Opiskelijajärjestöjen terveiset kehysriiheen: pelastakaa koulutus!

Kannanotto
Vapaa julkaistavaksi ma 4.4.

Sitoutumattomat opiskelijajärjestöt ovat huolissaan suomalaisen koulutuksen tulevaisuudesta. Koulutusta käsittelevä uutisointi on ollut viimeisen vuoden ajan synkkää luettavaa: Suomen koulutustason nousu on pysähtynyt ja jää muista OECD-maista jälkeen, suomalaisten nuorten lukutaito on heikentynyt ja kyynisyys koulua kohtaan kasvaa sekä opiskelijoiden uupumus ja mielenterveysongelmat ovat lisääntyneet. Mittavat leikkaukset heittävät synkän varjon koulutusjärjestelmän ylle. Opiskelijoiden pelkona on, että koulutusta ei jätetä rauhaan myöskään  tulevassa kehysriihessä.

“Poliitikot perustelevat leikkauksia usein sanomalla, etteivät he halua jättää lapsilleen velkaa maksettavaksi. Me nuoren sukupolven edustajat pelkäämme, että hallitus toimillaan saattaa saada valtion talouden tasapainotettua, mutta jättää yhteiskunnalle paljon raskaamman velkataakan kannettavakseen koulutusvelan muodossa”, opiskelijajärjestöjen puheenjohtajat jyrähtävät. Varhaiskasvatuksen ja koulutuksen leikkaaminen kaikilta asteilta johtaa kansainvälisesti tunnustetun koulutusjärjestelmämme laadun heikkenemiseen ja tulevaisuuden osaamisen näivettämiseen. Irtisanotulle opettajalle tai oman onnensa nojaan jäävälle opiskelijalle ei ole väliä kuinka epämieluisalta päätökset ovat niiden tekijöille tuntuneet.

Aiemmat leikkauspäätökset viime ja tällä hallituskaudella ovat kurittaneet toisen ja korkea-asteen oppilaitoksia ympäri Suomen. Koulutuksen järjestäjät eivät pysty uudistamaan koulutusjärjestelmää vastaamaan paremmin tulevaisuuden tarpeita kun samanaikaisesti uusia leikkauspäätöksiä tuntuu tulevan jokaisen hallitusohjelman, budjetti- ja kehysriihen tullen. Koulutusjärjestelmän uudistaminen ei onnistu ilman asianmukaisia resursseja, työlleen omistautuneita opetusalan ammattilaisia ja tutkijoita sekä riittäviä panostuksia opiskelijoiden jaksamiseen ja taloudelliseen pärjäämiseen.

“Kehysriihelle meillä on vain yksi toive: palauttakaa opiskelevan nuorison usko tulevaisuuteen!” puheenjohtajat jatkavat.

Järjestöt valvovat kehysriihineuvotteluja ja järjestävät pop-up ravintolan “Opiskelijan keittiössä”. Päättäjille on tarjolla perinteisiä opiskelijoiden herkkuja klo 7.30. Tempauksella opiskelijat muistuttavat kehysneuvottelijoita opintotukileikkausten vaikutuksista jo ennestään kohtuuttoman heikkoon opiskelijan toimeentuloon.

Lisätietoja:

Puheenjohtaja Henna Hirvonen (Akavan opiskelijat) p. 040 768 1365, etunimi.sukunimi@akava.fi

Puheenjohtaja Eero Rämö (Suomen Nuorisoyhteistyö – Allianssi) p. 040 539 2737, etunimi.sukunimi@alli.fi

Puheenjohtaja Nicholas Kujala (Finlands Svenska Skolungdomsförbund FSS rf) p. 044 277 8669, etunimi.sukunimi@skolungdom.fi

Puheenjohtaja Bennie Wardi (Opiskelijoiden Liikuntaliitto – OLL) p. 044 780 0211, etunimi.sukunimi@oll.fi

Puheenjohtaja Jasmina Khabbal (Suomen Ammattiin Opiskelevien Liitto – SAKKI) p. 0447530581 , etunimi.sukunimi@sakkinet.fi

Puheenjohtaja Elli Luukkainen (Suomen Lukiolaisten Liitto SLL), p. 050 433 3171, etunimi.sukunimi@lukio.fi

Puheenjohtaja Rene Stolt (Suomen Opiskelija-Allianssi – OSKU Ry) p. 044 977 6356, etunimi.sukunimi@osku.info

Puheenjohtaja Jemi Heinilä  (Suomen opiskelijakuntien liitto – SAMOK), p. 050 389 1000, etunimi.sukunimi@samok.fi

Puheenjohtaja Heikki Koponen (Suomen ylioppilaskuntien liitto – SYL) p. 044 906 5007, etunimi.sukunimi@syl.fi

Puheenjohtaja Emma Koskimaa (STTK-Opiskelijat) puh. 0405487938, etunimi.sukunimi@sttk.fi

 

1) http://www.hs.fi/kotimaa/a1448337176460

2) http://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/09/07/nuorten-lukutaito-rapistuu-huono-osaisuus-selittava-tekija

Uusimmat julkaisut

Katso lisää
Syl contact us SYL LOGO
Kysymyksiä? Ota yhteyttä!
Olemme opiskelijaelämän asiantuntijat palveluksessasi. Vastaamme mielellämme kaikkiin opiskelijoihin ja korkeakoulutukseen liittyviin ajankohtaisiin kysymyksiin.