Maailman monimuotoisin luonto ilmastonmuutoksen edessä

Kirjoittaja Sanna Lindgren on jäsen KENKKUssa (kehitysyhteistyöasiainneuvottelukunta), eli eri ylioppilaskuntia edustavien vapaaehtoisten ryhmässä. Tässä kirjoituksessa, joka julkaistaan osana kestävän kehityksen viikkoa (#kekeviikko), käsitellään ilmastonmuutosta Kolumbiassa.

 

Sanotaan, että jos haluat löytää kaiken kerralla, löydät sen Kolumbiasta. Vaikka Bogotan arkisessa kaaoksessa mustien saastepilvien lehahtaessa päivittäin naamalle ei aina siltä tunnu, on maan luonto pinta-alaansa suhteutettuna maailman monimuotoisinta. 

Olen viime aikoina saanut tutustua aitiopaikalta niin kolumbialaiseen yhteiskuntaan, luontoon kuin ihmisiin, enkä ole välttynyt kuulemasta useampia huolestuneita pohdintoja Kolumbian luonnon tuhoutumisesta.  Haastattelin lyhyesti bogotalaista ystävääni ja kysyin, mikä hänen näkemyksensä on ilmastonmuutoksesta. Hän vastasi:

”Ilmastonmuutos vaikuttaa meihin kaikkiin.  Ihmiset ovat aiheuttaneet sen hallitsemalla uusiutuvia ja uusiutumattomia luonnovaroja huonosti. Kotimaassani on aivan liikaa ilmastonmuutosta edistäviä tekijöitä:

  • vanhentunutta teknologiaa kuten dieselillä kulkevat bussit; 
  • ihmiset eivät ole juurikaan tottuneet ajattelemaan esimerkiksi kierrättämistä,
  • kapitalismi ja erilaiset tavat, joilla ihmiset saadaan jatkuvasti kuluttamaan lisää,
  • teollisuus, joka vaikuttaa monin tavoin ilmastoon, sekä
  • huono hallinto. Hallitus esimerkiksi myöntää lupia fossiilisten energianlähteiden poraamiselle ottamatta huomioon sen vaikutuksia ekosysteemiin, kuten kasveihin ja eläimistöön. Myöskään metsien hävittämistä ei säännellä riittävästi.”

Mitä seurauksia ilmastonmuutoksella on? Miten se näkyy maassasi?

“Tykkään matkustaa ja tutustua kotimaahani paremmin, mutta välillä löydän paikkoja, joissa ilmastonmuutoksen seuraukset näkyvät selvästi. Ilmaston lämpenemisen myötä esimerkiksi vuorten lumihuiput ovat sulaneet näkyvästi – asiaa seuraavien toimijoiden ja tehtyjen mittausten mukaan saattaa olla, että joku niistä sulaa täysin seuraavan viiden vuoden aikana. Monet ihmiset saastuttavat ympäristöä ja metsiä häviää vauhdilla. Se vaikuttaa myös ilmanlaatuun. On todella surullista nähdä tällaista tapahtuvan – nähdä, miten ihminen tekee lopun niin itsestään kuin muista planeettaa asuttavista lajeista.”

Mitä mielestäsi pitäisi tehdä?

“Asia on kauhean monimutkainen. On maita, lähinnä eurooppalaisia, joissa lainsäädäntö on tiukempaa ja ihmisten tietoisuus on lisääntynyt vuosia kestäneiden kampanjoiden ja aloitteiden myötä. Latinalaisessa Amerikassa tilanne on toinen, sillä sosiaaliset, poliittiset ja taloudelliset tekijät ovat aivan erilaisia. Myös toisenlainen kulttuuri vaikeuttaa muutosta. Omasta mielestäni paras vaihtoehto tilanteen parantamiseksi olisi koulutus. Myös lainsäädännöllä on merkitystä. Tosin silloin kun ymmärrämme, mitä teemme planeetallemme, saattaa olla jo liian myöhäistä.”

Sanna Lindgren

KENKKUn jäsen

Uusimmat julkaisut

Katso lisää
Syl contact us SYL LOGO
Kysymyksiä? Ota yhteyttä!
Olemme opiskelijaelämän asiantuntijat palveluksessasi. Vastaamme mielellämme kaikkiin opiskelijoihin ja korkeakoulutukseen liittyviin ajankohtaisiin kysymyksiin.