Opiskelijat tuppaavat olemaan niitä, jotka sysäävät yhteiskunnallisia muutoksia liikkeelle

Keskellä ympäristökriisiä ja kulutuskulttuurin pyörteissä menee joskus pää pyörälle. Tietoisuus kestävästä kuluttamisesta lisääntyy, mutta tietojen soveltaminen toiminnassa onkin aivan toinen juttu. Mitä vastuullinen kuluttaminen edes on? Entä mistä viherpesun ja viherpiilottelun maailmassa voi tunnistaa vastuullisen tuotteen?

Muun muassa näihin kysymyksiin etsittiin vastauksia Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan eli HYYn kestävän kehityksen viikolla viime vuonna. Viikko järjestettiin osana Suomen ylioppilaskuntien liiton, HYYn ja seitsemän muun ylioppilaskunnan Kestävyys kannattaa, kannata kestävyyttä -hanketta, jolle on myönnetty ulkoministeriön viestintä- ja globaalikasvatustukea. Hankkeen tavoitteena on tuoda opiskelijoille tutuksi YK:n Agenda 2030 -tavoitteita ja erityisesti vastuullisen kuluttamisen tavoitetta numero 12. Hanketta toteutettiin HYYssä järjestämällä erilaisia tapahtumia teemaan liittyen.

Mitä kestävän kehityksen viikolla tapahtui? Viikon aikana järjestettiin muun muassa paneelikeskustelu, vierailuluento, elokuvailta, koulutus ja työpaja.

HYYn kestävän kehityksen viikko alkoi kansainvälisenä tyttöjen päivänä paneelikeskustelulla, teemana vastuullinen kuluttaminen ja tasa-arvo. Tapahtuman ja samalla koko viikon avasi presidentti Tarja Halonen, joka muistutti puheessaan, että kestävä kehitys ei ole mahdollista ilman sukupuolten välistä tasa-arvoa. Paneelikeskusteluun osallistuivat Helsingin yliopiston professori Eva Heiskanen, Reilun Kaupan toiminnanjohtaja Janne Sivonen sekä Euroopan parlamentin jäsen Sirpa Pietikäinen.

Keskustelun aikana pohdittiin kulutusvalintojemme vaikutuksia tasa-arvoon globaalilla tasolla ja sitä, keillä kaikilla edes on mahdollisuus kuluttaa vastuullisesti. Vaikka muutoksen kohti kestävämpää tulevaisuutta ei pitäisi olla pelkästään kuluttajien harteilla, totesi Janne Sivonen opiskelijoiden olevan yleensä niitä, jotka sysäävät yhteiskunnallisia muutoksia liikkeelle.

Tiistaina tutustuttiin työpajan muodossa tekstiiliteollisuuden ekologisiin ja eettisiin ongelmiin vestonomi Pipsa Niemen johdolla. Tiesitkö, että keskimäärin suomalainen ostaa vuodessa noin 20 kiloa tekstiiliä ja heittää pois noin 12-14 kiloa? Entä tiesitkö, että pois heitetyistä tekstiileistä vain 20 % päätyy kierrätykseen? Vastuullisin valinta on aina kaapista jo löytyvä vaatekappale, joten esimerkiksi seuraaviin vuosijuhliin kannattaa kysyä mekkoa kaverilta lainaan!

Keskiviikkona ohjelmassa oli vaikuttajakoulutus, jossa järjestöaktiivien johdolla pohdittiin sitä, miten opiskelija voi edistää vastuullista kuluttamista yliopistolla ja opiskelijajärjestöissä. Nykyään esimerkiksi opiskelijahaalareistakin on tarjolla vastuullisempia vaihtoehtoja tai voit esimerkiksi ehdottaa järjestöllesi vegaanisen ruoan painottamista tapahtumien tarjoiluissa! Yliopistossa ja ylioppilaskunnassa voit vaikuttaa ottamalla yhteyttä esimerkiksi yliopistolla toimiviin opiskelijaedustajiin, ylioppilaskunnan hallituksen jäseniin tai HYYn edustajiston jäseniin. Myös Eva Heiskanen kannusti paneelikeskustelussa opiskelijoita vaatimaan kestävyyttä yliopistolta: ”Vaikuttaa voi myös yliopistolla. Jos teitä ei kuunnella, yrittäkää uudestaan!”

Sitran Kestävä arki -asiantuntijan Markus Terhon johdolla pohsimme aamupalan lomassa sitä, miten voimme tehdä arjessa vastuullisia kulutusvalintoja. Osallistujat muun muassa testasivat oman hiilijalanjälkensä sitoumus2050.fi -sivustolla. Sivustolla annetaan myös vinkkejä esimerkiksi vastuullisesta kuluttamisesta.

Illalla taas keskityttiin tarkastelemaan viikon teemaa elektroniikkateollisuuden näkökulmasta, kun ohjelmassa oli Eetti ry:n dokkari-ilta. Tapahtumassa katsoimme Eettisen läppärin jäljillä -elokuvan. Elokuvan jälkeen keskusteltiin ulkomaantoimittaja Sami Sillanpään, dokumenttielokuvan ohjaaja Mari Pasulan sekä Eetti ry:n toiminnanjohtaja Kirsi Salosen johdolla globaalista elektroniikkatuotannosta ja siitä, miten me kaikki voimme edistää eettisemmän elektroniikan käyttöä. Illan aikana kävi selväksi, miten vahvasti ja miten paljon elektroniikkateollisuuteen linkittyy paitsi ihmisoikeusrikkomuksia, myös ympäristöongelmia.

HYYn kestävän kehityksen viikon päätti Finnwatchin vierailuluento. Ilmastoasiantuntija Lasse Leipolan luennolla kuultiin yritysvastuusta ja siitä, miten me opiskelijat pystymme vaikuttamaan yritysten vastuullisuuteen ja sitä kautta kestävään kehitykseen. Myös Leipola totesi, että kestävyysongelmia ei ratkaista yksittäisten ihmisten teoilla, vaan tarvitaan rakenteellista muutosta. Meillä jokaisella on kuitenkin mahdollisuus vaikuttaa ja jokainen meistä voi vaatia yrityksiltä ja politikoilta kestävämpiä toimia.

Kuulostiko ohjelma kiinnostavalta? Meillä on hyviä uutisia: Kestävyys kannattaa, kannata kestävyyttä -hanke jatkuu – kestävän kehityksen viikkoja järjestetään jälleen loka-marraskuussa, eli pysy kuulolla!

Sonja Naalisvaara
HYYn kestävän kehityksen viikon koordinaattori 2021
HYYn hallituksen jäsen 2022

Uusimmat julkaisut

Katso lisää
Syl contact us SYL LOGO
Kysymyksiä? Ota yhteyttä!
Olemme opiskelijaelämän asiantuntijat palveluksessasi. Vastaamme mielellämme kaikkiin opiskelijoihin ja korkeakoulutukseen liittyviin ajankohtaisiin kysymyksiin.