Opintolainatilastot ovat järkyttävää luettavaa – toimia tarvitaan nyt!

Suomen Pankki julkaisi tänään uusimmat tilastot opintolainan käytöstä. Kuukauden aikana opiskelijat nostivat 335 miljoonaa euroa uutta opintolainaa. Vertailun vuoksi: viime tammikuun aikana nostettiin lähes kuusi kertaa enemmän opintolainaa kuin kymmenen vuotta sitten tammikuussa 2012.

Opiskelijat velkaantuvat nyt päätähuimaavaa tahtia. Tänä vuonna opiskelijoiden lainan yhteismäärä on noin 6 000 miljoonaa euroa. Kasvua vuoden takaiseen on 512 miljoonaa euroa.

Ydinsyy opiskelijoiden velkaantumiseen on yksinkertaisesti se, että etuudet eivät riitä toimeentulon järjestämiseen. Se ei ole ihmekään, sillä opintoraha on jäänyt edellisen 30 vuoden aikana 163 euroa jälkeen kansaneläkeindeksin mukaisista tarkistuksista. Vuonna 1992 opintorahan suhteellinen taso oli 431 euroa. Tänään se on vain 268 euroa.

Tilanne on surkea. Opintorahan matalan tason takia yhä useampi joutuu turvautumaan opintolainaan. Opiskelu on tulevaisuudessa yhä useammalle välttämätöntä työmarkkinoiden muutoksen takia. Työelämään tarvitaankin entistä enemmän osaajia, jotta heikkenevästä huoltosuhteesta ja osaajapulasta voidaan selvitä. Vaikka opiskelu on väliaikainen elämäntilanne, tulee opiskelua kannusta ja tukea riittävällä perusturvalla, ei lainalla.

Myös uusista lainan nostoista maksettava korko on noussut yli 25-kertaiseksi vuoden takaiseen nähden. Opintolaina on ollut vuosikausia turvallinen ja melko riskitön tapa rahoittaa korkeakouluopintoja. Sen käyttöön on myös kannustettu sekä yksilö- että yhteiskunnallisella tasolla.

Velkaantumisen riski kasvaa nopeasti. Korkoriskistä on tullut merkittävä opiskelijan toimeentulon turvaan ja opiskelumahdollisuuksiin vaikuttava tekijä. Opiskelijalla ole taloudellista mahdollisuutta vaikuttaa omaan velkataakkaansa. Se vain kasvaa, jos opiskelija tahtoo syödä ja maksaa vuokransa. Lisäksi korkeakouluopintojen aikana opintolainan korko pääomitetaan osaksi lainaa. Jos korkoriski realisoituu, ei auta kuin katsoa sivusta.

Opiskelijoiden toimeentulo on keskellä suurta muutosta ja toimia sen pelastamiseksi tarvitaan jo ripeästi. Suomen ylioppilaskuntien liitto vaatii eduskuntavaalikampanjassaan opiskelijoiden nostamista pois köyhyysrajalta. Opintorahan tason korottaminen sadalla eurolla olisi jo suuri apu opiskelijoiden toimeentulon turvan parantamiseen ja velkaantumisen taittamiseen. Opintolainan korkoihin täytyy saada korkosuojaus, jotta opintolaina pysyy turvallisena myös nousevien korkojen tilanteessa. Kyseiset toimet ovat vähintä, mitä opiskelijat tarvitsevat.

 

Sakari Tuomisto
Sosiaalipolitiikan asiantuntija (toimeentulo, asuminen)
040 687 6353
sakari.tuomisto@syl.fi

Jenny Kasongo
Hallituksen jäsen, sosiaalipolitiikka (toimeentulo, yhdenvertaisuus), kielipolitiikka, järjestöt ja kulttuuri
044 906 5007
jenny.kasongo@syl.fi

 

Tyvärr är denna blog tillgänglig bara på finska. Unfortunately, this blog is available only in Finnish.

Uusimmat julkaisut

Katso lisää
Syl contact us SYL LOGO
Kysymyksiä? Ota yhteyttä!
Olemme opiskelijaelämän asiantuntijat palveluksessasi. Vastaamme mielellämme kaikkiin opiskelijoihin ja korkeakoulutukseen liittyviin ajankohtaisiin kysymyksiin.