avoin ja maksuton.

Eettisen läppärin jäljillä -elokuvanäytös ja keskustelutilaisuus perjantaina 5.11.2021 kello 15–17, Zoom
Ilmoittautuminen on sulkeutunut

Tietokone ja puhelin helpottavat elämäämme monella tapaa, mutta niiden valmistamiseen liittyy monia ihmisoikeus- ja ympäristöongelmia. Elektroniikkatuotannon eettiset epäkohdat liittyvät niin Kongon lapsityövoimaan kuin elektroniikkatehtaiden vaarallisiin työoloihin. Missä on elektroniikkateollisuuden eettinen läppäri? Miksi sellaista ei ole olemassa? Eettisen läppärin jäljillä -dokumenttielokuva kertoo suomalaisen ihmisoikeusaktivisti Anna Härrin yrityksestä mullistaa elektroniikkateollisuuteen liittyvät ihmisoikeusrikkomukset ja ympäristöhaasteet. Härri on päättänyt rakentaa eettisen läppärin. Härri ei kaihda haasteita, vaan matkustaa rohkeasti eettisten mineraalien ja elektroniikan perässä niin Etelä-Kongon kobolttikaivoksille kuin Sotkamon Talvivaaraan. Elokuvan jälkeen keskustellaan asiantuntijoiden johdolla globaalista elektroniikkatuotannosta ja siitä, mitä me kaikki voimme edistää eettisemmän elektroniikan käyttöä. Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton. Tila on esteetön.

Vaatetusalan eettiset ja ekologiset ongelmat -työpaja 9.11. klo 15–17
Zoom
Ilmoittautuminen on sulkeutunut.

Pitkät työpäivät, vaaralliset työolot ja liian pienet palkat ovat vaatetehtaissa arkipäivää. Ostosreissulla ei välttämättä tule ajatelleeksi, miten paljon ongelmia vaatteiden tuotantoketjuun liittyy sekä ihmisoikeuksien että kestävän kehityksen näkökulmasta. Työpajassa käydään läpi vaateteollisuuden ympäristövaikutuksia sekä eettisiä ongelmia ja tutustutaan vastuulliseen kuluttamiseen sekä tekstiilien kierrätykseen. Teemoihin pureudutaan käytännön esimerkkien ja tehtävien sekä tuoreen tutkimustiedon kautta vestonomi ja aikuiskouluttaja Pipsa Niemen johdolla. Vaatetusalan eettiset ja ekologiset ongelmat -työpaja innostaa opiskelijoita tekemään vastuullisempia kulutuspäätöksiä ja kannustaa kriittiseen ajatteluun. Työpaja on kaikille avoin ja maksuton.

Eettisen läppärin jäljillä -elokuvanäytös ja keskustelutilaisuus 11.11. kello 18–20
Zoom
Ilmoittautuminen on sulkeutunut.

Tietokone ja puhelin helpottavat elämäämme monella tapaa, mutta niiden valmistamiseen liittyy monia ihmisoikeus- ja ympäristöongelmia. Elektroniikkatuotannon eettiset epäkohdat liittyvät niin Kongon lapsityövoimaan kuin elektroniikkatehtaiden vaarallisiin työoloihin. Missä on elektroniikkateollisuuden eettinen läppäri? Miksi sellaista ei ole olemassa? Eettisen läppärin jäljillä -dokumenttielokuva kertoo suomalaisen ihmisoikeusaktivisti Anna Härrin yrityksestä mullistaa elektroniikkateollisuuteen liittyvät ihmisoikeusrikkomukset ja ympäristöhaasteet. Härri on päättänyt rakentaa eettisen läppärin. Härri ei kaihda haasteita, vaan matkustaa rohkeasti eettisten mineraalien ja elektroniikan perässä niin Etelä-Kongon kobolttikaivoksille kuin Sotkamon Talvivaaraan. Elokuvan jälkeen keskustellaan asiantuntijoiden johdolla globaalista elektroniikkatuotannosta ja siitä, mitä me kaikki voimme edistää eettisemmän elektroniikan käyttöä. Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton.

Vaatetusalan eettiset ja ekologiset ongelmat -työpaja
tiistaina 16.11. kello 14-17, Argentinasalen, Kåren (Hämeenkatu 22), Turku
Ilmoittautuminen on sulkeutunut.

Pitkät työpäivät, vaaralliset työolot ja liian pienet palkat ovat vaatetehtaissa arkipäivää. Ostosreissulla ei välttämättä tule ajatelleeksi, miten paljon ongelmia vaatteiden tuotantoketjuun liittyy sekä ihmisoikeuksien että kestävän kehityksen näkökulmasta. Työpajassa käydään läpi vaateteollisuuden ympäristövaikutuksia sekä eettisiä ongelmia ja tutustutaan vastuulliseen kuluttamiseen sekä tekstiilien kierrätykseen. Teemoihin pureudutaan käytännön esimerkkien ja tehtävien sekä tuoreen tutkimustiedon kautta vestonomi ja aikuiskouluttaja Pipsa Niemen johdolla. Vaatetusalan eettiset ja ekologiset ongelmat -työpaja innostaa opiskelijoita tekemään vastuullisempia kulutuspäätöksiä ja kannustaa kriittiseen ajatteluun.

