Hur står det till, Guatemala?

Visste du att det i den eviga vårens land med omkring 17 000 000 invånare talas mer än 20 olika mayaspråk utöver det officiella språket spanska? Undertecknad kan åtminstone ännu inte tala mayaspråk eller något annat ursprungsspråk, men drömmer om att utvidga sina språkkunskaper. Som kuriositet (till den kultur- och mytologiintresserades lycka) kan nämnas att det guatemalanska quichéfolkets berömda nationalepos Popol Vuh också finns tillgängligt på svenska. Det mesoamerikanska mayafolkets högkultur gick under redan för länge sedan, men en betydande del av befolkningen i Guatemala tillhör fortfarande mayafolken.

FSF har bedrivit utvecklingssamarbete i Guatemala med den lokala mayastudentorganisationen AMEU allt sedan 1994. Även om Världsbanken för ungefär ett år sedan placerade landet på listan för övre medelinkomstländer, hör det ändå genom sin plats långt nere på listan till de fattigaste i Latinamerika vid sidan av de lägre medelinkomstländerna Bolivia, El Salvador, Honduras och Nicaragua. Som typiskt är för regionen råder det även i Guatemala en stor ojämlikhet, och en betydande del av befolkningen lever under fattigdomsgränsen. Landet är ett av Latinamerikas mest korrupta, och Transparency International gav landet den inte så beundransvärda placeringen 144/180 år 2018.

Den panamerikanska människorättskommissionen har vid upprepade tillfällen påtalat våldet mot landets ursprungsbefolkning, kvinnor, barn och ungdomar. Bland de internationellt kända kriminella gängen med verksamhet i Guatemala finns Mara Salvatrucha, ökänt för sitt våld, som många finländare förmodligen har hört talas om, åtminstone i förbifarten.
I fjol söktes finansiering för ett nytt projekt i Guatemala, men den här gången gick det inte vägen. Det föregående samarbetsprojektet mellan FSF och AMEU upphörde 2017. Det gick ut på att lära mayakvinnorna hur man odlar avokadoträd så att kvinnorna, som ofta är hemma, arbetslösa och beroende av männen, skulle kunna få egna inkomster genom att sälja frukt. Det långsiktiga målet var att förbättra mayakvinnornas ställning och utkomst och därmed minska inkomstskillnaderna mellan befolkningsgrupperna.

Vi frågade hur det står till i Guatemala och fick svar från både det föregående projektets nyttotagare och AMEU.
De samhällen som var involverade i projektet har uppnått skördar och försäljning, om än i varierande grad på grund av de svåra förhållandena i Guatemala. I kommunen Tecpán förstörde kallt väder flera familjers avokadoträd och bara ett fåtal har träd kvar – men de träd som står kvar ger ändå en måttlig skörd. Acatenangosamhället drabbades av ett häftigt vulkanutbrott förra sommaren (vilket också nyheterna i Finland rapporterade om), men avokadoskörden beskrivs ändå som en haft framgång. Makarna till flera av de kvinnor som deltagit i projektet har emellertid tvingats lämna sin familj och begett sig till USA på grund av brist på möjligheter, vilket oroar AMEU. Det har inte förekommit några problem i Parramos, och det förväntas att avokadoskörden där fördubblas med tiden när träden växer.

Situationen i Guatemala beskrivs av AMEU som beklaglig, eftersom folket är missnöjt med regeringen som är inblandad i korruption. Allmänna val hålls i juli och valkampanjerna håller på att komma igång. Flera organisationer, inklusive AMEU, har protesterat mot regeringens åtgärder. På grund av instabiliteten i landet har AMEU förlorat partners, och aktörerna grämer sej över att man inte fått finansiering för det nya FSF-projektet. Trots allt verkar AMEUS:s volontärer fortfarande ha försöksvilja, och det pågår förhandlingar om nya projekt med mer än en part.

FSF överväger också nya sätt för att fortsätta samarbetet med AMEU. Även om problemen inte får förbises, vill jag avslutningsvis lyfta fram den otroligt vackra mångfalden i Guatemala och hela Latinamerika, den nya potential som skapas av den positiva utvecklingen i regionen samt de glada och varma människorna. Därför uppmuntrar jag alla att göra bekanskap med Latinamerika med öppet sinne.

Sanna Lindgren
Medlem i KENKKU

Nyaste publikationer

Se mer
SYL contact us SYL logo
Har du frågor? Kontakta oss!
Vi är experter på studentliv och står till din tjänst. Vi svarar gärna på alla aktuella frågor som gäller studerande och högre utbildning.