Kestävyys kannattaa, kannata kestävyyttä -hanke

Suomen ylioppilaskuntien liiton ja kahdeksan ylioppilaskunnan yhteinen Kestävyys kannattaa, kannata kestävyyttä -hanke herättelee opiskelijoita pohtimaan kulutustottumustemme vaikutuksia ja tekee tutuksi YK:n kestävän kehityksen tavoitteita.

Suomen ylioppilaskuntien liiton sekä Helsingin, Turun, Åbo Akademin, Itä-Suomen, Jyväskylän, Lapin, Taideyliopiston ja Lappeenrannan teknillisen yliopiston ylioppilaskuntien yhteinen hanke haastaa opiskelijat pohtimaan kulutustottumustemme vaikutuksia ja tekee tutuksi YK:n kestävän kehityksen tavoitteita. Hanke tutustuttaa opiskelijat erityisesti tavoitteeseen numero 12, joka keskittyy kulutus- ja tuotantotapojen kestävyyteen sekä vastuulliseen kuluttamiseen.

Osana hanketta kaikissa ylioppilaskunnissa järjestetään syys-marraskuussa 2021 ja 2022 vastuulliseen kuluttamiseen liittyviä tapahtumia ja koulutuksia, jotka käsittelevät muun muassa vaate- ja elektroniikkateollisuuden vastuullisuutta. Tapahtumia järjestetään yhteistyössä Reilun kaupan ja Eettisen kaupan puolesta ry:n kanssa. Lisäksi luvassa on mielenkiintoisia blogitekstejä ja podcasteja. Helsingissä, Turussa ja Jyväskylässä toteutetaan paikalliskoordinaattoreiden johdolla myös erilliset kestävän kehityksen teemaviikot.

Tulevat tapahtumat

Vuonna 2021 jokaisessa hankkeessa mukana olevassa ylioppilaskunnassa järjestetään Vaatetusalan eettiset ja ekologiset ongelmat -työpaja ja Eettisen läppärin jäljillä -elokuvanäytös ja keskustelutilaisuus. Tapahtumien tarkat ajankohdat päivitetään verkkosivuille myöhemmin.

Vaatetusalan eettiset ja ekologiset ongelmat -työpaja

Pitkät työpäivät, vaaralliset työolot ja liian pienet palkat ovat vaatetehtaissa arkipäivää. Ostosreissulla ei välttämättä tule ajatelleeksi, miten paljon ongelmia vaatteiden tuotantoketjuun liittyy sekä ihmisoikeuksien että kestävän kehityksen näkökulmasta. Työpajassa käydään läpi vaateteollisuuden ympäristövaikutuksia sekä eettisiä ongelmia ja tutustutaan vastuulliseen kuluttamiseen sekä tekstiilien kierrätykseen. Teemoihin pureudutaan käytännön esimerkkien ja tehtävien sekä tuoreen tutkimustiedon kautta vestonomi ja aikuiskouluttaja Pipsa Niemen johdolla. Vaatetusalan eettiset ja ekologiset ongelmat -työpaja innostaa opiskelijoita tekemään vastuullisempia kulutuspäätöksiä ja kannustaa kriittiseen ajatteluun. Työpaja on kaikille avoin ja maksuton.

Eettisen läppärin jäljillä -elokuvanäytös ja keskustelutilaisuus

Tietokone ja puhelin helpottavat elämäämme monella tapaa, mutta niiden valmistamiseen liittyy monia ihmisoikeus- ja ympäristöongelmia. Elektroniikkatuotannon eettiset epäkohdat liittyvät niin Kongon lapsityövoimaan kuin elektroniikkatehtaiden vaarallisiin työoloihin. Missä on elektroniikkateollisuuden eettinen läppäri? Miksi sellaista ei ole olemassa? Eettisen läppärin jäljillä -dokumenttielokuva kertoo suomalaisen ihmisoikeusaktivisti Anna Härrin yrityksestä mullistaa elektroniikkateollisuuteen liittyvät ihmisoikeusrikkomukset ja ympäristöhaasteet. Härri on päättänyt rakentaa eettisen läppärin. Härri ei kaihda haasteita, vaan matkustaa rohkeasti eettisten mineraalien ja elektroniikan perässä niin Etelä-Kongon kobolttikaivoksille kuin Sotkamon Talvivaaraan. Elokuvan jälkeen keskustellaan asiantuntijoiden johdolla globaalista elektroniikkatuotannosta ja siitä, mitä me kaikki voimme edistää eettisemmän elektroniikan käyttöä. Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton.

 

Hankkeelle on myönnetty Suomen ulkoministeriön viestintä- ja globaalikasvatustukea.

Ulkoministeriön logo, jonka vieressä lukee tuettu Suomen kehitysyhteistyövaroin.

Lisätietoja

Sinituuli Suominen

Kehityspolitiikan asiantuntija

sinituuli.suominen@syl.fi

+358 44 780 0220