Tiesitkö, että noin 17 miljoonan asukkaan ikuisen kevään maassa puhutaan virallisen kielen, espanjan, lisäksi yli 20 erilaista mayakieltä? Allekirjoittanut ei osaa ainakaan vielä puhua lainkaan mayaa tai muutakaan alkuperäiskieltä, mutta haaveilee kielitaitonsa laajentamisesta. Nippelitietona (kulttuurista ja mytologiasta kiinnostuneiden onneksi) Guatemalan kiche-mayojen kuuluisan Popol Vuh -kansalliseepoksen voi lukea myös kotoisasti suomeksi.
Mesoamerikan mayojen korkeakulttuuri tuhoutui jo aikaa sitten, mutta Guatemalan väestöstä huomattava osa kuuluu edelleen mayakansoihin.
SYL on tehnyt kehitysyhteistyötä Guatemalassa paikallisen maya-opiskelijajärjestö AMEU:n kanssa jo vuodesta 1994 lähtien. Vaikka Maailmanpankki noin vuosi sitten sijoitti maan ylemmän keskitulon valtioiden listalle, on se aivan häntäpään edustajana alemman keskitulon Bolivian, El Salvadorin, Hondurasin ja Nicaraguan ohella Latinalaisen Amerikan köyhimpiä.
Alueelle tyypillisesti myös Guatemalassa epätasa-arvo on suurta ja huomattava osa väestöstä elääkin köyhyysrajan alapuolella. Maa on yksi Latinalaisen Amerikan korruptoituneimmista, jolle Transparency International vuonna 2018 myönsi ei-niin-kehuttavan sijan 144/180. Amerikkojen välinen ihmisoikeuskomissio on toistuvasti huomauttanut erityisesti maan alkuperäisväestöön, naisiin, lapsiin ja nuoriin kohdistuvasta väkivallasta. Maailmanlaajuisesti tunnetuista rikollisjengeistä Guatemalassa toimii muun muassa väkivallastaan surullisen kuuluisa Mara Salvatrucha, josta moni suomalainenkin lienee ainakin ohimennen kuullut.
Uudelle hankkeelle Guatemalassa haettiin viime vuonna rahoitusta, jota ei kuitenkaan tällä kertaa saatu. Edellinen SYL:n ja AMEU:n välinen yhteistyöhanke päättyi vuonna 2017. Siinä maya-naisille opetettiin avokadopuiden kasvattamista, jotta usein kotona olevat, työttömät ja miehistä riippuvaiset naiset saisivat omia tuloja hedelmiä myymällä. Pitkän aikavälin tavoitteena pyrittiin parantamaan maya-naisten asemaa ja toimeentuloa ja näin kaventamaan väestöryhmien välisiä tuloeroja.
Kysyimme kuulumisia Guatemalasta, ja saimme vastauksia niin edellisen hankkeen hyödynsaajien kuin AMEU:n näkökulmasta:
Hankkeeseen osallistuneissa yhteisöissä on saatu satoa ja myyntiä aikaan, tosin hieman vaihtelevasti, sillä Guatemalan olosuhteet ovat tuottaneet vaikeuksia. Tecpánin kunnassa kylmyys pääsi pilaamaan usean perheen avokadopuut ja vain muutamilla on enää puita jäljellä – jäljellä olevat kuitenkin tuottavat kohtuullista satoa. Acatenangon yhteisö kärsi viime kesän rajusta tulivuorenpurkauksesta (josta myös Suomessa uutisoitiin), mutta siitä huolimatta avokadosatoa kuvaillaan onnistuneeksi. Useamman projektiin osallistuneen naisen puoliso on kuitenkin mahdollisuuksien puutteessa joutunut lähtemään perheensä luota Yhdysvaltoihin, mikä huolestuttaa AMEU:n toimijoita.
Parramosissa ongelmia ei ole ollut, ja avokadosadon odotetaan tuplaantuvan ajan myötä puiden kasvaessa.
Guatemalan tilannetta AMEU kuvailee valitettavaksi, sillä kansa on tyytymätön korruptioon sekaantuneeseen hallintoon. Heinäkuussa maassa pidetään yleisvaalit ja kampanjat ovat alkamassa. Useat järjestöt, AMEU mukaanlukien, ovat järjestäneet mielenosoituksia hallituksen toimia vastaan. Maan epävakaan tilanteen vuoksi AMEU on menettänyt kumppaneitaan, ja toimijat harmittelevat ettei myöskään SYL:n uudelle hankkeelle saatu rahoitusta. Kaikesta huolimatta yritystä AMEU:n vapaaehtoisilla toimijoilla tuntuu edelleen riittävän ja neuvotteluja käydään uusista projekteista useamman tahon kanssa.
Myös SYL pohtii nyt uusia tapoja jatkaa yhteistyötä AMEU:n kanssa. Vaikka ongelmia ei saa jättää huomiotta, lopuksi haluan korostaa niin Guatemalan kuin koko Latinalaisen Amerikan luonnon käsittämättömän kaunista monimuotoisuutta, alueella tapahtuneen positiivisen kehityksen synnyttämää uutta potentiaalia sekä iloisia lämminhenkisiä ihmisiä. Kannustankin kaikkia tutustumaan Latinalaiseen Amerikkaan ennakkoluulottomasti ja näkemään paljon muutakin kuin mediaan yleensä päätyvät uutiset kriiseistä ja väkivallasta.
Sanna Lindgren,
KENKKU-jäsen