Opiskelija, äänestä aluevaaleissa!

“Kukaan ei äänestä eikä ketään kiinnosta”. Näin on todettu useasti liittyen vuoden 2022 aluevaaleihin. Kannustaako tämä osallistumaan vaalityöhön, raahaamaan itsensä ennakkoäänestämään Prismaan tai vaalipäivänä lähikoululle? Kyseessä on miljardiluokan uudistus, joka määrittää, miten juuri sinun hyvinvoinnistasi ja lähipalveluistasi huolehditaan tulevaisuudessa. Laiminlyömällä äänioikeutesi et voi vaikuttaa.

Kerrataan vähän. Sosiaali- ja terveyspalvelujen uusi osoite löytyy Helsinkiä lukuunottamatta vuonna 2023 hyvinvointialueelta. 21 hyvinvointialueelle valitaan valtuustot vaaleissa tammikuussa 2022 ja ne aloittavat työnsä päättämällä hyvinvointialueen strategiasta, johtosäännöstä ja taloudesta. Uudistuksen koosta kertoo jotain se, että uudistuksen yhteydessä 170 000 työntekijän työnantaja vaihtuu. 

Opiskelijoiden terveyspalvelut eivät ole aluevaltuustojen vaikutusvallan piirissä. Harva meistä opiskelijoista kuitenkaan käyttää YTHS:n palveluita lopun elämäänsä, vaikka Tampereen yliopisto kehottaakin mainoslauseessaan olemaan ikuinen opiskelija. Osa opiskelijoista käyttää tälläkin hetkellä säännöllisesti kunnan tai sairaanhoitopiirin tuottamia terveyspalveluita. Tällaisia opiskelijoita ovat esimerkiksi diabeetikot tai raskaana olevat. 

Miksi sitten kannattaisi äänestää vaaleissa, joka koskee palveluita, joita ei itse välttämättä käytä? Elämässä saattaa tapahtua yllättäviä asioita, joihin voit tarvita esimerkiksi erikoissairaanhoidon tai pelastustoimen palveluita. Voit ajaa kolarin matkalla kesäfestareilta kotiin. Saatat tarvita erikoissairaanhoitoa kroonisen sairautesi vuoksi. Mökkireissulla tapahtuu onnettomuus ja tarvitset ensiavun hoitoa. Kissa karkaa puuhun tai talo palaa sähkövian vuoksi. Näistä asioista on kyse. Arkisista, kriittisistä ja yllättävistä tilanteista, jotka osuvat lähes jokaisen kohdalle jossain vaiheessa elämää. 

Aluevaaleissa luodaan ensiaskeleet sille, millaisia palveluita voit näissä tilanteissa saada. Valittamalla tylsistä vaaleista ei tässä maailmassa ole ikinä saatu aikaan muutosta. Maailmaa on muutettu vaikuttamalla: äänestämällä, protestoimalla ja puolustamalla oikeutta laadukkaaseen terveydenhoitoon ja ihmisiä pelastaviin sosiaalipalveluihin.

Hyvinvointiyhteiskunta ei kehitä itse itseään, siihen tarvitaan viisaita ajatuksia ja reippaita käsipareja. Osallistumalla vaalityöhön ehdokkaan kanssa, istumalla vaalilautakunnassa, ottamalla kaverin mukaan uurnalle ja pullalle tai ihan vain äänestämällä olet demokratian sankari. 

Petra Pieskä

Sosiaalipolitiikan asiantuntija

Petra Pieskä
Sosiaalipolitiikan asiantuntija (terveydenhuolto, hyvinvointi, yhdenvertaisuus)

Uusimmat julkaisut

Katso lisää
Syl contact us SYL LOGO
Kysymyksiä? Ota yhteyttä!
Olemme opiskelijaelämän asiantuntijat palveluksessasi. Vastaamme mielellämme kaikkiin opiskelijoihin ja korkeakoulutukseen liittyviin ajankohtaisiin kysymyksiin.