Kohti tasa-arvoisempaa työelämää

Sosiaalipolitiikan asiantuntijamme Sonja Raitamäki kirjoittaa työelämän tasa-arvosta ja siitä, millaisia askeleita olisi seuraavaksi otettava kohti tasa-arvoisempaa työllisyyspolitiikkaa.

SYL järjestää torstaina 25.10. klo 1012 Kaisa-talon Kirja & Kahvi:ssa työelämäaiheisen seminaarin nuorten työllistymisestä ja asenteista työelämää kohtaan. Tilaisuuden tapahtumasivu Facebookissa löytyy täältä: https://www.facebook.com/events/315273309052859/

 

Kävimme keväällä ylioppilaskuntien työelämävastaavien kanssa Ekonomien vieraana, ja he esittelivät meille työelämän tasa-arvoon liittyvän tutkimuksensa tuloksia sekä omia näkemyksiään työelämän tasa-arvosta. Olin vaikuttunut Ekonomien tekemästä työstä, mutta samaan aikaan petyin ja harmistuin tutkimuksen tuloksista.

Opiskeluaikana ekonomeista 79 % naisista ja 71 % miehistä ajatteli pariskunnan osapuolten urien olevan yhtä tärkeitä. Kuitenkin, kun ekonomit siirtyivät työelämään, luvut muuttuivat. Enää vain 51 % miehistä ja 54 % naisista ajatteli kummankin uran olevan yhtä tärkeitä. Valitettavasti luvut tipahtivat niin, että miehet alkoivat pitää omaa uraansa tärkeämpänä ja naiset puolison uraa. En usko, että nämä luvut koskevat vain ekonomeja.

Islannissa tehtiin perhevapaauudistus, jossa yhdeksän kuukauden vanhempainvapaat on jaettu siten, että isä ja äiti saavat molemmat kolme kuukautta vanhempainvapaata. Yhden  jakson (kesto kolme kuukautta) vanhemmat saavat jakaa kuten haluavat. Tämä on sama malli, jota kannatamme SYL:ssa.

Islannin malli on johtanut siihen, että nykyään vanhempainpäivärahoista isien osuus on noin 30 %. Suomessa tämä luku on alle 10 %. Islanti on muuten jo useampana vuonna valittu parhaaksi maaksi naisille ja siellä on myös paras lasten hyvinvointi.

Perinteinen keskustelu vanhemmuudesta ja äitiydestä on muuttunut ja muuttuu jatkuvasti uusien sukupolvien käsissä. Aikaisemmin päivähoito nähtiin vanhempien oikeutena viedä lapset hoitoon työpäivän ajaksi. Nykyään varhaiskasvatus nähdään myös lapsen oikeutena päästä osaksi suunnitelmallista ja tavoitteellista toimintaa, jolla edistetään hänen kasvuaan, kehitystä ja oppimista. Tämä keskustelun muutos varmasti lisää varhaiskasvatuksen arvostusta ja tekee siitä entistä suositumpaa.

Seuraavaksi on aika muokata keskustelua vanhempainvapaasta tasa-arvoisempaan suuntaan. Meidän tulee nähdä vanhempainvapaan käyttäminen myös isän oikeutena ja velvollisuutena. Se on välttämätöntä, jos haluamme edistää tasa-arvoisempaa työelämää.

On surullista, että perhevapaauudistusta ei saatu vietyä läpi tällä hallituskaudella. Jokaisen itseään kunnioittavan tasa-arvon puolustajan ja feministin tulee seuraavissa vaaleissa varmistaa, että oma ehdokas on valmis viemään perhevapaauudistuksen maaliin. On täysin kestämätöntä tasa-arvon edistymisen kannalta olla tekemättä tätä uudistusta seuraavalla hallituskaudella.

 

Sonja Raitamäki

SYL:n sosiaalipolitiikan asiantuntija

 

Lähteet:

Child well-being in rich countries

https://www.unicef-irc.org/publications/pdf/rc11_eng.pdf

Suomen ekonomit

https://www.ekonomit.fi/etusivu

 

Kirjoittaja pahoittelee tekstin binääristä sukupuolten tarkastelua. Tekstissä käsitellyt tutkimukset on toteuttu binäärisesti. SYL tunnistaa sukupuolen moninaisuuden ja edistää toiminnassaan tasa-arvoa kaikille sukupuoleen katsomatta.

Uusimmat julkaisut

Katso lisää
Syl contact us SYL LOGO
Kysymyksiä? Ota yhteyttä!
Olemme opiskelijaelämän asiantuntijat palveluksessasi. Vastaamme mielellämme kaikkiin opiskelijoihin ja korkeakoulutukseen liittyviin ajankohtaisiin kysymyksiin.