KENKKU: Miksi meitä kiinnostaa?

SYL on Suomen ylioppilaskuntien kattojärjestö ja ajaa kansallisella tasolla opiskelijoiden asemaa. Lisäksi SYL tekee ja kommentoi kehitysyhteistyötä ja sen sisällä toimii kehitysyhteistyöasianneuvottelukunta, tuttavallisemmin KENKKU. Miksi?

Syitä on monia, ja tässä muutama mainitakseni kolme asiaa. Ensinnäkin kyse on oikeudenmukaisuudesta. Kehitys on maailmanlaajuisesti hyvin epätasaista ja eriarvioisuus niin maiden sisällä kuin välilläkin on kasvanut.  Kehitysyhteistyö merkitsee vastuunottoa. Toiseksi yliopistolain 46 pykälän mukaan ylioppilaskuntien tehtävänä on edistää jäsentensä yhteiskunnallista, henkisiä ja sosiaalisia sekä opiskeluun ja opiskelijan yhteiskunnalliseen asemaan liittyviä pyrkimyksiä. Lisäksi ylioppilaskuntien tehtävänä on osallistua yliopiston kasvatustehtävään ”valmistamalla opiskelijoita aktiiviseen, valveutuneeseen ja kriittiseen kansalaisuuteen”.  Globaalit haasteet koskettavat meitä kaikkia, eikä yllä kuvailtu kansalainen voi sulkeutua näiltä haasteilta nykymaailmassa. Siksi myös Suomen ylioppilaskuntien liiton on tärkeää toimia kehitysyhteistyön ja muiden globaalien teemojen, kuten kestävän kehityksen, eteen. SYL myös osallistaa opiskelijoita Suomessa toimimaan esimerkiksi KENKKUn kautta. Kolmanneksi kyse on mielipidemittauksista. Ulkoministeriön Taloustutkimuksella teettämästä mielipidemittauksesta selviää, että lähes 90 prosenttia suomalaisista pitää kehitysyhteistyötä tärkeänä.

SYL:n kehitysyhteistyön teemoja ovat olleet vuosikymmenten ajan koulutus ja opiskelijoiden tukeminen, sillä opiskelijajärjestönä se tunnustaa koulutuksen merkityksen yhteiskunnassa ja ihmisten elämässä. SYL myös ajaa koulutusta Suomen kehityspolitiikan kärkiteemaksi sekä kehitysyhteistyörahoituksen nostamista 0,7 prosenttiin valtion budjetista.

KENKKUun kuuluu iso liuta eri ylioppilaskuntien vapaaehtoisia ja se toimii yhdessä hallituksen kehitysyhteistyöstä vastavan jäsenen ja kehityspolitiikan asiantuntijan kanssa.  Tänä vuonna jäseniä on Turun, Oulun, Lapin, Helsingin, Jyväskylän ja Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnista. Koulutustaustaa on monenlaista, mutta kiinnostus kehitysyhteistyötä ja muita globaaleja kysymyksiä kohtaan yhdistää. Kuluneen lukukauden aikana olemme viestintä-, verkosto- ja vaikuttamistiimeissä keskittyneet erityisesti vaaleihin ja globaaleista kysymyksistä viestimiseen.

Allekirjoittanut haki vuosi sitten KENKKUun, sillä kehitysyhteistyökysymykset ja muut globaalit teemat ovat lähellä sydäntäni. Kehitysyhteistyö liittyy mielestäni niin globaaliin vastuuseen, solidaarisuuteen, oikeudenmukaisuuteen kuin valtioiden väliseen kumppanuuteen. Lista on pitkä, mutta tässä muutama mainitakseni. Nämä ovat arvoja, joita meidän kaikkien tulisi puolustaa yhteisellä maapallollamme. Näin KENKKUn mahdollisuutena toimia näiden asioiden parissa kansallisella tasolla sekä tilaisuutena oppia uutta.

SYL haluaa olla mukana rakentamassa parempaa maailmaa – ja hyvä niin, sillä me opiskelijoina tiedämme, kuinka tärkeää esimerkiksi koulutus ja riittävä elintaso ovat ihmisen hyvinvoinnille. Hyvinvoivista yksilöistä kasvaa hyvinvoiva yhteiskunta.  Ja siksi meitä kiinnostaa.

 

Viola Luokkala

KENKKU-jäsen

Uusimmat julkaisut

Katso lisää
Syl contact us SYL LOGO
Kysymyksiä? Ota yhteyttä!
Olemme opiskelijaelämän asiantuntijat palveluksessasi. Vastaamme mielellämme kaikkiin opiskelijoihin ja korkeakoulutukseen liittyviin ajankohtaisiin kysymyksiin.