Opiskelijoiden etuuksista leikataan lähes viidesosa – SYL jakaa mielenosoittajien huolen

Hallituksen budjettiriihen päätökset leikkaavat Suomen ylioppilaskuntien liiton (SYL) laskelmien mukaan opiskelijoiden toimeentulosta lähes viidesosan vuoteen 2027 mennessä. Viime päivien yliopistoilla järjestetyt mielenosoitukset ovat saaneet alkunsa leikkausten aiheuttamasta huolesta. 

SYL jakaa mielenosoituksiin osallistuvien opiskelijoiden huolen opiskelijan toimeentulon heikennyksistä, vaikka kampusten valtaukset eivät ole SYLin järjestämiä. 

”Kyse on opiskelijalle todella suuresta leikkauksesta. Kun leikataan monella tavalla pienistä tuloista, vaikutukset kasautuvat suuriksi. Leikkausten vaikutus toimeentuloon tulee olemaan iso”, SYLin puheenjohtaja Lotta Leinonen painottaa.

Tampereella yksin asuvalle päätoimiselle opiskelijalle asumistuen leikkaus tarkoittaa 44,70 euron, asumistuen indeksijäädytys 36,48 euron ja opintorahan indeksijäädytys 31,50 euron leikkausta vuoteen 2027 mennessä, jolloin indeksijäädytyksen vaikutus on kasvanut ennustettuun suuruuteensa. Tuolloin leikkaus tulee olemaan suuruudeltaan noin 16 prosenttia rahamuotoisista etuuksista. Heikennykset toimeentuloon ovat vielä suurempia Helsingissä, jossa asumistuen leikkaus vie 71,50 euroa, opintorahan indeksijäädytys 31,50 euroa ja asumistuen indeksijäädytys 47,79 euroa vuoteen 2027 mennessä. Se tarkoittaa noin 18,4 prosentin leikkausta rahamuotoisista etuuksista. 

”Opiskelijat ovat kauhistuneita näiden leikkausten edessä. Menetys ei korvaudu toimeentulotuella vaan jokainen leikattu euro otetaan opiskelijan selkänahasta. Työnteko ei ole kaikille mahdollista ja velkamäärät ovat jo valmiiksi huimassa kasvussa. Miten opintoja voi edistää päätoimisesti, jos toimeentulo viedään tällä tavalla?” Leinonen pohtii.

Hallitus valmistelee parhaillaan opintolainan takauksen nostamista, jolla on tarkoitus paikata opiskelijan toimeentuloon syntyvä valtava lovi. 

Opintolainat ovat jo nyt kolminkertaiset kymmenen vuoden takaiseen nähden ja kasvu jatkuu nopeana. Päätöksillään hallitus ei vähennä velkaa vaan siirtää sitä opiskelijoiden kannettavaksi”, Leinonen jatkaa.

Budjettiriihessä vahvistetut päätökset ovat herättäneet vakavan keskustelun lisäksi opiskelijoiden liikehdintää. Tällä viikolla opiskelijat ovat vallanneet ainakin Helsingin, Turun, Aalto- ja Taideyliopiston kampuksia. Tämän hetken tiedon mukaan valtauksia toteutetaan ensi viikolla useita lisää. 

SYL tukee osaa mielenosoittajien tavoitteista. SYL on ehdottanut hallitukselle erityisesti kaikkein pienituloisimpien opiskelijoiden suojaamista asumistuen leikkauksilta sekä opintorahan indeksijäädytyksen perumista, jotta mahdollisuudet päätoimiseen opiskeluun ja opiskelijoiden pärjäämiseen voidaan turvata. 

 

Lisätietoja ja haastatteluihin käytettävissä: 

Lotta Leinonen
Puheenjohtaja
044 906 5004
lotta.leinonen@syl.fi

Sakari Tuomisto
Sosiaalipolitiikan asiantuntija
040 687 6353
sakari.tuomisto@syl.fi

Uusimmat julkaisut

Katso lisää
Syl contact us SYL LOGO
Kysymyksiä? Ota yhteyttä!
Olemme opiskelijaelämän asiantuntijat palveluksessasi. Vastaamme mielellämme kaikkiin opiskelijoihin ja korkeakoulutukseen liittyviin ajankohtaisiin kysymyksiin.