Opiskelijat otettava huomioon hyvinvointialueiden päätöksenteossa

 

Tiedote

Vapaa julkaistavaksi 17.1.2022

 

Opiskelijat ovat monilla hyvinvointialueilla merkittävä ja muusta väestöstä palvelutarpeiltaan erityinen asiakasryhmä, jonka palveluita järjestävät sekä YTHS että hyvinvointialueet. Siksi opiskelijoiden näkemykset tulee ottaa huomioon hyvinvointialueiden valmistelussa. 

Korkeakouluopiskelijoiden perusterveydenhuollon ja jotkin erikoissairaanhoidon palvelut, kuten erikoishammaslääkärin palvelut, tuottaa Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS. Sen palvelutarjontaan sisältymättömät terveyspalvelut ja kaikki sosiaalipalvelut tuottaa tulevaisuudessa hyvinvointialue. 

Opiskelijat ja heidän hoitopolkunsa kulkevat tulevaisuudessa usein hyvinvointialueen ja YTHS:n välisen rajan yli. Opiskelijoiden joukossa esimerkiksi mielen- ja seksuaaliterveyden palvelut korostuvat ja niiden yhteensopivuus YTHS:n palveluiden kanssa on tärkeä varmistaa.

“Opiskelijoita on paljon ja meidän asema hyvinvointialueilla on erityinen. Vielä ei ole riittävästi pohdittu, miten YTHS:n ja hyvinvointialueen palvelut pelaavat tulevaisuudessa yhteen. Opiskelijoilla on näissä vaaleissa paljon sanottavaa ja siksi opiskelijat tarvitaan joukolla ääniuurnille”, puheenjohtaja Konstantin Kouzmitchev huomauttaa.

Hyvinvointialueen ja YTHS:n yhteistyön on oltava sujuvaa, jotta palvelut pelaavat yhteen. Opiskelijan hoitopolkujen on jatkuttava sujuvasti YTHS:n ja hyvinvointialueiden välillä esimerkiksi siirryttäessä vaativiin perusterveydenhuollon tutkimuksiin tai mielenterveyspalveluihin YTHS:n tarjoaman lyhytterapiajakson jälkeen. Hoidon ja tietojen on siirryttävä sujuvasti ilman, että opiskelija joutuu epäselvään välitilaan odottamaan tai aloittamaan hoitoon hakeutumista alusta.

Opiskelijat ovat monella hyvinvointialueella merkittävä ja muusta väestöstä poikkeava asiakasryhmä. Erityisesti korkeakoulukaupungeissa joka kymmenes asukas voi olla opiskelija. Siksi opiskelijat on tunnistettava asiakasryhmänä myös hyvinvointialueen strategiassa, joka lain mukaan laaditaan joka alueelle. 

Yliopisto-opiskelijoiden toiveet hyvinvointialueille löydät kokonaisuudessaan SYL:n verkkosivuilta: Yliopisto-opiskelijoiden toiveet hyvinvointialueille

 

Lisätietoja:

Puheenjohtaja Konstantin Kouzmitchev, p. 044 906 5007

konstantin.kouzmitchev@syl.fi

Sosiaalipolitiikan asiantuntija Sakari Tuomisto, p. 040 687 6353

sakari.tuomisto@syl.fi 

Uusimmat julkaisut

Katso lisää
Syl contact us SYL LOGO
Kysymyksiä? Ota yhteyttä!
Olemme opiskelijaelämän asiantuntijat palveluksessasi. Vastaamme mielellämme kaikkiin opiskelijoihin ja korkeakoulutukseen liittyviin ajankohtaisiin kysymyksiin.