Kun ostat, osta kestävästi

Ihmisten toiminta on jo muuttanut ilmastoa merkittävästi. Kun puhumme ilmastonmuutoksesta, kuulemme usein samat väittämät. Omalle kohdalleni on osunut esimerkiksi seuraavanlaisia väittämiä. Mitä mieltä olet pohdinnoistani niihin liittyen?

Ei minun tarvitse muuttaa tapojani, ilmastonmuutos ei vaikuta minuun

Ilmastonmuutos ei ole reilu: sen etulinjassa ovat globaalin etelän viljelijät. Ilmastonmuutoksen seurauksista kärsivät usein pahiten pienviljelijät, joiden oma hiilijalanjälki on mitättömän pieni. Miljoonille maanviljelijäperheille ja -yhteisöille ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat arkipäivää. Afrikassa ilmastonmuutos näkyy jo viljelijöiden elämässä erityisesti kuivuutena. Sen sijaan Karibialla ja Latinalaisessa Amerikassa ilmasto on entistä kuumempi ja kosteampi, minkä takia satoja tuhoavat kasvitaudit ovat yleistyneet.

Ilmastonmuutos voi johtaa siihen, että kahvi ja muut tutut tuotteet kauppojen hyllyillä käyvät harvinaisemmiksi. Kahvipensaat ovat herkkiä lämpötilan muutoksille ja miljoonien kahvinviljelijöiden ansiot ovat jo laskeneet ilmastonmuutoksen vuoksi. Vuoteen 2050 mennessä ilmastonmuutoksen arvioidaan kutistavan kahvinviljelyyn soveltuvan maa-alueen puoleen nykyisestä. Alkoi muuten vaikuttaa myös minuun.

Meitä suomalaisia on niin vähän, ei meidän tekemisillämme ole väliä

Kyllä on. Jotta voimme ostaa tavaroita, täytyy ne ensin tehdä. Tavaroiden valmistamiseen tehtaat tarvitsevat sähköä ja polttoainetta ja tuottavat siis päästöjä. Rikkain kymmenesosa ihmisistä, johon moni suomalainenkin kuuluu, tuottaa yli puolet maailman kaikista päästöistä.

Meidän suomalaisten ostoksilla on siis suuri merkitys maailman päästöihin. On ilmastoviisasta ostaa vain tarpeeseen, valita sekä ihmisten että ilmaston kannalta kestävästi tuotettuja tuotteita, käyttää ostamaansa asiaa mahdollisimman pitkään, korjauttaa rikkinäinen ja laittaa tuote kiertoon, jos sitä ei itse enää tarvitse.

Miten sertifioitujen tuotteiden ostaminen muka vähentää ilmastonmuutoksen vaikutuksia?

Monia sertifioituja tuotteita suosimalla voit paitsi edistää työntekijöiden oikeuksia, myös hillitä ilmastonmuutosta. Esimerkiksi Reilu kauppa tukee yhteisöjä, jotka kohtaavat ilmastonmuutoksen pahimman todellisuuden juuri nyt. Yksi tärkeimpiä asioita myös ilmaston kannalta on saada tuottajien toimeentulo kuntoon: jos ansiot eivät riitä elämiseen, ei viljelijällä ole resursseja investoida ilmasto- ja ympäristötoimiin. Reilun kaupan kriteereissä korostetaan myös yhä enemmän ilmaston ja ihmisten kannalta kestäviä viljelymenetelmiä.

Lisäksi on selvää, että pienviljelijöiden tulee saada äänensä kuuluviin, jotta ilmastokriisi saadaan ratkaistua. Siksi esimerkiksi Fairtrade International ja Reilun kaupan tuottajaverkostot ovat osallistuneet säännöllisesti kansainvälisen ilmastopaneelin konferensseihin.

En minä voi tehdä mitään asialle

Kuten tuore IPCC:n ilmastoraportti kertoo, jokainen meistä voi vaikuttaa. Tulevaisuus on yhä käsissämme, mutta jokaisella teolla on merkitystä. Valitaan siis kaupan hyllyltä ja verkkokaupan ostoskoriin ihmisten ja ilmaston kannalta kestäviä tuotteita. Vaikka tällainen toiminta tuntuu kovin vähäiseltä, näillä helpoilla, pienillä teoilla on reilu vaikutus.

 

Jatta Makkula
yhteysvastaava, Reilun kaupan korkeakoulut

 

Suomen ylioppilaskuntien liiton ja kahdeksan ylioppilaskunnan yhteinen Kestävyys kannattaa, kannata kestävyyttä -hanke herättelee opiskelijoita pohtimaan kulutustottumustemme vaikutuksia ja tekee tutuksi YK:n kestävän kehityksen tavoitteita. Osana hanketta julkaisemme näitä teemoja käsitteleviä blogitekstejä.

Uusimmat julkaisut

Katso lisää
Syl contact us SYL LOGO
Kysymyksiä? Ota yhteyttä!
Olemme opiskelijaelämän asiantuntijat palveluksessasi. Vastaamme mielellämme kaikkiin opiskelijoihin ja korkeakoulutukseen liittyviin ajankohtaisiin kysymyksiin.