SYL:n kansainvälisen vaikuttamisen kulmakiviä on kahdesti vuodessa järjestetty matka Brysseliin. Yleensä reissuun lähtee yksi tai kaksi hallituksen jäsentä sekä EU-edunvalvonnan asiantuntija. Tänä syksynä reissuun lähti lisäkseni hallituksen EU-vastaava Petteri Heliste. Lähtö oli maanantaina 15.10. illalla SYL:n toimiston strategiapäivän jälkeen, mutta onneksi tällä kertaa meillä oli harvinaisena herkkuna suorat lennot molempiin suuntiin.
Brysseliin varaamme yleensä kolme kokonaista työpäivää vaikuttamiseen. Sovimme 15–20 tapaamista poliitikkojen ja sidosryhmien kanssa riippuen heidän aikatauluistaan. Työpäivämme alkavat noin klo 08:00 ja loppuvat klo 20–22 välillä. Esimerkiksi monella europarlamentaarikolla (tuttavallisemmin kutsumme heitä mepeiksi: MEP = Member of the European Parliament) on sen verran täysi kalenteri, että sovimme aamiaistapaamisia ja läheiset sidosryhmien edustajat lähtevät mielellään illalliselle nopean kokouksen sijasta. Vaikuttamismatkojen kohokohtiin kuuluu kuitenkin Euroopan parlamentissa vieraileminen ja siihen varataankin eniten aikaa. Olemme SYL:ssa ylpeitä siitä, kuinka hyvät kontaktit meillä on suomalaisiin meppeihin ja olemme kiitollisia, että meille varataan aina aikaa, vaikka mepit ehtisivätkin vain nopeille kahveille kahden kokouksen välissä. Euroopan parlamentin rakennus on sokkeloinen, mutta ehdottomasti tutustumisen arvoinen. Kuhina on kova, kun mepit, poliittisten ryhmien virkamiehet, avustajat, harjoittelijat ja vierailijat kävelevät ripeästi kokouksesta toiseen.
Sidosryhmistä oma kattojärjestömme European Students’ Union on tietenkin tärkein ja luonnollisin tavattava. Tämän lisäksi yritämme tavata mahdollisimman monta suomalaista edustajaa valtiolta, työmarkkinajärjestöistä, sekä koulutus- ja kansalaisjärjestöistä. Olemme tänä vuonna myös vahvistaneet välejä kansainvälisiin koulutuspoliittisiin järjestöihin, kuten European Universities Association.
Miten tämä edistää SYL:n edunvalvontaa?
Ei ole mikään salaisuus, että Brysselin matkamme ovat iso panostus SYL:ssa niin budjetissa kuin työajassakin. Se on sen arvoista, koska kolmen päivän vierailumme aikana suoritamme puolen vuoden edunvalvonnan kerralla. Päivämme ovat pitkiä ja kiireisiä, mutta edunvalvonta toimii aina parhaiten kasvotusten.
Kuten aina, tänäkin syksynä saimme paljon ensikäden tietoa EU:n päätöksenteosta ja poliittisista realiteeteista. Saimme varmistettua budjettien aikatauluja ja eurooppalaisen koulutusalueen sisältöjä. Lisäksi olimme juuri valmistaneet SYL:n eurovaaliohjelman tavoitteet, joten pääsimme jakamaan vaalitavoitteitamme niin poliitikoille kuin sidosryhmillekin. Painotamme tapaamisissamme, että SYL on ensisijaisesti asiantuntijajärjestö kansainvälisissä koulutuspoliittisissa asioissa, joten ohjelmamme reflektoi ajankohtaisia koulutukseen liittyviä tarpeita yhteiskunnassa.
Vaikka matkaan lähteekin yleensä vain kaksi tai kolme toimijaa toimistoltamme, teemme työtä koko SYL:n toimiston verkoston laajentamiseksi. Jaamme matkatietomme etukäteen koko toimiston kesken ja pohdimme ajankohtaisia teemoja keskusteltavaksi sidosjärjestöjemme kanssa, jotta kaikki sektorit hyötyvät matkan tiedonkeruusta mahdollisimman paljon.
SYL on kokoaan suurempi ja vaikuttavampi
Täytyy myöntää, että tuntuu hassulta löytää itsensä lobbaustilanteessa pöydän toiselta puolelta. Vuonna 2015 olin harjoittelussa Euroopan parlamentissa yhteensä 7 kuukautta, jolloin sain korvaamatonta kokemusta EU:n toiminnasta ja poliittisesta vaikuttamisesta. Tarkkailin paljon poliitikkoja, virkamiehiä ja lobbareita työssään. Nyt pääsen itse hyödyntämään opittuja tietoja ja taitoja SYL:n asiantuntijana.
Suosittelenkin aina kaikkia tapaamia opiskelijoita tarttumaan kansainvälisiin mahdollisuuksiin, kun ne sattuvat vastaan. Vaihdot ja harjoittelut avaamat mieltä ja laajentavat osaamista lyhyessä ajassa, eikä niiden hyötyjä yleensä tajua kuin vasta jälkeenpäin. Ilman kokemusta YK:lla tai Euroopan parlamentissa en varmaan nyt istuisi täällä SYL:n toimistolla kirjoittamassa tätä blogia ja pääsisi kokemaan näitä työläitä, mutta antoisia työmatkoja.
Opiskelijaliike tulee nyt ja tulevaisuudessa tarvitsemaan vahvoja kansainvälisiä osaajia, jotka ymmärtävät EU:n vaikutuksen Suomen koulutuspolitiikkaan. Vaikuttamisrajamme siirtyy Suomen lainsäädännöstä yhä laajemmalle vuosittain, joten opiskelijaliikkeen pitää pystyä vastaamaan niihin tarpeisiin.
Toivon, että tämä kirjoitus avasi hieman SYL:n kansainvälistä edunvalvontaa. Kansainvälinen vaikuttaminen ei ole sen mystisempää kuin kansallinenkaan, mutta se vaatii enemmän tahtoa ja resursseja. Se on rankkaa, intensiivistä ja monipuolista, vahvan opiskelijaliikkeen ydintoimintaa.
P.S. Jos haluat tietää lisää, niin meihin saa aina olla yhteydessä!
Maria Nyroos
Kansainvälisten asioiden ja EU-edunvalvonnan asiantuntija
040 75 39 099