Världens mångsidigaste natur hotas av klimatförändringen

Författaren Sanna Lindgren är medlem i KENKKU, en grupp frivilliga från olika studentförbund. Denna artikel, publicerad som en del av Temaveckan för hållbar utveckling (#kekeviikko), behandlar klimatförändringar i Colombia.

Det sägs att om man vill ha allt på en gång hittar man det i Colombia. Fastän det inte alltid känns så i Bogotás vardagskaos, där svarta giftmoln dagligen slår emot ansiktet, så är landets natur ändå den mångsidigaste i världen i relation till landets areal.

På senaste tiden har jag fått bekanta mig med det lokala samhället, naturen och människorna från första parkett, och jag har inte undvikit att höra flera oroade funderingar om förstörelsen av Colombias natur. Jag gjorde en kort intervju med en kompis från Bogotá om hennes tankar om klimatförändringen:

”Klimatförändringen påverkar oss alla. Människorna har orsakat den genom att förvalta förnybara och icke förnybara naturtillgångar dåligt. I mitt hemland finns alltför många faktorer som främjar klimatförändringen:

  • föråldrad teknologi, till exempel dieselbussar,
  • människor är inte vana att till exempel tänka på återvinning,
  • kapitalismen och olika sätt att hela tiden få människor att konsumera mer,
  • industrin som påverkar klimatet på många olika sätt, och
  • dålig förvaltning. Regeringen beviljar till exempel tillstånd att borra fossila energikällor utan att beakta verksamhetens inverkan på ekosystemet, till exempel växterna och djurvärlden. Förstörelsen av skog regleras inte heller tillräckligt.”

 

Vilka följder har klimatförändringen? Hur syns den i ditt land?

“Jag tycker om att resa och lära känna mitt hemland bättre, men ibland hittar jag platser där följderna av klimatförändringen syns tydligt. I och med att klimatet blir varmare har till exempel bergens snöklädda toppar smultit synbart – enligt aktörerna som övervakar läget och mätningarna som gjorts kan det vara att någon av dem kommer att smälta helt under de fem följande åren. Många människor förorenar naturen och skogar försvinner i snabb takt. Det påverkar också luftkvaliteten. Det är mycket sorgligt att se det hända – att se hur människan gör slut både på sig själv och på andra arter som lever på vår planet.”

Vad tycker du att man borde göra?

“Det är en mycket invecklad fråga. Det finns länder, främst i Europa, där lagstiftningen är stramare och människors medvetenhet har ökat i och med initiativ och kampanjer som pågått i flera år. I Latinamerika är situationen en annan, eftersom de sociala, politiska och ekonomiska omständigheterna är helt annorlunda. Kulturen är dessutom annorlunda, vilket också gör det svårare att åstadkomma förändringar. Jag tycker att utbildning vore det bästa sättet att förbättra situationen. Lagstiftningen spelar också roll. Fast när vi äntligen förstår vilken skada vi orsakar vår planet kan det redan vara för sent.”

 

Sanna Lindgren

medlem i KENKKU

 

Nyaste publikationer

Se mer
SYL contact us SYL logo
Har du frågor? Kontakta oss!
Vi är experter på studentliv och står till din tjänst. Vi svarar gärna på alla aktuella frågor som gäller studerande och högre utbildning.