Työpaja on kaikille avoin ja maksuton. Tila on esteetön. Tapahtuma järjestetään englanniksi.

Äly(tön)puhelin -peli-ilta
Torstaina 18.11. kello 18-20, Argentinasalen, Kåren (Hämeenkatu 22), Turku
Ilmoittautuminen on sulkeutunut.

Nyt voit koettaa ihan itse, onnistuuko vastuullisen, tai edes vastuullisen näköisen, kännykän tekeminen – ja saatko puhelimen valmiiksi ennen kilpailevia yrityksiä! Matkaasi voivat kuitenkin hidastaa someskandaalit, kodittomat jääkarhut, kauppapolitiikan heilahtelut sekä monet muut yllättävät tekijät. Tule mukaan oppimaan lisää aiheista rennoissa merkeissä yhteisessä peli-illassa!

Tapahtuma on kaikille avoin ja maksuton. Tila on esteetön.  Peli-ilta järjestetään englanniksi.

Vaatetusalan eettiset ja ekologiset ongelmat -työpaja

Joensuu 22.11.2021 kello 14-17, F103, Itä-Suomen yliopisto
Ilmoittautuminen on sulkeutunut.

Kuopio 23.11.2021 kello 14-17, Lukema, Itä-Suomen yliopisto
Ilmoittautuminen on sulkeutunut.

Pitkät työpäivät, vaaralliset työolot ja liian pienet palkat ovat vaatetehtaissa arkipäivää. Ostosreissulla ei välttämättä tule ajatelleeksi, miten paljon ongelmia vaatteiden tuotantoketjuun liittyy sekä ihmisoikeuksien että kestävän kehityksen näkökulmasta. Työpajassa käydään läpi vaateteollisuuden ympäristövaikutuksia sekä eettisiä ongelmia ja tutustutaan vastuulliseen kuluttamiseen sekä tekstiilien kierrätykseen. Teemoihin pureudutaan käytännön esimerkkien ja tehtävien sekä tuoreen tutkimustiedon kautta vestonomi ja aikuiskouluttaja Pipsa Niemen johdolla. Vaatetusalan eettiset ja ekologiset ongelmat -työpaja innostaa opiskelijoita tekemään vastuullisempia kulutuspäätöksiä ja kannustaa kriittiseen ajatteluun. Työpaja on kaikille avoin ja maksuton.

Eettisen läppärin jäljillä -elokuvanäytös ja keskustelutilaisuus (Joensuun kampus)

24.11.2021 kello 18-20, etäyhteyksin
Ilmoittautuminen on sulkeutunut.

Tietokone ja puhelin helpottavat elämäämme monella tapaa, mutta niiden valmistamiseen liittyy monia ihmisoikeus- ja ympäristöongelmia. Elektroniikkatuotannon eettiset epäkohdat liittyvät niin Kongon lapsityövoimaan kuin elektroniikkatehtaiden vaarallisiin työoloihin. Missä on elektroniikkateollisuuden eettinen läppäri? Miksi sellaista ei ole olemassa? Eettisen läppärin jäljillä -dokumenttielokuva kertoo suomalaisen ihmisoikeusaktivisti Anna Härrin yrityksestä mullistaa elektroniikkateollisuuteen liittyvät ihmisoikeusrikkomukset ja ympäristöhaasteet. Härri on päättänyt rakentaa eettisen läppärin. Härri ei kaihda haasteita, vaan matkustaa rohkeasti eettisten mineraalien ja elektroniikan perässä niin Etelä-Kongon kobolttikaivoksille kuin Sotkamon Talvivaaraan. Elokuvan jälkeen keskustellaan asiantuntijoiden johdolla globaalista elektroniikkatuotannosta ja siitä, mitä me kaikki voimme edistää eettisemmän elektroniikan käyttöä. Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton.

Eettisen läppärin jäljillä -elokuvanäytös ja keskustelutilaisuus (Kuopion kampus)

15.12.2021 kello 18-20, etäyhteyksin
Ilmoittautuminen on sulkeutunut.

Tietokone ja puhelin helpottavat elämäämme monella tapaa, mutta niiden valmistamiseen liittyy monia ihmisoikeus- ja ympäristöongelmia. Elektroniikkatuotannon eettiset epäkohdat liittyvät niin Kongon lapsityövoimaan kuin elektroniikkatehtaiden vaarallisiin työoloihin. Missä on elektroniikkateollisuuden eettinen läppäri? Miksi sellaista ei ole olemassa? Eettisen läppärin jäljillä -dokumenttielokuva kertoo suomalaisen ihmisoikeusaktivisti Anna Härrin yrityksestä mullistaa elektroniikkateollisuuteen liittyvät ihmisoikeusrikkomukset ja ympäristöhaasteet. Härri on päättänyt rakentaa eettisen läppärin. Härri ei kaihda haasteita, vaan matkustaa rohkeasti eettisten mineraalien ja elektroniikan perässä niin Etelä-Kongon kobolttikaivoksille kuin Sotkamon Talvivaaraan. Elokuvan jälkeen keskustellaan asiantuntijoiden johdolla globaalista elektroniikkatuotannosta ja siitä, mitä me kaikki voimme edistää eettisemmän elektroniikan käyttöä. Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton.

Lue uusimmat kehyblogit