Kuntavaalit ovat iskun paikka uudelle yrittäjähenkiselle opiskelijaliikkeelle

Opiskelijat tuovat asuttamiinsa kunta- ja kaupunkikeskuksiin paljon kaivattua vireyttä. Opiskelijaliikkeellä on ollut kuntavaalien aikaan tapana viestiä tästä alleviivaamalla opiskelijoiden hyödyllistä roolia kunnassa toimivien yritysten nykyisenä ja tulevan työvoimana, niiden tuotteiden ja palveluiden kuluttajina sekä kuntaveron maksajina.

Opiskelijat ovat kasvukeskuksille nyt ja tulevaisuudessa kuitenkin myös paljon muuta. He ovat yhä useammin yrittäjiä ja innovaattoreita, uuden kasvun ja kehityksen aktiivisia tekijöitä.

Yrittäjyys vastaa yhä useamman milleniaalin ajatusta vapaasta ja merkityksellisestä työelämästä. Jo joka viides 18–24-vuotias suomalaisnuori kertoo aikovansa perustaa yrityksen lähimmän kolmen vuoden aikana – vastaava luku 2000-luvun alussa oli vain pari prosenttia. Kasvu on ollut huimaa.

Suomen Yrittäjien selvityksen mukaan 21 prosenttia korkeakouluopiskelijoista pitää yrittäjyyttä todennäköisenä urasuuntana. Useat tuhannet toimivat jo opintojen ohessa yrittäjinä työllistäen itsensä ja tovereitaan. Ammattiin opiskelevista liki puolet haluaisi toimia tulevaisuudessa yrittäjänä.

Samalla kun nuorten ja opiskelijoiden kiinnostus yrittäjyyteen on vahvistunut, on uusien yrittäjien joukossa tapahtunut merkittävä laadullinen loikka parempaan. Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen mukaan kotimaisten uusyrittäjien kasvuhakuisuus, koulutustaso ja innovaatiohalukkuus ovat vahvistuneet viimeisen kymmenen vuoden aikana merkittävällä tavalla. Suunta on oivallinen.

Opiskelijat ovat jo nyt merkittävässä roolissa alueensa yrittäjä- ja innovaatioekosyystemeissä. Slush-kasvuyritystapahtumaa tuskin olisi nykyisessä mitassaan ilman Aalto-yliopiston piirissä jo kohta kymmenen vuotta vaikuttanutta Aaltoesiä. Vastaavanlainen opiskelijavetoinen yrittäjyysyhteisö löytyy jo liki jokaisesta korkeakoulukaupungista.

Tulevat kuntavaalit ja niitä seuraava valtuustokausi ovat paikallisille ja valtakunnallisille opiskelijatoimijoille erinomainen paikka terävöittää viestiään opiskelijoiden merkityksestä sosiaali- ja terveyspalveluiden taakasta vapautetun uuden kunnan elinvoimalle. Yrittäjähenkiselle opiskelijaliikkeelle on historiallinen tilaus.

Joonas Mikkilä

Kirjoittaja on Suomen Yrittäjien järjestöpäällikkö, joka vastaa järjestön startup-operaatioista ja Nuorten Yrittäjien toiminnasta. 

 

Uusimmat julkaisut

Katso lisää
Syl contact us SYL LOGO
Kysymyksiä? Ota yhteyttä!
Olemme opiskelijaelämän asiantuntijat palveluksessasi. Vastaamme mielellämme kaikkiin opiskelijoihin ja korkeakoulutukseen liittyviin ajankohtaisiin kysymyksiin.