Kansainvälistyminen pysähtyi, mutta sitten alkoi aivoriihi!

Keväällä vaikutti siltä, että kansainvälistyminen on peruttu, eikä asialle ehdittäisi mitään tehdä.

Kuitenkin yhtäkkiä kautta Euroopan lensi vanhoista ideoista uusia versioita kuin oikein innokkaassa aivoriihessä.  

Palataan kesän alkuun niin kerron teille tarkemmin, mitä tällä tarkoitan. Kuten aiemmassa blogissani kirjoitin, syksyn fyysisiä vaihtoja peruttiin ja joissakin korkeakouluissa varovaisesti keskusteltiin virtuaalivaihdoista. Mutta totuus on, että kenelläkään ei ollut yhtenäistä kuvaa siitä, mitä virtuaalivaihdot tai digiliikkuvuus tarkoittivat. Molemmista tuli enemmänkin muotisanoja.

Virtuaalivaihdot ja digiliikkuvuus ovat tietenkin asioita, joista on jo monta vuotta keskusteltu eurooppalaisella koulutuskentällä. Keskustelu on kuitenkin edennyt hyvin hitaasti, koska nämä eivät ole koskaan saaneet kovin suurta kannatusta. Tämän poikkeuksellisen vuoden johdosta kaikki digiloikkaan ja nopeisiin tutkintoihin liittyvät asiat ponnahtivat pinnalle. Tämän takia kesä ja syksy näyttäytyivät minulle siltä, että koko ajan puhuttiin lyhyistä tutkintokokonaisuuksista ja virtuaalivaihdoista ilman, että kukaan tiesi, mitä ne oikeasti tarkoittavat. 

Erikoisinta tässä onkin se, että kaikki ovat yrittäneet ymmärtää mitä muut yhteistyötahot tarkoittavat samoilla sanoilla. Ei olla voitu olettaa, että samat termit tarkoittavat samaa kaikille yhteistyötahoille. Se vasta tekeekin edunvalvontatyöstä haastavaa, kun puhutaan samoilla sanoilla, mutta merkitykset voivat olla yhtä erilaisia kuin puu ja kivi.

Joten tässä ehdotukseni sanakirjalisäykseksi:

Digiliikkuvuus

  1. Opintojen suorittaminen ulkomailla 
  2. Vaihto-opiskelua ilman fyysistä kulttuurista kontaktia
  3. Puhekieli: Virtuaalivaihto

Esimerkiksi: Kävin juuri virtuaaliluennolla osana digiliikkuvuusjaksoa.
Katso myös: Vaihto-opiskelu, opiskelu, korkeakoulutus

SYL:n päivitetyn poliittisen linjapaperin mukaan kotikansainvälistyminen ja digiliikkuvuus ovat saavutettavuuden kannalta erinomaisia kansainvälistymisen keinoja, mutta kestävästi toteutetun fyysisen kansainvälisen liikkuvuuden pitää olla ensisijainen liikkuvuusmuoto ja sitä tulisi tukea. 

Toisin sanoen näemme virtuaalivaihtojen hyvät puolet, mutta tulemme jatkossakin olemaan fyysisen liikkuvuuden vahva puolustaja. Tämän takia on myös hienoa nähdä, että eurooppalainen kattojärjestömme European Students’ Union aikoo selventää linjaansa virtuaalivaihtoihin ja kotikansainvälistymiseen. Koska juuri tällä hetkellä käydään tärkeimmät keskustelut siitä, mikä on digiliikkuvuuden tulevaisuus. Keskustellaanko siitä tulevaisuudessa säästövaihtoehtona fyysiselle liikkuvuudelle vai täydentävänä osana liikkuvuutta, joka parantaisi saavutettavuutta erityistilanteissa?

 

Frans Cederlöf

Hallituksen jäsen

Uusimmat julkaisut

Katso lisää
Syl contact us SYL LOGO
Kysymyksiä? Ota yhteyttä!
Olemme opiskelijaelämän asiantuntijat palveluksessasi. Vastaamme mielellämme kaikkiin opiskelijoihin ja korkeakoulutukseen liittyviin ajankohtaisiin kysymyksiin.