Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) on huolissaan opiskelijoiden nopeasta velkaantumisesta ja opintolainojen korkojen noususta. Siksi SYL ehdottaa opintolainojen korkokaton tai vastaavan korkosuojan säätämistä suojaamaan opiskelijoita tulevilta korkoriskeiltä.
Euroopan keskuspankki (EKP) julkaisi tänään historiallisen päätöksensä korottaa ohjauskorkoaan 0,75 prosenttiyksiköllä. Samaan aikaan opintolainojen yleisin viitekorko, 12 kuukauden euribor, on noussut jo yli 1,9 prosenttiin. Vielä muutama kuukausi sitten lainojen korot olivat 0,3 prosentin tuntumassa.
”On välinpitämätöntä nuorta sukupolvea kohtaan, ettei opintolainalle ole säädetty korkokattoa. Paras aika olisi ollut jo vuonna 2017, kun opintotukea muutettiin lainapainotteisemmaksi. Nyt korkojen nousu on alkanut, ja on kiire turvata opiskelijoiden ja valmistuvien tulevaisuus”, SYL:n toimeentulosta vastaava hallituksen jäsen Tiina Pajukari kommentoi.
Opintolainakanta on kaksinkertaistunut vuoden 2017 opintotukiuudistuksen jälkeen 5,5 miljardiin euroon, ja kasvu on kiihtynyt vuosi vuodelta.
Nykyisistä yliopisto-opiskelijoista jo valtaosa odottaa henkilökohtaisen lainamääränsä olevan yli 20 000 euroa valmistumisen jälkeen. Näin suurissa opintolainoissa kahden prosentin koron nousu tarkoittaa 360 euron vuosikulua, joka suurempi kuin kuukauden opintoraha. Opintolainan korko pääomitetaan lainan osaksi opintojen aikana.
”Opiskelijoiden huolta opintolainan koroista ei voi ohittaa turhana. Kymmeniin tuhansiin kasvava velka on suuri summa valmistuvalle nuorelle, joka saattaa haaveilla asunnosta tai perheestä. Monia opiskelijoita painaa myös omien vanhempiensa kokemukset 1990-luvun ajoilta, kun opintolainojen korot nousivat aina 12 prosenttiin asti”, Pajukari kuvailee opiskelijoiden tuntoja velkaantumisesta.
Lisätiedot:
Tiina Pajukari
Hallituksen jäsen, Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL)
040 906 5004
tiina.pajukari@syl.fi