Onko koulutustason nosto suuri puhallus?

Valtionvarainministeriön (VM) maanantaina 28.8. julkaisema talousarvioesitys lupaa vaikeita aikoja korkeakouluille ja opiskelijoille. Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) on pettynyt korkeakouluille suunniteltuihin rahoitusvähennyksiin. Ohjelmassaan Orpon hallitus on vakaasti julistanut sitoutuvansa nostamaan Suomen koulutustasoa. Talousarvioesitys kuitenkin paljastaa, että puheet koulutustason nostosta ovat silkkaa harhautusta.

”Puheet ovat kovat, mutta kun VM:n budjettiesitystä tarkastelee, näyttäisi viivan alle jäävän lähinnä niukkuutta”, SYLin puheenjohtaja Lotta Leinonen tähdentää.

Hallituksen tavoitteena on, että vuonna 2030 oltaisiin mahdollisimman lähellä tilannetta, jossa 50 % nuoresta ikäluokasta on suorittanut korkeakoulututkinnon. Tavoite on itsessäänkin ylioptimistinen, mutta vielä absurdimman siitä tekee se, että hallituksella ei ole aikomustakaan lisätä korkeakoulujen perusrahoitusta vastaamaan tavoiteltuja koulutusmääriä. Opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) on omassa budjettiesityksessään huomioinut kasvavan rahoitustarpeen, mutta VM:n esityksestä se puuttuu täysin.

Hallitus yrittää epätoivoisesti raapia kasaan lisää tuloja kansainvälisten opiskelijoiden taskuista korottamalla EU- ja ETA-alueiden ulkopuolelta tulevien opiskelijoiden maksamia lukukausimaksuja. VM on kuitenkin leikkaamassa vastaavaa summaa perusrahoituksesta jo kauan ennen kuin maksujen spekulatiiviset lisätuotot ovat lähelläkään realisoitumista. Samaan aikaan koulutuksen rahoitustaakkaa salakavalasti sälytetään entistä enemmän yksittäisten ihmisten harteille, mikä tuo mukanaan myös lisää epävarmuutta yliopistoille.

Leikkaukset on ujutettu talousarvioesitykseen ennen kuin maksujen korottamista työstävä työryhmä on edes aloittanut työnsä. Lukukausimaksujen korottaminen tulee väistämättä vähentämään hakijoiden määrää ja aiheuttamaan yliopistoille hallinnollisia kustannuksia.

”Etupainotteisilla leikkauksilla puliveivaaminen ajaa yliopistot tukalaan tilanteeseen”, Leinonen tylyttää.

Kaiken kukkuraksi kaivattu T&K-rahoituslain mukainen lisäys TKI-toimintaan näyttää valuvan lähinnä yrityssektorin taskuun ja jättävän Suomen yliopistot kauas verrokkimaista niin osaamistason kuin TKI-toiminnan näkökulmasta, kuten myös yliopistoja edustava Unifi kannanotossaan toteaa. SYL jää odottamaan hallitukselta aitoja keinoja koulutustason nostoon harhautusyritysten sijasta.

Lisätietoja

Lotta Leinonen
Puheenjohtaja
lotta.leinonen@syl.fi
044 906 5004

Uusimmat julkaisut

Katso lisää
Syl contact us SYL LOGO
Kysymyksiä? Ota yhteyttä!
Olemme opiskelijaelämän asiantuntijat palveluksessasi. Vastaamme mielellämme kaikkiin opiskelijoihin ja korkeakoulutukseen liittyviin ajankohtaisiin kysymyksiin.