Kohtuuhintainen joukkoliikenne on elintärkeä opiskelijoille

Kannanotto

28.9.2018

 

Osalla yliopistopaikkakunnista keskustellaan nyt joukkoliikenteen alennusten yhdenvertaisuudesta. Opiskelijalle joukkoliikenteen käyttäminen on usein välttämätöntä ja toimii ainoana linkkinä kodin, palveluiden ja kampuksen välillä. Opiskelijan koti ei aina ole keskeisellä sijainnilla opiskelun kannalta, jolloin matkustamisesta syntyy pakollisia kustannuksia.

Joukkoliikenteen opiskelija-alennuksiin on kirjattu ehtoja, jotka asettavat erityisesti vanhemmat opiskelijat heikompaan asemaan. Opiskelijat ovat monimuotoinen joukko ja siksi kannatamme alennusten laajentamista kohtelemaan yhdenvertaisesti jokaista opiskelijaa. Uudistuksen valmistelua ei saa tehdä nykyisten edunsaajien kustannuksella.

Alennus on tärkeä osa opiskelijan monimutkaisessa toimeentulossa. Vaikka muutosten myötä alennukseen oikeutettujen käyttäjäpohja laajenee, ei tuen tasoa tule heikentää. Jokaisessa yliopistokaupungissa tulee ottaa käyttöön 50 prosentin opiskelija-alennus.

“Yhdenvertaisuus alennusryhmien kesken tulee taata, mutta sitä ei saa tehdä tuensaajien kustannuksilla. Nyt käynnissä oleva Helsingin seudun liikenteen tapaus näyttää esimerkkiä muille kaupungeille ja on äärimmäisen tärkeää huomioida vaikutukset opiskelijoihin. Opiskelijan toimeentulo koostuu yksittäisistä tulonlähteistä ja alennuksista kun muutat yhtä, koko kokonaisuus horjuu”, sanoo SYL:n puheenjohtaja Miika Tiainen.

 

Lisätietoja:

 

Miika Tiainen

SYL:n puheenjohtaja

044 906 5007

miika.tiainen@syl.fi

 

Jani Sillanpää

SYL:n sosiaalipolitiikan asiantuntija

040 078 7006

jani.sillanpaa@syl.fi

Uusimmat julkaisut

Katso lisää
Syl contact us SYL LOGO
Kysymyksiä? Ota yhteyttä!
Olemme opiskelijaelämän asiantuntijat palveluksessasi. Vastaamme mielellämme kaikkiin opiskelijoihin ja korkeakoulutukseen liittyviin ajankohtaisiin kysymyksiin.